fbpx

Yer Tutucular

Süt dişlerindeki restore edilemeyecek boyutlardaki çürükler ya da çürük kaynaklı yaygın enfeksiyonlar süt dişlerinin çekimini gerektirebilir. Erken diş kaybı durumlarında, varolan yerlerin korunarak sürekli dişlerin Çocuk Dişkaviste düzgün şekilde yerleşebilmelerini sağlamak için kullanılan apareylerdir. Süt dişlerinin erken kaybı ile dişler boşluğa doğru hareket edeceklerdir. Böylelikle çapraşıklık oluşur ve çiğneme, konuşma bozuklukları meydana gelir. Eğer çocuğunuzun süt dişi çürük veya travmadan dolayı erken kaybedilmiş ise; süt dişi çekim yeri boşluğunun yer tutucularla korunması, çocuğunuzun ileriki yaşlarda ideal bir diş dizisine sahip olması açısından çok önemlidir.

Arka dişlerde erken süt dişi kaybında, kaybedilen diş, komşu dişlerinin o bölgeye kaymasına ya da devrilmesine neden olur. Bunun sonucunda daimi dişler için gerekli olan ark boyu kısalır, küçük azı dişlerinin ve köpek dişlerinin gelmesi gereken bölge daralır. Ortaya çıkmış daralmaya bağlı olarak da küçük azı ve köpek dişlerinde gömük kalma veya çapraşıklık söz konusu olabilir. Böyle bir durumda da, normalde ortodontik tedavi ihtiyacı olmayacak bir çocukta ortodontik düzeltme gerekliliği ortaya çıkar. Galaksi Diş Kliniği ekibi olarak çocuklarınızda gerekli müdahaleleri yaparak, onları hem memnun hem de hayatla barışık hale getiriyoruz. Gayet eğlenceli geçen incelemelerimiz ve müdahalelerimizle yapılan işlemleri çocukların gözünden bir oyuna çevirmeye gayret gösteriyoruz.

Erken Süt Dişi Kaybından Sonra Müdahaleler

Süt dişi kaybından sonra en fazla kayma ilk 2. haftayla 6. ay arasında oluşur. Dişlerinin çekilmesinin ardından 1 hafta-10 gün içerisinde yara iyileşmesi tamamlanınca, ölçü alınarak, yer tutucu hazırlanmalıdır. Buna karşın 3-4 yaş öncesi çocuklarda köpek dişlerinin arasında erken süt ön dişlerin kaybı sonrası, yer kaybı meydana gelmediği ve yer tutucu yapmaya gerek olmadığı unutulmamalıdır.

Yer tutucu yapımına karar vermek için çekilen röntgende gelişmekte olan küçük azı dişlerinin üstlerindeki kemik seviyesinin miktarı değerlendirilir. Bu dişlerin 1mm kemiği eritip hareket etmeleri en az 6 ay sürer.

Yer Tutucu Nedir?

Yer tutucu ihtiyacının değerlendirilmesinde hastanın dental yaşı kronolojik yaşından çok daha önemlidir. Diş yaşı, dişlerin kron ve köklerinin kireçlenme ve sürme zamanı ve bunların sırasıyla ilgilidir. Dişler genellikle köklerinin 3/4’ü tamamlanınca sürerler. Kökün 3/4’ü tamamlanmadan kemik kaybı olmuşsa sürmenin hızlanacağına güvenilmemelidir ve yer tutucu yapılmalıdır.

Yer tutucuya karar vermek için öncelikle periapikal yada her 2 diş arkının da izlenebileceği daha geniş kapsamlı olan panoramik filmler alınmalıdır. Filmlerden sürmemiş daimi dişin kök gelişimi ve üzerindeki kemik miktarı incelenerek, çocuğun diş yaşı hakkında yeterli bilgi elde edilerek yer tutucu yapılmasına karar verilmelidir.

Ebeveynlerin Bilgilendirilmesi Gereken Konular

Yer tutucu aparey yerleştirilmesini ve takip sürecini, hasta-hekim iş birliği kadar ebeveyn-hekim işbirliği de etkilemektedir. Eğer mevcut durum tedavi edilmezse, gelecekte okluzyon bozukluklarına neden olabileceği ebeveynlere açıklanmalıdır. Aynı zamanda yer tutucuların takibi de çok önemlidir. 4-6 ay aralıklarla mutlaka kontrol edilmelidir. Yer tutucuda bir gevşeme söz konusu ise kısa sürede hasta geldiğinde, aynı yer tutucu tekrar yapıştırılabilir.

Band-Loop Yer Tutucu:

Üst ya da alt çenede tek diş kaybında tek ya da çift taraflı olarak uygulanabilir. Uygulaması ve hasta tarafından kullanımı son derece kolaydır. Daimi diş sürmeye başladığında kolayca yerinden çıkarılabilir. Bu yer tutucular daha az yer tutarlar ve çocuklarda uyum ihtiyacı gerektirmezler.

Lingual Ark:

Alt çenede birden fazla ya da çift taraflı diş kayıplarında lingual ark uygulanır. Sabit bir yer tutucu olduğu için kullanımı kolaydır ve hasta uyumu gerektirmez. Birden fazla dişin yerini koruması avantajdır.

Nance Apareyi:

Üst çenede birden fazla diş kaybı olduğunda kullanılan bir apareydir. Nance apareyi, azı dişlerinden destek alarak damak kubbesine bir akrilik buton aracılığıyla yaslanır. Dolayısıyla damak kubbesinden destek alarak azı dişlerinin öne doğru kaymasını önler. Sabit bir aparey olduğu için kullanımı kolaydır.

Trans Palatal Ark (TPA):

Yine üst çenede birden fazla diş kaybında kullanılır. Azı dişlerinden destek alarak azı dişlerinin çekim boşluğuna kaymasına engel olur. Sabit bir apareydir.