Diş eti çekilmesi ileri yaşlarda başta olmak üzere her bireyin başına gelebilecek olumsuz bir durumdur. Diş hekimi tarafından hastaya diş eti sorununa dair tanı koyulduysa acilen tedaviye geçilmesi gerekir.
Çünkü hastada diş eti çekilmesi belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren ilerleme söz konusudur. Kontrolsüz bir şekilde çekilme devam ederse diş kaybına varana dek durum ilerleyebilir. Sonunda bir diş kaybı ve eksikliği yaşamak istemiyorsanız uzmanından destek almalısınız.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?
Diş hekimliği kapsamında var olan bazı belirtiler doğrudan diş etlerinde olmak üzere diğer sorunlarında sinyalini vermektedir. Diş etlerinin çekilmesine neden olan faktörlerin bir araya gelmesiyle belirtiler ortaya çıkacaktır. Hastalarda genellikle et çekilmesi belirtileri için şu durumlar meydana gelmektedir:
- Şişen diş etleri,
- Ağız kokusu,
- Diş etlerinde renk değişimi,
- Çiğneme ve yemek sırasında sızı/acı oluşması,
- Dişleri fırçalarken kanama meydana gelmesi,
- Dişlerde oynama ya da diş kayıpları,
- Diş ve etler arasında meydana gelen boşluk.
Bahsi geçen belirtileri veya daha fazlasını yaşıyorsanız, diş etlerinizin çekilmesi söz konusu olabilmektedir. Ağız ve genel diş kontrolü için bir uzmana başvurmanız gerekir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş sağlığı kapsamında eğer diş eti çekilmesinin meydana geldiğini görmek olumsuzluk olarak yorumlanır. Peki diş etlerinde çekilme neden meydana gelir? Diş eti çekilmesi tedavi yöntemlerine geçmeden önce nedenlerini incelemek gerekir. Zira böylece ilerde tekrarlanması muhtemel olan çekilmelerin önüne geçebilirsiniz. Diş eti çekilmesinin nedenleri olarak:
- Dişlerde tartar oluşumu,
- Plak oluşumu,
- Yetersiz ve sağlıksız beslenme,
- C vitamini gibi vitamin eksiklikleri,
- Diş eti iltihapları,
- Hormon değişimleri gösterilmektedir.
Kimi durumlarda bazı ilaç kullanımları ya da gebelik gibi durumlarda dişlerin etlerinde çekilme meydana gelebilmektedir. Her nedenin temeli daha çok bir diş hekimi kontrolünde bulunmamak, diş ipi kullanmamak ve yeterli diş hijyeni sağlamamak gibi durumlara dayanmaktadır.
Diş Eti Çekilmesine Ne iyi Gelir? Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?
Eğer hastanın dişi ve etleri arasında boşluk oluşmaya başladıysa acil müdahale gerekmektedir. Her geçen süre diş kaybına kadar ilerlemektedir. Hastanın daha kötü sonuçlarla karşılaşmaması adına güncel yöntemler uygulanmaktadır. Genel itibari ile uygulanan yöntemler üçe ayrılmaktadır. Her bir uygulama hastanın durumuna bağlı olarak uzman tarafından belirlenerek uygulanmaktadır.
A – Diş Eti Çekilmesi için İlaç Kullanımı
Yeni başlamış bir et çekilmesi söz konusuysa ilaç ile tedavi yöntemi denenmektedir. Diş etlerini güçlendirmek amacıyla hastaya verilmektedir. Aynı zamanda ilaç kullanımı dişlerde meydana gelen bakterilerin yok edilmesinde de etkili olmaktadır. Belirli bir yaşta olup farklı hastalığa sahip olmayan (kalp, tansiyon, şeker vs.) kişiler için önerilmektedir.
Yalnız her ne kadar ilaç kullanımı önerilse de tek başına yeterli olmayabilir. Hastanın diş hekimi ile görüşmesinden sonra belirtilen şekilde ilacı kullanması gerekir. Bununla birlikte belirli periyotlar ile diş hekimi kontrolünde olması şarttır. Böylece çekilmenin ilerleyip ilerlemediği konusunda karar verilebilmektedir.
B – Teknolojik Yaklaşımlar
Diş etlerinde oluşmuş olan çekilmeler her zaman ileri düzey müdahale gerektirmemektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte görece daha basit yöntemler uygulanmaktadır. Teknolojik bu yöntemler ile diş etinde cerrahi müdahale gerektirmeksizin düzelme sağlanmaktadır.
Her yaşa neredeyse uygun bir uygulamadır. Yalnız bu uygulamanın uygunluğu için uzman diş hekimi görüşü şarttır. Diş hekiminiz tarafından inceleme yapıldıktan sonra uygulamaya geçilecektir. Eğer ileri düzey bir çekilme söz konusuysa cerrahi müdahale şarttır.
C – Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
Cerrahi müdahaleler diş eti çekilmelerinde uygulanan bir yöntemdir. Son raddede uygulanmasına uygun görülmektedir. Eğer diş kaybına kadar durum ilerlediyse ve diğer yöntemler yetersiz kalacaksa gerçekleştirilmektedir.
Uzman tarafından gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile diş eti, dişe yaklaştırılmaktadır. Diş eti eski bulunduğu alana çekilerek eski estetik görünüm elde edilmesi sağlanmaktadır. Görece diğer uygulamalara göre daha zordur. Fakat ağız ve diş sağlığı için gerekli görüldüğü takdirde uygulanması gerekmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Yorumları Neler?
Hastaların diş hekimi ile görüşmeden önce var olan şikayetleri oldukça fazladır. Yalnız toplumda maalesef bu konu hakkında gerekli adımlar erkenden atılmamaktadır. Son aşamada, ileri düzey rahatsızlıklar ile karşılaştığında hastalar diş hekimine başvurmaktadır.
Yapılması gereken erken teşhisin sağlanmasıdır. Eğer erken teşhis koyulursa hasta olumsuz belirtiler ile karşılaşmadan müdahale edilecektir. Hasta yorumları incelendiğinde özellikle erken teşhis alanların yorumları daha olumludur. Gülüş tasarımı kapsamında da bu tarz sorunlarınızı ilerlemeden giderebilirsiniz.
Siz de diş eti ile alakalı sorunlarınızı dile getirmek, tedavi olmak istiyorsanız kliniğimizden randevu alabilirsiniz. Güncel fiyatlar ve bilgiler sizinle paylaşılacaktır.