fbpx

Kompozit Lamina

Kompozit lamina uygulaması çok sık tercih edilen diş kaplama tedavilerinden bir tanesidir. Diş eksikliği, dişlerde renk kaybı ve diş çarpıklığının giderilmesinde oldukça etkilidir. Dişe zarar vermeden gerçekleştirilen kompozit dolgu kaplama işlemi, gülüşlere çarpıcı bir görünüm vermektedir. Genellikle dişlere uygulanan bu yöntem, estetik ve kozmetik restorasyon olarak adlandırılır.

Kompozit Nedir Nerelerde Kullanılır?

Kompozit ne demek? Yapısı ve özelliğinden dolayı iki veya daha fazla malzemenin belirli işlemden geçirilerek daha dayanıklı hale getirilmesi işlemidir. Bu şekilde ortaya çıkan malzemeyle de kompozit nedir sorusunun cevabını alabilirsiniz.

Sağlam ve dayanıklı oluşuyla kullanımı diş hekimliği alanında kadar gitmiştir. Bunun yanında otomotiv, savunma, sanayi ve gıda sektöründe hem plastik hem cam olarak kullanılmaktadır. Kompozit malzeme özellikleri şunlardır;

  • Soğuk ve sıcağa dayanıklı
  • Yüksek direnç
  • Yanmaz
  • Kalıplama kolaylığı
  • Korozyona dayanıklı
  • Antibakteriyel
  • Paslanmaz
  • Çevre dostu
  • Metale göre düşük fiyatlı
  • Rutubet ve suya dayanıklıdır. Bu özellikleri sayesinde son dönemlerde yeni nesil kaplama noktasında, dijital diş hekimliği alanında da kullanılmaya başlamıştır. Malzeme noktasında kompozit çeşitleri ile uygun sektöre, uygun işlem yapılabilme fonksiyonelliğine de sahiptir.

kompozit-laminaKompozit Lamina Nedir?

Dişlerin görünümünü değiştirmek üzere yerleştirilen ve kompozit reçine materyalinden oluşan yaprak kaplamalara kompozit lamina kaplamalar denmektedir. Estetik bir görünüme kavuşmak istiyorsanız, kompozit lamina ile iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Günümüzde kozmetik diş hekimliği alanında trend haline gelen çeşitli kaplamalar vardır. Galaksi Diş Kliniği, istenen gülüş tasarımının oluşması için oldukça ideal ve başarılı işlemler yapmaktadır. Kompozit lamina ile aşınmış, kırık, boşluklu ve şekilsiz dişlere artık son!

Kompozit Lamina Özellikleri Nelerdir?

Kompozit malzemeyle elde edilen kaplamalar dişlerin yüzeyinde ince ve gerçek diş rengine en yakın görünüm ve sağlamlıktadır. Orjinal diş görünümüne sahip bir yapıdadır. Bunun yanı sıra;

  • Oldukça dayanıklı yapıdadır.
  • Laminate veneer kaplama, estetik ve renk olarak doğal dişe en yakın görünümdedir. Doğal dişten ayırt edilemeyecek şeffaflıktadır.
  • Tedaviden sonraki süreçte oldukça konforlu ve rahat kullanım sağlar.
  • Aşınma karşıtı dirence sahiptir.
  • Uygulama esnasında kullanılan adezivler, diş ile diş eti arasında tutuculuk sağlar.
  • Tedavi esnasında anestezi kullanımı bile gerekmeyebilir.
  • Kaplamalar çay, kahve ve asitli içeceklerden etkilenmez.
  • Tedavi bitmeden önce, sonucu ilk başta görme imkanına da sahip olabilirsiniz.

Kompozit Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Kompozit lamina kaplama 4 değişik şekilde uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminde hastanın ihtiyacı ve diş hekiminin kararı önemlidir. Peki kompozit kaplama çeşitleri nelerdir?

1 – Direkt Kompozit Kaplama

Kompozit lamina türlerinden olan direkt uygulaması, klinik ortamında tek seferde uygulanmaktadır. Doğrudan, direkt olarak dişlere uygulanan ve kompozit reçine malzemesi kullanılarak yapılan kaplama türüdür.

2 – İndirekt Kompozit Kaplama

İndirekt laminalar diş laboratuvarı ortamında hazırlanır. Direkt uygulamaya göre daha dayanıklı ve aşınma karşıtı dirence sahiptir. İşlem maliyeti bakımından diğerlerinden daha pahalıdır.

kompozit-lamina3 – Prefabrik Kompozit Kaplama

Prefabrik kompozit kaplama standart ölçü ve boya sahip olduğu için bu ismi alır. Hastanın diş yapısına uygun model seçildikten sonra kompozit malzemeyle yapıştırılır.

4 – Yaprak Porselen Kompozit Lamina

Yaprak kompozit lamina, porselen ya da zirkonyumdan üretilir. Oldukça ince ve hafif yapısıyla doğal dişe en yakın görünümdedir. Ayrıca çok sağlam ve dayanıklı olduğu için tercih edilme oranı da fazladır.

Kompozit Lamina Nasıl Yapılır?

Kaplama işlemleri dikkatli ve profesyonel olarak adım adım yapılması gereken bir prosedürü kapsamaktadır. Kompozit lamina işlemi yapan diş hekimi öncelikle;

  • İlk olarak dişin röntgen ve konsültasyon çekimini ister.
  • Daha sonra dişlerdeki boşlukların ve iltihapların olması durumunda bunları tespit ederek, gerekli tedavileri uygular.
  • Diş hekimi lamina kaplama öncesi dolgu ve diş eti tedavisi gerekiyorsa bu tedavileri gerçekleştirir.
  • Kompozit lamina işlemi sırasında yapılan ölçü alımı iki aşamalı olarak yapılır.
  • İlk aşama geçici kaplamayı içermektedir. Geçici kaplama daha kalındır. Asıl kaplamalar kişiye özel tasarlanana kadar, geçici kaplamalar dişlerde kalmak zorundadır.
  • İkinci aşama ise, kişiye özel tasarlanan asıl kaplamaların imalatıdır. Lamina kaplamalar hazır olduğunda diş hekimi, diş kaplamanızı yapacaktır.
  • Kaplamanın uygulanmasının ardından diş hekimi kaplama dolgusunu mavi ışıkla sertleştirecektir.
  • Lamina kaplama, tüm bu işlemlerden sonra tamamlanmış olacaktır.

Kompozit Lamina ve Porselen Lamina Arasındaki Fark Nedir?

Estetik diş hekimliği alanında, birçok yöntem kullanılarak dişler tedavi edilmektedir. Hastalar daha çok doğal görüntünün yakalanması için, en ideal yöntemin ne olduğunu merak etmektedir. Artık teknolojinin gelişmesi ile birlikte dişlerde yeni ve estetik bir görünüm kazanmak mümkün!

Diş sağlığı polikliniğinde; diş minesine ve yapısına en uygun olan materyal ile farklı laminasyon teknikleri kullanılmaktadır. Uygulama aynı olsa da temelde kullanılan materyal birbirinden ayrılmaktadır. Peki, kompozit lamina ve porselen lamina farkı nedir? Açıklayalım;

kompozit-lamina

Porselen Lamina Kompozit Lamina
Porselen kaplamalar laboratuvar ortamında daha rahat şekil alırlar. Böylelikle daha estetik sonuçlar ortaya cikar,. Kompozit kaplama hızlı ve başarılı sonuçlar vermektedir. Laboratuvar ortamında tek seansta yapılır.
Işıkta daha doğal bir görünüm sergiler. Oldukça estetiktir.
Yaprak porselen kaplamalar yapısı itibariyle daha pürüzsüz bir görünüm oluşturur. Temizlemesi kolaydır. Kullanışlı olan kompozit kaplama işleminde diş kırılsa dahi tamir edilebilmektedir.
Porselen kaplamaların rengi stabil kalmaktadır. Zamanla sararma yapmaz. Kompozit diş kaplamasında sararma olabilir.
Porselen kaplama diş etleri ile daha uyumlu bir birleşim sağlamaktadır. Kompozit kaplama dişlerin dudak yüzeylerini aşındırmaz. Böylelikle tekrar yapılmasa bile problem oluşturmaz.

Kompozit Lamine Mi Zirkonyum mu?

Öncelikle lamine diş kaplamaları daha önce dişlere müdahale edilmemiş yani diş kesimi yapılmamış dişlere uygulanır. İnce yaprak seramik formunda üretilip, diş yüzeyine yapıştırılır. Genel olarak doğal dişlere aşındırma yapmadan uygulanır.

Lamine kaplama cam seramikten üretilir. Çok şeffaf olup doğal diş rengine oldukça yakın görünümdedir. Ancak kanal tedavisi sonrası renk değişimli dişlerin yüzeyinde yapılırken, renk tonu farklılığı görülebilir. Bu durumu göz önünde bulundurun. Lamineler çok estetik görünüme sahiptir. Diş boşlukları için işe yaramaz. Tek tek diş yüzeyine yapıştırılır.

Zirkonyum kaplama ise oldukça estetik olup, doğal diş rengine yakındır. Tek tek yapılabildiği gibi eksik diş durumunda köprü görevi görür. Ayrıca kesilmiş ve aşındırılmış dişlere de uygundur. Sonuç olarak her ikisi de estetik olup, ilgi ve ihtiyaca göre hekiminiz tarafından belirlenir.

Kompozit Lamina Sararır mı?

Normal diş yapısına en yakın olan materyalden yapılan kompozit kaplama, zaman zaman sararmaktadır. Özellikle normal dişlerde tüketilen yiyecek ve içeceklerden dolayı sararmalar yaşanır. Tıpkı bu dişlerde olduğu gibi lamina diş işlemlerinde aynı oranda ve aynı nedenlerden dolayı renklenme olur. Ancak normal dişlerde olduğu gibi diş beyazlatma işlemi yapılabilir.

Kaplamaların sararmasından kaçınabilmek mümkündür. Özellikle kompozit lamina kullanan kişilerin; çay, kola ve kahve gibi içecekler tüketmemesi daha uygundur. Ancak yine de bu tarz besinlerin tüketilmesi durumunda düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılması gerekir.

Kompozit Lamina Diş Kesilir mi?

Günümüzde yapıştırma teknolojisine sahip diş tedavilerinin yaygınlaşması ile birlikte, birçok yöntemde diş kesimi yapılmamaktadır. Kompozit lamina işlemlerinde da herhangi bir diş kesimi ve aşındırma söz konusu değildir.

Kompozit Lamina Kaç Yaşında Yapılabilir?

18 yaşından büyük olan kişilere estetik bir gülüş kazandırmak için, ağız ve diş yapısına uygun kompozit lamina yapılmaktadır. Doğal bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilerin dişlerine fazla müdahale edilmeden bu uygulama gerçekleştirilmektedir.

Kompozit Lamina Kimlere Yapılabilir?

kompozit-lamina
Kompozit Lamina

Yapım süresi ve kullanımı bakımından hızlı ve pratik olan kompozit kaplama sıklıkla yapılmaktadır. Galaksi Diş Kliniğimizde kompozit lamina yaptıranlar, sayı bakımından oldukça fazladır. Peki, kompozit kaplama kimlere yapılır?

  • Ayrık diş problemi olanlara
  • Ön dişlerinde, büyük dolgu ve çürük olması halinde bu durumdan rahatsızlık duyanlara
  • Doğuştan veya sonradan meydana gelen dişleri kesilmiş, çatlamış ve kırılmış olanlara
  • Ufak diş bozuklukları, yani çarpıklık ama ortodonti gerektirmeyen durumların estetik ile giderilmesi durumunda olanlara
  • Dişlerinin şeklinden memnun olmayanlara
  • Gülüş hatları istediği gibi olmayan kişilere, istedikleri gülüş tasarımı yapılarak kompozit kaplama yapılmaktadır.

Kimler Kompozit Lamina Kaplama Yaptıramaz?

Uygulama yöntemi hızlı diş kaplamalarından biri olan kompozit kaplama, herkese uygulanamamaktadır. Çünkü bazı kişilerin diş durumları ve alışkanlıkları bu uygulamaların yapılmasına engel olmaktadır. İşte o durumlar;

  • Diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşayan kişiler
  • Ön dişlerindeki mine yapısında, kapanmayacak büyük kayıpları olan kişiler
  • Diş kemik yapısı oluşumunu tam tamamlanmamış, 18 yaşını doldurmayan kişiler
  • Kişilerin diş kemirme alışkanlığına sahip olması durumunda kompozit kaplama yapılamamaktadır.

Lamine Diş Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kompozit kaplama öncesi ve sonrası noktasında hem hastaya hem de diş hekimine büyük sorumluluklar düşmektedir. Ancak bu şekilde dayanıklı ve uzun ömürlü kompozit lamina sürecine dahil olabilirsiniz. Peki öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

A – Kompozit Kaplama Diş Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dişlerinizin görünümü sizleri rahatsız ediyor olabilir. Bu durumda yapacağınız ilk şey estetik diş hekimliği noktasında uzman bir diş hekimi ile irtibata geçmektir. Hekimin kişinin ihtiyacına uygun en doğru kararı vermesi gerekir. Tedaviden önce mutlaka tüm istekler ve bilgilerinizi hekiminiz ile paylaşın. Bu noktada;

  • İşlem öncesinde diş ve diş etlerinizin sağlıklı olması gerekir. Eğer diş doktoru uygun görürse ek tedavi olarak işlem öncesinde diş taşı temizliği, kanal tedavisi ya da implant gibi uygulamalar yapılabilir.
  • Ancak genelde diş sıkma ve gıcırdatma sorunu olan kişilerde pek tercih edilmez. Çünkü ince yapılı yaprak porselenlerden oluştuğu için, baskıya dayanamayıp kırılma ya da çatlama riski vardır.
  • Kompozit kaplama öncesinde komşu doğal dişlere aşındırma yapılacaksa bunun geri dönüşünün olmayacağını bilerek hareket edin.
  • Kaplamaların kırılması, düşmesi ya da çatlaması durumunda yenisi ile değiştirileceğini bilin.

B – Kompozit Lamina Kaplamadan Sonraki Süreçte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş kaplama işlemleri ne kadar başarılı olursa olsun, mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. Kompozit ve porselen kaplamalarda ekstra dikkat edilmesi gereken çeşitli konular vardır. Çünkü yetersiz ve kötü diş hijyeninden kaynaklanan durumlar, geri döndürülemez ve tedavisi zor süreçleri beraberinde getirmektedir.

  • Kaplamaların yapılmasının ardından, günde mutlaka 2 kere diş fırçalama alışkanlığınız olmalıdır.
  • Düzenli olarak diş ipi kullanmak da kaplamalarının ömrünü uzatmakta etkilidir.
  • Çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketmek, kaplamaların ömrünü kısaltan durumlar arasında gösterilmektedir.
  • Pigmentli besinlerin tüketiminden de kaçınmak gerekmektedir.
  • En önemlisi ve unutulmaması gereken ise, yılda 2 kere diş hekimi kontrollerinin yapılmasıdır.

Kompozit Lamina Ömrü Ne Kadar?

Diş kaplamalarında, yapılan işlemin ömrü çeşitli etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Özellikle kaplama yaptıran kişilerin ağız hijyenlerine dikkat etmesi, kullanım ömrünü olumlu yönde artırmaktadır. Hijyen kuralları yanı sıra, sert kabuklu ve yapışkanlı ürünlerden uzak durmak kaplamaların ömrünü uzatır.

Kompozit kaplama ömrü 5 ilâ 15 yıl arasında değişmektedir. Düzenli ağız bakımının yapılması, kaplamaların 15 yıla kadar kullanılabilmesini sağlar. Ancak düzenli ağız sağlığına dikkat edilmemesi sonrasında kaplamaların alt kısımlarında; kırılma, çatlama ve çürük gibi oluşumlar ortaya çıkmaktadır.

Bu nedenle kompozit lamina diş kaplama kullanan kişilerin, pigmentli yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Kaplama sonrası bu konulara dikkat edildiğinde, uzun yıllar kaplamaların kullanılabilir olması mümkündür.

Kompozit Lamina 2023 Fiyatı Nedir?

Galaksi Diş Kliniği kompozit lamina fiyatları (bonding) çeşitli etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Kaplama öncesi hekimin detaylı muayenesi sonucunda; dişlerde kanal tedavisi gibi herhangi bir ek tedaviye gerek olup olmadığı ve birçok etken, kompozit lamina fiyat 2023 bazında değişmelere neden olmaktadır.

Kaplama işleminin yapıldığı kliniğin standartları, kaplama işleminde kullanılan malzemeler ve kaplama işlemini yapacak uzman diş hekimlerinin bulunması; klinik seçimindeki en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle kliniğimizde fiyatlar belirlenirken; kaplama yapılacak dişlerin durumu, diş sayısı ve seans sayısı gibi detaylar öne çıkmaktadır.

Yaprak lamine diş fiyatları 2023, kompozit lamine fiyatları (bonding) ve tedaviler hakkında detaylı bilgi için Galaksi Diş Kliniği’yle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kompozit lamina işlemi yukarıda verilen özellikler dahilinde hastanın ilgi ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulup, diş hekimi tarafından hasta ile ortak kararla uygulanır. Bu konuda sorulan sorular üzerinden de bilgi alabilirsiniz.

1 – Lamine Diş Kalıcı mı?

Kompozit lamine diş işlemi sonrasında ağız ve diş sağlığına yönelik hijyen kurallarına uyulduğu müddetçe uzun süre dayanıklı ve sağlam kalacaktır. İnce tabaka halinde sadece estetik görünümü düzeltmek için değil, aynı zamanda çürükleri kapatmak için de iyi bir yöntemdir. Kalıcı ve sağlam olması, tercih edilme sebeplerinden ilkidir.

2 – Kompozit Lamina Zararları Nelerdir?

Kompozit lamina dişlere zarar vermeden dişin şeklini ya da rengini değiştirmek veya dişleri ideal boyuta getirmek için uygulanır. Diş yüzeyinde uygulanan kompozit dolgu malzemesinin dişlere herhangi bir zararı bulunmaz.

3 – Lamine Kompozit Malzemeleri Nelerdir?

Kompozit lamina işleminde genelde iki tür malzeme kullanılır. En yaygın olan porselen ve karıştırılarak oluşturulmuş kompozit malzemedir. İkisi de oldukça estetik ve doğal görünüme sahiptir. Tercih edilirken kişinin ihtiyacı göz önünde tutulur.

4 – Lamine Diş Fırçalanır mı?

Kompozit lamina kaplamalar, normal diş yapısı gibi düşünülerek hareket edilmelidir. Yani günde en az 2 defa olmak koşuluyla fırçalama ve diş ipi kullanımı olmalıdır. Ayrıca 6 ayda bir de düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.