Genel anestezi sayesinde hastalar uyutularak anestezi cihazlarına bağlanır. Diş tedavilerinde sedasyon uygulaması da anestezi kadar yaygındır. Galaksi Diş Kliniği her iki yöntemi de profesyonel bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Diş Tedavilerinde Genel Anestezi Nedir?
Diş çürükleri çocukların yalnızca ağız ve diş sağlığı konusunda değil; aynı zamanda uyku düzeni, psikolojisi ve genel sağlığı olmak üzere olumsuz etki bırakmaktadır. Bu nedenle diş çürüklerinin tespiti durumunda, problemin en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
Ancak doktor korkusu bulunan veya iletişim kurmakta zorluk çeken çocukların; diş tedavilerini diş koltuğunda yapabilmek bazen mümkün olamamaktadır. Bu noktada bilinci ve ağrı duyusunu ortadan kaldıran anestezi nedir? Özellikle küçük yaştaki çocukların tedavi işlemleri sırasında beklenmedik ani hareketler yapmasını ve yaralanma riskini önleyen bir anestezi çeşididir.
Estetik diş hekimliği koltukta yapılamayan çocuklara genel anestezi önerir. Anestezi altında yapılan tedaviler, hem çocukların hem de ailelerin hayatını daha fazla kolaylaştırmaktadır. Genel anestezi yapılarak planlanan tüm diş tedavileri tek seansta gerçekleştirilmektedir. Emin ellerde yapılan genel anestezi ölüm riski taşımamaktadır. Bu durum her açıdan çocuklar için büyük bir konfor oluşturmaktadır.
1 – Genel Anestezi Nasıl Yapılır?
Diş tedavilerinde anestezi nasıl yapılır? Diş çekilmeden önce hasta tamamen uyutularak anestezi cihazına bağlama işlemi gerçekleştirir. Böylelikle tedavi ve ameliyat sırasında korku, acı ve ağrı hissi ortadan kalkmış olur. Hasta ağızdan ve burundan solunum tüpü ile solunum cihazına da bağlanmaktadır.
2 – Genel Anestezi Nereden Yapılır?
Hastalara genel anestezi işlemi damardan enjeksiyon yani intravenöz ya da solunum yani inhalasyon ile uygulanmaktadır. Anestezi ile ilgili bilgi ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
3 – Genel Anestezi Sonrası Uyanma Ne Kadar Sürer?
Anestezi uygulaması sonrası operasyon yapılmaktadır. Daha sonra hastanın uyku halinde olmasını sağlayan ilaçlar kesilir. Böylelikle hastanın kendine gelmesi beklenir. Genel anestezi sonrası uyanma genellikle birkaç dakika içinde gelişmektedir. Ancak saatler sürebilen durumlarda mevcuttur. Tedavi ve uyanma süresi yapılacak olan işlem sayısına göre değişmektedir.
4 – 2 Genel Anestezi Arası Ne Kadar Olmalıdır?
Genel anestezi ile diş tedavisi riskleri yok denecek kadar azdır. Çünkü anestezi ile gelişen diş tedavilerinde herhangi bir olumsuz etki bulunmamaktadır. Çocuklara veya yetişkin hastalara uygulanacak 2 klasik anestezi arasında en az 6 ay olması uygun olarak kabul edilmiştir.
Diş Tedavilerinde Sedasyon Nedir?
Sedasyon işlemi sakinleştirmek anlamına gelmektedir. Tıpta sıklıkla kullanılan bu terim diş tedavilerinde yaygın olarak tercih edilmektedir. Tedavilerde uygulanan sedatif ilaçlar hastanın tüm reflekslerini korumaktadır. Anestezi uzmanı derinliği kontrole alarak, hastanın ayarlanabilir uyku hali geçirmesini sağlar. Damar yolu açılarak hastaya ilaçlar enjekte edilir.
1 – Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı?
Çocuğuna bu yolla tedavi işlemler uygulayan birçok kişi vardır. Özellikle çocuklarda diş hekimi korkusu tedavilerin aksamasına neden olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşan bireyler ise bu yöntem sayesinde tedavileri güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir.
2 – Sedasyon Sonrası Uyanamama Gibi Bir Durum Var mı?
Sedasyon anestezi kadar ağır bir uygulama değildir. Bu nedenle uyanamama sorunu yaşanmamaktadır. Her uygulamada ki gibi çeşitli riskler göz önündedir. Ancak anestezi uzmanı uygulama öncesi hastanın yaşına göre doğru dozda ilacı vermelidir.
3 – Sedasyon Zararları Nelerdir?
Sedasyon yorumları incelendiğinde hastalarda bazı yan etkiler görülebilir. Bunlar; tansiyon düşüklüğü, halsizlik, kısa süreli hafıza sorunları, reflekslerde azalma ve baş ağrısı gibi geçici durumlardır.
Sedasyon ve Anestezi Farkı Nedir?
Diş tedavilerinde yaygın olarak kullanılan anestezi ve sedasyon yöntemi birbirinden belli farklarla ayrılmaktadır. İşte, o farklılıklar!
Anestezi | Sedasyon |
Bilinç tamamen kapalıdır. | Hastanın bilinci açıktır. |
Solunum entübasyon ile sağlanmaktadır. Entübasyonda hastaya damar yolu üzerinden verilen kas gevşetici ilaçlar ile hasta uyutulmaktadır. | Hasta normal nefes almaya devam eder. |
Uygulama sonrası hastanın kendine gelme süresi biraz uzun olabilmektedir. | Hasta kısa süre içerisinde kendine gelir. |
GENEL ANESTEZİ KİMLERE UYGULANABİLİR?
Özellikle çok sayıda diş çürüğü bulunan bebeklik ve okul öncesi dönemdeki çocukların diş tedavilerinin; genel anestezi altında yapılması daha sağlıklı olmaktadır. Ayrıca uyum problemi gibi durumlar gösteren çocuklara, genel anestezi altında diş tedavileri konforlu ve güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir.
Anestezi yöntemi sayesinde çocukların ve anne-babaların diş tedavi seanslarında, psikolojik olarak kötü bir şekilde etkilenmesinin önüne geçilmektedir. Peki, anestezi kimlere uygulanır? Açıklanacak olursa;
- Fiziksel engelli çocuklara,
- Zihinsel engelli çocuklara,
- Restoratif veya cerrahi tedaviye gereksinim duyan ancak alerji, akut enfeksiyon veya anatomik varyasyonlar nedeniyle lokal anestezi yapılamayan çocuklara,
- Acil tedavi olması gereken ancak iletişim kurmakta zorluk çeken çocuklara,
- Biberon çürüğü veya erken dönem çocukluk çağı çürükleri yaygın olarak bulunan küçük yaştaki çocuklara,
- Genel anestezi yapılması durumunda tıbbi risklerin azalması ve bazı kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıkları olan çocuklara,
- Herhangi bir nedene bağlı olarak uzak yerde oturulması, alerjik reaksiyon riski vb. durumlarda tedavinin tek seansta yapılması gereken çocuklara,
- Mental ya da bazı fiziksel olarak bir engeli bulanan çocuklara diş tedavileri ancak genel anestezi altında yapılabilmektedir.
Çocuklarda Genel Anestezi Neden Uygulanmalıdır? Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Aileler genellikle çocuklarının genel anestezi almasından endişe duymaktadırlar. Özellikle değişmesi gereken süt dişlerinin tedavisi için herhangi bir işleme gerek olmadığını düşünen pek çok ebeveyn vardır. Ancak anestezi birçok yönden çocuklar için önemlidir. İşte, anestezinin önemi ve dikkat edilmesi gerekenler;
- Genellikle süt dişleri 7 ilâ 8 yaşında değişmeye başlamaktadır. Azı dişlerinin değişimi ise 11 ilâ 12 yaşında tamamlanır. Bu yaşa kadar çocukların çürük dişlerle yaşaması doğru bir tercih olmamaktadır.
- Her biri enfeksiyon odağı olabilecek bu çürük dişler; çocuğun hem genel sağlığı yanında ağız ve diş sağlığı açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. Ayrıca çürük dişler çocuğun düzenli besin almasına da engel olacak düzeyde olabilir.
- Çürük dişlerin; gece uykularının düzensiz olmasına ve ön bölgede bulanan çürüklerin çocuklarda psikolojik problemlere neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Günümüzde kullanılan yeni anestezi yöntemleri ve ilaçları ile genel anestezi son derece konforlu gerçekleştirilmektedir. Tedavide önemli olan yapılacak işlemlerin tam teşekküllü hastanelerde ve alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesidir.
- Galaksi Diş Kliniği olarak, Türkiye’nin sayılı ekipmanlarından oluşan imkanlarımızla sizlere hizmet vermekteyiz. Günümüzde diş tedavileri noktasında genel anestezi uygulanması gereken çocuklarda bu işlemler son derece güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
- Tedavide dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, genel anestezi altında yapılacak olan işlemlerin deneyimli diş hekimi tarafından yapılmasıdır. Bildiğiniz gibi diş tedavilerinde birden fazla işlem yapılması gerekebilir. Bu nedenle diş tedavileri uzun sürebilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen diş tedavileri deneyimi ve uzman diş hekimi tarafından yapıldığında, süre mümkün olduğunca kısaltmaktadır.
- Genel anestezi ile yapılan diş tedavileri ilk dişlerin çıkmasından itibaren 1 yaşından sonra gerçekleştirilebilmektedir. Tedavi süresi yapılacak olan işlemlerin sayısına ve türüne göre değişir.
- Doktor korkusu çok fazla olan bir çocukta yalnızca diş muayenesini gerçekleştirmek bazen 1 saate yakın bir zaman alabilir. Ancak genel anestezi altında diş tedavilerini gerçekleştiren deneyimli pedodontist; çürük dişlerin tedavisini ve tüm koruyucu diş tedavilerini ortalama olarak 1-2 saat içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.
- Anestezi ile yapılan işlemler sonunda çocuklar ve ebeveynleri 1-2 saat kadar dinlenme odasında gözetim altında bekletilir. Daha sonra evlerine gönderilir.
- Okula giden çocuklara yapılan işlemler sonunda, çocuklar ertesi gün rahatlıkla okula gidebilirler.
- Tedavi sonrasında da dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, düzenli olarak dişlere bakım yapılmasıdır. Çocukların doğru bir yöntemle diş fırçalamasına devam etmesi gerekir. Anne-babalar, doğru fırçalama alışkanlığı edinene kadar (6-8 yaşına kadar) çocuklarının diş fırçalamasında aktif bir şekilde rol oynamalıdır.
Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Fiyatları Nasıldır?
Galaksi Diş Kliniği uyutarak diş tedavisi fiyatları tedavinin çeşidine göre değişmektedir. Diş hekimliğinde kullanılan sedasyon çeşitleri (çocuklarda genel anestezi) ve anestezi uygulamaları farklılık göstermektedir. Bu nedenle kliniğimizle iletişime geçerek fiyat bilgisi alabilir ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Diş çekimi, gülüş tasarımı, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, implant ve diş muayeneleri çocuğunuzda korkuya mı neden oluyor? Uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen anestezi ve sedasyon uygulamaları ile artık acı korku ve ağrılara son! İşte bu yöntemler ile ilgili en sık merak edilenler;
1 – Çocuğuna Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Yaptıranlar Ne Diyor?
Çocuklarda anestezi nedir, ne is yapar? Çocuklardaki korku ve endişenin ciddi boyutlarda olması durumunda anestezi uygulanmaktadır. Diş tedavilerinde anestezinin ciddi bir risk taşıması çok düşük bir durumdur. Çünkü anestezi yapan ekip bu işlemi dikkatli bir şekilde yöneterek, risk durumunu minimize eder.
Genel anestezi ile diş tedavisi yaptıranlar yorumları incelendiğinde, endişe içeren birçok ebeveyn ile karşı karşıya kalınmaktadır. Ancak bu yöntemi kullananlara bakıldığında olumlu yönde görüşler oldukça fazladır.
2 – Anestezi Neyden Yapılır?
Anestezi iki şekilde uygulanmaktadır. Birincisi damar yolu ile ilaç verilmesini kapsar. İkincisi ise maske ile gaz formunda ilaç verilmesiyle gerçekleşir.
3 – Anestezi Testi Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesi anestezi testi her hastaya yapılmaktadır. Bu testler içinde; tam kan tahlili, böbrek fonksiyon testi, kan sayımı, karaciğer fonksiyon testi ve akciğer filmi gibi testler bulunmaktadır. Hastanın ameliyat öncesi çocuk veya yaşlı olması durumunda, ilave testler ve tahlillerde istenebilir.
4 – Ameliyat Öncesi Anestezi Nasıl Yapılır?
Diş ameliyat öncesi anestezi hazırlığı anestezi uzmanı tarafından muayene yapılarak başlamaktadır. Hastaya ağızdan ya burundan solunum tüpü takılarak, solunum cihazına bağlanır. Böylelikle yapılacak işlemin sonuna kadar hastanın tam olarak uyuması sağlanır.
5 – Genel Anestezi ile Diş Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Anestezi uygulanan hastaların uyandıktan sonra birkaç saat müşahede altında tutulması gerekmektedir. Daha sonra diş kontrollerine düzenli bir şekilde gelinmesi ve bu kontrollerin aksatılmaması; hastanın diş sağlığı açısından büyük önem taşır.
7 – Lokal Anestezi Nedir?
Lokal anestezi nedir? Deri altına yapılan lokal anestezik ile yerel sinirlerin duyarsız hâle gelmesi sağlanır. Böylelikle hastaların ağrı algılaması engellenir. Lokal anestezide bir hastanın bir bölgesinin uyuşturulduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu yöntem bölgesel anestezi olarak da adlandırılmaktadır.
8 – Genel Anestezi Nasıl Yapılır?
Hastaya solunum veya damar yolu üzerinden verilen ilaç uyku hali getirmektedir. Yapılan işlemler süresince hastanın genel sağlık durumunun incelenebilmesi için, gerekli olan solunum cihazlarına hasta bağlanır.
9 – Bilinçli Sedasyon Nedir?
Yapılan işlemlerde hastanın rahatlaması ve sakinleşmesi adına sedatif ilaçlar verilir. Bu sayede hasta bilinci açık bir şekilde sakinleşerek, işlemlerin daha rahat yapılmasına yardımcı olur.
10 – Derin Sedasyon Nedir?
Bu işlemde, hastanın bilinci neredeyse tamamen kapalıdır. Bu uygulama sonrasında hasta derin bir uykuya dalar. Tedavi süreci boyunca ve ameliyat sonrası ağrı ve acı hissetmez. Hastada belirli bir duyarlılık hali yoktur.