Flor uygulaması Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda bu mineralin yetersiz ya da aşırı miktarlarda alınmasının sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekilerek yetersiz olduğunda diş çürümelerine, aşırı olduğunda da endemik florozis gibi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) içme suyu F elementine sahip olan ve olmayan yerlerde yaşayan çocuklarla ilgili yürüttüğü karşılaştırmalı çalışma sonucunda mineral içerikli su içen çocuklarda diş çürümelerinin yüzde 60 daha az olduğu rapor ediliyor.
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından içme suyundaki F elementi miktarı 1,5 mg/ltden daha az olarak belirlenmiştir. İnsan ve hayvanlar için bu değerin biraz üzerinde F elementi içeren suyun içilmesi diş tabakası riski ve daha yüksek değerlerde uzun süre alınması ise, iskeletsel diş sorununa sebep olmaktadır.
Florür Tedavisi Nedir Ne İşe Yarar?
Güçlü dişlerin oluşturulmasında ve çürüklerin önlenmesinde doğal mineral görevi bulunan elementtir. Ağız sağlığı noktasında uzun yıllardır önemli koruyucu diş tedavilerinden biridir. Özellikle erken çocukluk döneminde daimi dişlerin çıkmasına bağlı olarak diş minesini destekler ve diş etlerine zarar veren mikroorganizmaları yok eder.
Florür tedavisi ile dişteki mine tabakasında meydana gelen incelme ve aşınma durumu da yok edilmeye çalışılır. Peki florür tedavisi ne işe yarar?
- Diş ve kemik yapısını korur ve geliştirir.
- Diş çürüklerinde etkilidir.
- Bozulan diş dokusunu düzenler.
- Çocukların kemik yapısını etkileyip gelişimine destek verir.
- Diş plağı oluşumuna engel olur.
- Florür elementinin özellikleri sayesinde bu mineral tükürükle birleşerek diş yüzeyine yapışır ve dişi, dış etkenlerden korur.
- Ağız içindeki bakterileri yok eder.
Flor Kullanım Alanları Nelerdir?
Bu elementin birçok kullanım alanı vardır. Çocuklarda koruyucu ve önleyici olarak diş çürüklerinin yanında ekstra kullanıldığı yerler şöyledir;
- Emaye, kaynak gibi kaplama malzemelerinin ana maddesidir.
- Cam aşındırma, çelik asitleme gibi işlemlerde sülfürik asit ile reaksiyona girer.
- İçme suyuna ve gerekli tedaviler ile diş minesine dahil edilerek, diş çürüklerinin ve diş yapısının sağlamlaştırılmasında kullanılır.
Flor Hangi Besinlerde Bulunur?
F elementi bulunan besinler hayvansal ve bitkisel içerikli olmak üzere ikiye ayrılır. İçinde bu mineralin bulunduğu besinler şunlardır;
Balık Türü | Deniz Mahsulü | Diğer ve Hayvansal |
Hamsi | Istakoz | Kırmızı et |
İstavrit | İstiridye | Beyaz et |
Sardalya | Yengeç | Kümes hayvanı eti |
Uskumru | Karides | Siyah çay |
Kılıç Balığı | Ahtapot | Kemik suyu |
Dişe Jel ve Vernik Florür Tedavisi Yapılacak Kişiler Kimlerdir?
Bu tedavide iki yöntem olan jel ve vernik uygulaması yapılmaktadır. Jel uygulaması genellikle 6 yaş üstü çocuklara yöneliktir. Çünkü tedavi sonrasında ağız içindeki fazlalığın tükürülmesi gerekir. Tükürme fonksiyonu için de 6 yaş sınırı belirlenmiştir.
6 yaş altı için ise vernik uygulaması daha işlevseldir. Çünkü tükürme ihtiyacı olmadan direk kuruma yoluyla yapılan bu tedavide, fazla olan bu mineralin yutulma riskini yok eder. Özellikle öğürmeye bağlı jel uygulamalarında kullanılan kaşıkları kullanamayan çocuklarda ve engelli grubunda bu tedavi yolu uygulanır.
Amerikan ve Avrupa Pediatrik Diş Hekimleri Birliği tarafından, lokal vernik ve jel uygulamalarının özellikle çocuklarda diş çürüğünde fissür örtücüler kadar işe yaradığı belirtilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü bu noktada yapılan tedavileri önermektedir.
Dişe Florür Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavi iki türlü olur. Birincisi F elementi içeren besinlerin tüketimi, ikincisi ise daha profesyonel tedavi yöntemi olan diş uygulamasıdır. Bu diş uygulaması şu şekilde yapılır;
- Çocuklarda özellikle beş yaşından sonra önleyici, koruyucu ve tedavi edici teknikler arasında bulunan jel uygulaması ile dişlerin yüzeyi çürüklerden korunur.
- Yılda iki kez dişlerin yüzeyine bu jel ile kaplama yapılır. Florür tedavisi acıtır mı noktasında ağrı ve acı olmayacağını bilin.
- Bunu yaparken özel kaşıkların içine, bu mineral içerikli jel yerleştirilir ve ağıza alınır.
- Dört dakika bekleme süresi vardır.
- Ardından işlem bitince ağızdaki fazlalık çekilir ya da tükürülür.
Bundan başka bir de vernik kaplama ile çürük diş tedavisi yapılabilir. Genelde 5 yaş altı çocuklarda tercih edilir. Tedavinin yapım aşaması şöyledir;
- Dişler kurutulduktan sonra kremsi yapıdaki bu mineral fırça yardımıyla dişlere sürülür.
- Tükürükle temas eder etmez kurumaya başlar.
- Tükürme ihtiyacı doğurmaz.
- 30 dakika kadar bekletilir ve sertleşir. Yutma riski bulunmaz.
Diş Florür Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Bu tedavide kullanılan jel işlemi ve vernik uygulaması sonrasında bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Bu uygulama için yapmanız gerekenler şunlardır;
Jel Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler | Vernik Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler |
Tedavi sonrası ağız çalkalama olmamalıdır. | Tedavi sonrası ağız çalkalama yapılabilir. |
Yeme ve içme yarım saate kadar yapılmamalıdır. | 2 saat boyunca bir şey yenmemelidir. Bu sürenin uzatılması demek, diş minesindeki etkisinin artması demektir. |
Bir sonraki güne kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. | Aynı gün dişler fırçalanmamalıdır. |
Tükürme yeteneğini kazanan çocuklarda özellikle 6 yaş üstü grubunda uygulanmalıdır. Çünkü tedavi sonrası fazla gelen f elementi yutulmamalıdır. | 6 yaş altı çocuklar için uygundur. Tükürme yeteneğini kazanamamış çocuklara yöneliktir. |
Dişe Flor Uygulaması Zararları Var mıdır?
Bu tedavinin zararları fazla alınmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Dişlerde beyaz beneklenme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Jel uygulamasında yutma riski bulunabilir. Bu yüzden dikkatli şekilde tedavi yapılmalıdır. Ancak vernik işleminde böyle bir sorun yoktur. Tükürük ile temasında direk kuruma özelliği bulunduğu için yutma riski ortadan kalkar.
Florür Vernik Uygulaması Yılda Bir Kere Yeterli midir?
Bu tedavi sistematik ve lokal olarak yapılmaktadır. Lokal tedavide jel ve vernik teknikleri kullanılırken çocuk diş hekimliği alanında, 6 ayda bir kez yapılma şansına sahiptir. Yaş grubuna gore;
- Yüksek çürük tehlikesi bulunan çocuklarda 3 ayda bir bu tedavi
- Orta çürük riski için 6 ayda bir
- Düşük çürük riski için ise macun içerisindeki f elementi yeterli olacaktır.
Flor Dişlerin Çürümesini Önler mi?
F elementi vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi, oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden, yutma ve F elementi toksisite riski yok denecek kadar azdır. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanılabilir.
F elementi dişlerin çürükten korunması ve başlamış olan çürüklerin önlenmesi yönünde geliştirilmiş dijital diş hekimliği noktasında uygulanan maliyeti düşük ve güvenilir koruyucu yöntemlerden biridir.
Çocuğun Çürük Riskini Asgariye İndiren Durumlar
Çocuklarda gerekli ağız ve bakım hijyeninin sağlanması, çürük tehdidinin önüne geçmede ilk uygulamadır. Bunun yanında çürük önleyici;
- Ağız-diş sağlığını korumaya yönelik oral diş hijyeni
- Gerekli jel ve vernik uygulamaları noktasında f elementi tedavisi ve fissür örtücü kapsamında iyi bir diş hekimi eşliğinde yapılacak tedaviler ile çocuklarda diş çürüklerinin önüne geçilebilir. Bu noktada kişiye uygun tedavi yollarıyla dijital diş hekimliği alanında başarılı sonuçlar çıkaran Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.
Flor Dişleri Sistemli Bir Biçimde Nasıl Korur?
Süt dişlerinin gelişiminin önemli bölümü anne karnında tamamlanır. Sürekli dişlerin gelişimi ise anne karnında başlayarak, seneler içerisinde yıllar boyunca yavaş yavaş gelişmeye devam ederler. 7-8 yaşındaki bir çocukta, sürekli dişler gelişimlerini büyük oranda tamamlamıştır.
Dişlerin gelişimi esnasında çocuğun mineral içerikli su veya tableti kullanarak aldığı flor tüm vücuda dağılır. Dişlerin kireçlenmesi esnasında yapısına giren F elementi, diş yapısını güçlendirerek çürüğe karşı direncini arttırır. Buna sistematik flor uygulamaları koruyucu etkisi denmektedir.
Flor Tableti Damlası Nedir?
Sularında F elementi bulunmayan bölgelerde, hem diş hekimleri hem de çocuk doktorları tarafından çürük riski yüksek çocuklara, tablet veya damlalarla flor verilerek, sulardaki flor ilavesine benzer nitelikte korunma sağlanmaya çalışılır.
Dişe Flor Uygulaması Fiyatı
Dişe uygulanan bu tedavide fiyatlar, işlem yapan kliniğe göre değişmektedir. Kliniğin bulunduğu konum, diş hekiminin tecrübesi, işlem sırasında kullanılan teknolojik cihaz durumu, kişiye özel ürün maliyeti ile kur farkı dikkate alınır.
Evde uygulanan işlemler yeterli koruma sağlamayabilir. Bunun için tedavi öncesi mutlaka alanında uzman doktorlar ile iletişime geçmelisiniz. Profesyonel olarak yapılan florür tedavisi her zaman daha etkili ve başarılı sonuçlar verecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Dişe uygulanan bu yöntem, çocuklardaki diş çürüklerinin önüne geçilen koruyucu, önleyici ve tedavi edici aşamalar kapsamında değerlendirilir. Bu noktada merak ettikleriniz için aşağıdan fikir alabilirsiniz.
1 – Florür Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Üç yaşından itibaren bu uygulamaya başlanabilir. Dişlerde ortaya çıkan çürükleri engellemenin en etkili yollarından biridir. Özellikle çocuklarda diş minelerini güçlendirip, çürüğün önüne geçer.
2 – Florür Tedavisi Hangi Dişlere Uygulanır?
Çürük tedavisi için uygulanan koruyucu diş hekimliği tekniklerinden olan bu uygulama, genelde süt dişleri için tercih edilir. Böylece daimi dişler gelene kadar süt dişinde oluşan çürük problemine, basit ve ağrısız yöntem ile müdahale edilmiş olur.
3 – Florür Bakterileri Öldürür mü?
Dişlere uygulanan pratik tedavi yöntemlerinden olan bu uygulama sayesinde ağız içindeki asit üretimi azalıp, bakterilerin çoğalması engellenir.
4 – Çürümeye Başlayan Diş Nasıl Kurtarılır?
Özellikle çocuklarda erken teşhis ile diş minesindeki çürük florür tedavisi ile onarılabilir. Eğer bu mümkün değilse, ikinci yol olan dolgu işlemi tercih edilebilir.