İmplant aşamaları diş hekimi tarafından tedavi öncesi hastaya belirtilen uygulanma sürecidir. Sıkça sorulan sorular arasında implant tedavisi aşamaları bulunmaktadır. Özellikle implant tedavisi kaygı verici bir uygulama olduğundan aşamaları bilmek kaygıyı düşürmektedir.
İmplantın doğru uygulanması sorun gibi olumsuzluklar yaratmaması adına da aşamalı ilerleme yapılmaktadır. Çene ve kemik yapısına uygunluk, ağız hijyeni sağlamak gibi unsurlar adına bahsedilen bu estetik diş tedavisi kademelidir.
İmplant Aşamaları Nelerdir? Dikişsiz ve Dikişli İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi sonrası ve öncesi hastanın sağlığı adına yapılacakları belirlemektedir. Uzman diş hekimi her ne kadar bu aşamalar hakkında bilgi sahibi olsa da hasta durumdan uzaktır. Diş hekimliği kapsamında hastanın konforu da önemli olduğundan öncesinde bilgi verilmelidir. Görece kanal tedavisi gibi uygulamalara göre zor oluşu aşamaların da artmasına neden olmaktadır. İmplant tedavisi için izlenen aşamalar şu şekildedir:
İmplant 1. Aşama İmplant Öncesi Genel Diş Kontrolü
Uygulanacak tedavinin başarısız implant belirtileri vermemesi adına ağız ve diş yapısının sorunsuz olması gerekir. Başta diş eti olmak üzere dişlerde de bir şekilde sorun olmaması gerekir. Özellikle implant yapılacak yerin yanında diş varsa bu dişin durumu kontrol edilir. Alt çene ve üst çene için yapılacak bu kontrol sonrası varsa önce diğer tedaviler gerçekleştirilir. Diş ve genel ağız yapısı incelendikten sonra daha detaylı araştırmalara geçilir.
İmplant 2. Aşama Çene Yapısının Kontrolü ve Görüntüleme
İmplant tedavisi sırasında çene yapısında vidalama yapılmaktadır. İmplant aşamaları arasında bir diğer noktada da bu çenelerin kontrol edilmesidir. Alt ve üst çene için uygunluk belirtilmesi amacıyla görüntüleme yönteminden yararlanılır. Diş hekimi tarafından çene kemiğinde sorun olup olmadığı incelenir. Eğer diş hekimi tarafından belirlenen bir sorun varsa önce bu giderilir eğer yoksa bir sonraki implant aşamaları izlenecektir.
İmplant 3. Aşama Ameliyat ile İmplantın Takılması
En önemli implant aşamaları arasında yer almaktadır. İmplant yaptıranlar tarafından genelde bu aşamada kaygı artışı görülmektedir. Hastaya önce lokal anestezi verilir. Uygulama alanı uyuştuktan sonra çene kemiğine yerleştirilmek üzere tasarlanan vida boyutu kadar diş etine kesi atılır. Diş eti kesildikten sonra çene kemiğinde de vida için yer açılır. Vida boş alana yerleştirilir ve hastanın kesi yeri dikilir.
Dental implant uygulamasında vidalama çok önemlidir. Daha iyi sonuç almak adına bu vidaların diş eti ve kemiği ile kaynaması beklenecektir. Bekleme süresi hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak implant vidası 1-3 ay içerisinde kaynayacaktır. Üç ay boyunca hasta diş beyazlatma, kanal tedavisi gibi işlemlere başvurmamalıdır.
İmplant 4. Aşama Protez Dişlerin Seçimi ve Hazırlanması
İmplant aşamaları arasında estetik anlamda dikkat edilmesi gereken noktadır. Hasta ile diş hekimi ortak bir görüş belirterek uygun diş yapısını belirlemektedir. Takılacak olan dişin diğer dişlerle ve ağız yapısıyla uyum sağlaması şarttır. Bahsedilen bu sebep yüzünden gerek renk gerekse boyutlandırması seçilir.
Seçim yapılınca bir sonraki implant aşamaları gelmeden önce protez dişler özel olarak hazırlanmaya başlanır. Laboratuvar ortamında özel malzemeler ile diş üretimi yapılır. Kliniğin yoğunluğu, implant yapılacak diş sayısına göre hazırlanma süresi değişiklik gösterebilir. Ancak diş hekimi tarafından hazırlanmasına yönelik tahminlere göre bir sonraki aşama için randevu verilir.
İmplant Aşamaları 5. Ve Son Uygulama Protez Dişlerin Takılması
Hastalar tarafından genellikle birkaç soru özellikle sorulmaktadır. Komple implant nasıl yapılır sorusu kadar implant vidası takıldıktan sonra diş ne zaman takılır araştırılır. Vida sonrası diş takma süresi değişkenlik gösteren bir unsurdur. Fakat implant aşamaları arasında en son yapılacak olan uygulamadır.
Vida yerleştirildikten sonra genelde 3 ay içinde kaynama yapması beklenir. Kaynama yapıldıktan sonra implant aşamaları kapsamındaki son aşamaya geçilir. Hastaya protez diş takılır. Protez dişlerin takılması genel implant aşamaları arasındaki en kolay olan unsurdur.
İmplant aşamaları için en son protez diş takımı gerçekleşir. Protez dişin vida üzerine yerleştirilmesi için tekrar kesi atılır. Et altındaki vidalara dişler oturulur. Dişler sabitlendikten sonra genel implant tedavisi son bulacaktır.
Tedavi bittikten sonra hastanın uygulaması gereken fakat aşamalar arasında yer almayan bir unsur söz konusudur. İmplant sonrası diş hekimi ile belirli periyotlar halinde görüşülmelidir. Kontrollerin sağlanması dişin kullanılma süresini de arttıracaktır.