fbpx

Fissür Örtücü

Fissür örtücü ile dişlerin çiğneme yüzeylerinde oluşacak olan çürüklerin önüne geçebilirsiniz. Birçok farklı sebepten ötürü dişlerinizde çürükler oluşabilmektedir. Çürümeye en yatkın dişlerse, ağzın arka tarafında bulunan azı dişleridir. Bu dişlerin üst yüzeyi, öndeki dişlerden farklı olarak daha girintili çıkıntılıdır. Yiyecek parçaları, dişlerden iyi temizlenmediği durumlarda bu çukurlarda birikerek çürükleri oluşturur.

Azı dişlerin üst yüzeyindeki girintili-çıkıntılı çatlaklara “fissür” adı verilir. Dişlerinizi ne kadar fırçalarsanız fırçalayın, bazı durumlarda çürük oluşumunun önüne geçemeyebilirsiniz. Bu noktalarda oluşan fissürler çürükleri meydana getirir. Ancak diş aşısı (fissür örtücü) denilen uygulamayla, diş yüzeyindeki küçük olukların üzerini kapatarak çürük oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?

Azı dişlerinde var olan girinti ve çıkıntılara uygulanan dolgu tedavisi diş, aşısı yani fissür tedavisi denir. Fissür örtücü içeriği genel olarak, diş çürüklerinin oluşmasına engel olma yönündedir. Çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin dişlerinde çürük bulunmayan herkese bu tedavi uygulanabilir. Oldukça konforlu tedavi süreci ile ağrı ve acı hissedilmez.

fissur-ortucuFissür Örtücü Uygulamasının Amacı Nedir?

Fissür örtücü uygulamasının amacı, dişlerin çürüğe yatkın girinti ve çukurluklarında besin birikimini engellemek, bu bölgeleri daha kolay temizlenebilir hale getirmek ve böylece çürük oluşumunu engellemektir.

Özellikle çocuklarda azı dişlerine uygulanan diş aşısı işlemi, çürük oluşumuna sebep olabilecek girinti ve oluklara dolan besin birikimini önleme amacıyla yapılır. Galaksi Diş Kliniği kliniği bu noktada gerekli önlemleri alarak, sağlıklı dişlere sahip olmanıza imkan sağlamaktadır.

Diş Çürükleri Belirtileri Nelerdir?

Diş yüzeyinde plak ve tartar oluşumu zamanla diş minesine yapışarak aşınmaya sebep olur. Bu da dişlerin savunmasız hale gelmesine ve çürük oluşumuna sebebiyet verebilir. Ancak bazen gerekli ağız hijyeni de çürüklerin önüne geçmede etkili olmayabilir. Böyle durumlarda dişlerde şu belirtiler meydana gelir;

  • Herhangi bir neden olmadan dişlerin ağrıması
  • Tatlı, aşırı sıcak ya da soğuk tüketiminde hassasiyet ve ağrı oluşumu
  • Dişlerde kahverengi, siyah ya da beyaz renkli lekelerin oluşumu
  • Bir şey ısırıp, koparmaya bağlı ağrı oluşumu
  • Dişlerde görünür dereceli boşluk ve çukur meydana gelmesi

İşte tam da bu durumların önüne geçip çürüklere karşı koruyucu ve önleyici olarak, çocukta diş fobisi oluşturmamak adına diş aşısı tedavisinden destek alabilirsiniz.

Fissür Örtücü Nasıl Uygulanır?

Diş aşısı uygulaması son derece kolay ve pratik şekilde halledilir. Azı dişlerine uygulanan bu yöntemde sadece birkaç dakikalık zaman dilimi yeterli olacaktır. Peki

Fissür örtücü nasıl yapılır? Fissür örtücü uygulama basamakları nelerdir?

  • Öncelikle uygulama yapılacak olan diş yüzeyi iyice temizlenir.
  • Dişlerin çiğneme yüzeyine asit solüsyonu uygulanır.
  • Ardından dolgu malzemesi ile girintili ve çıkıntılı diş yüzeyi doldurulur.
  • Sertleşmesini sağlamak için ışık desteği verilir.

Fissür örtücü yaptıranlar yorumlarından hareketle ağrısız ve acısız bir yöntem olduğunu görebilirsiniz.

fissur-ortucuFissür Örtücü Hangi Dişlere Yapılır?

Çoğunlukla süt ve kalıcı azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine yapılır. Nadiren de olsa kesici dişlerin anatomik yapısında çukurcuklar olabilmektedir. Bu durumlarda kesici dişlere de yapılmaktadır. Ayrıca;

  • Genellikle çocuklara uygulanır. 6 ile 14 yaş arası çürük riskinin en fazla olduğu yaş grubudur. İlk azı dişi 6 ve ikinci azı dişi çıkma yaşı 12’dir. Daimi dişlerin çıkmasına paralel olarak diş aşısı uygulanması, erken tedavi noktasında oldukça işe yaramaktadır.
  • Azı dişinde çürük ya da dolgu yapılmayan yetişkinlere de uygulanabilmektedir.

Fissür Örtücü Çeşitleri Nelerdir?

Diğer adıyla diş aşısı, çürüklere karşı koruyucu diş tedavilerinden biridir. Farklı durumlarda, çeşitli dış ojeleri kullanılabilir. Dolayısıyla dişin genel durumu ya da kişiye özel tekniklere dayanarak tedavi şekli diş hekimi tarafından belirlenir.

Genel olarak iki çeşit fissür örtücü tedavisi bulunur. Bunlar rezin ve cam iyonomer malzemeden hazırlanan örtücülerdir. Ayrıca birden fazla malzemeyi içinde barındıran hibrit örtücüler de bulunur.

                                  Fissür Örtücü Çeşitleri
Rezin Bazlı Simanlar Genelde tedavinin ilk basamağında ve diş aşısına alternatif olarak kullanılan materyaldir.
Cam İyonomer Simanlar Genelde geçici diş tedavilerinde uygulanan yöntemdir.

Fissür Örtücü Ne Zaman Uygulanmalıdır?

Çocuğun süt dişlerinin ve daimi dişlerinin çıktığı dönemde fissür örtücü işlemleri için, donanımlı bir çocuk diş hekiminden randevu almak gerekir. Çünkü yeni çıkan dişler çok daha hızlı çürüyebilir. Bu yüzden koruyucu uygulamalara erken dönemde başlamak çok önemlidir.

Fissür Örtücü Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Diş aşısı genellikle çocuklara yönelik olup, 6 ile 14 yaş civarında süt dişlerinin ve daimi dişlerin çıkmasına bağlı olarak çürük önleyici olarak uygulanmaktadır. En doğru zaman ise kalıcı dişler çıktıktan hemen sonradır. En uygun yaş aralığı olan 6 ile 7 yaş civarı mutlaka yaptırmak isteyenler, iyi bir diş hekimi araştırması içine girmelidir.

Yetişkinlerde ki yaş aralığı belirlenmese de azı dişinde çürük, dolgu gibi işlemlerin olmadığı zamana denk gelmesi oldukça önemlidir.

fissur-ortucu
Fissür Örtücü

Fissür Örtücü Flor Gibi Tekrarlanan Bir Uygulama mıdır?

Diş aşısı flor gibi tekrarlanan bir uygulama değildir. Bir diş için yalnızca bir defa azı dişlerine yapılır. Zamanla kırılmalar olursa, düzenli kontrollerde görülerek tamamlanabilir.

Fissür Örtücü Kolay Bir İşlem midir?

Diş aşısı uygulaması kolay bir işlemdir. Tedavi sırasında hiçbir şekilde acı ve ağrı hissedilmez. Uygulama süresi uzunluğu ise, çocuğun uyumuna göre 3-5 dakika arasında değişiklik gösterir.

Fissür Örtücü Yapılmazsa Ne Olur?

Diş aşıları zamanında yapılmazsa dişler çürük riski altında kalır. Zamanla dişler çürümeye başlayabilir. Çürüğün derinliğine göre dolgu, kanal tedavisi veya diş çekimi gerekebilir. Bu tedaviler hem daha pahalı hem işlem açısından çocuklarda daha uğraştırıcıdır. Çocuklarda 3-6 ayda bir pedodonti kontrolleri yapılmalıdır. Böylelikle diş aşısı sonrası kırılmalar görülürse, tamir edilme şansı artar.

A – Fissür Örtücü Faydaları Nelerdir?

Diş aşısı, diş çürüklerinin önlenmesi yönünde ve koruyucu diş tedavileri kapsamında oldukça işe yaramaktadır. Başarı oranı oldukça yüksek olup, diş çürük oluşumunu büyük ölçüde engeller. Böylelikle çocuğun gelişim süreci de sekteye uğramamış olur. Peki bu uygulamanın faydaları nelerdir?

                             Diş Aşısı Faydaları Nelerdir?
Diş Kaybını Önleme Çocukluk çağındaki diş kayıplarının etkilediği birçok alan vardır. Çene yapısından motor gelişimine kadar çürükten kaynaklı kayıpları engellemek adına diş aşıları büyük fayda sağlar.

 

Akademik Başarıyı Arttırma Ağız ve diş sağlığının bozulmasının neden olduğu durum, çocuğun okul başarısının düşmesi yönündedir. Bu uygulama sayesinde okula devam neticesinde akademik başarı artar.
Bakteri Üretimine Engel Olma Çiğneyici görevindeki azı dişlerinin girinti ve çıkıntılarında oluşan bakteriler, zamanla çürüğe ve diş kayıplarına sebep olabilir. Bu uygulama sayesinde 10 yıla yakın süreyle çürük oluşumu engellenmiş olur.
Dişçi Fobisinden Kurtulma Çocuklar ağrısız ve acısız bu uygulama ile epey bir süre çürüğe bağlı diş kayıpları yaşamayacağı için, çocuklarda dişçi fobisi oluşmayacaktır.

fissur-ortucuB – Fissür Örtücü Zararları Var mıdır?

Bazı aileler çocuklarının erkenden diş tedavisi almasına pek sıcak bakmayabilir. Ancak bu uygulama, çoğu zaman yanlış bilinmiştir. Amaç olası diş çürüğü ihtimaline karşı dişlerin dokusunu ve ağız sağlığını koruma yönündedir. Yani diş aşısının zararı yoktur.

Tam tersi dişlere fissür uygulaması, dişin yüzeyine yerleşen kalıntıların birikmemesi adına faydalı bir uygulamadır. Böylece çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı büyük oranda korunmuş olur. Ayrıca çocuğun gözünde bu uygulama sayesinde diş doktoru ve diş sorunu, olumlu olan ilk dental tedavi şeklinde kalacaktır.

Fissür Örtücü Fiyatları Nasıldır?

Çocuk diş hekimliği alanında hem gülüş tasarımı hem de sağlıklı ağız ve diş yapısı için uygulanacak olan diş fissür tedavisi ve fiyat, bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yani;

  • İşlemin süresi
  • Diş hekimi donanımı ve tecrübesi
  • İşlem esnasında kullanılacak dolgu malzemesinin kalitesi
  • Belirlenen fiyat politikası
  • Tedaviyi yapacak olan kliniğin gelişmiş özellikleri
  • Tedavide kullanılan teknolojik cihazların durumu, fissür örtücü fiyat üzerinde etkilidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş aşısı olarak da bilinen fissür tedavisi ile olası çürük tedavisinin önüne geçebileceğiniz gibi, çocuğunuzda sağlıklı ağız ve diş yapısına da kavuşabilirsiniz. Bu noktada en çok sorulan sorular üzerinden fikir edinebilirsiniz.

 1 – Fissür Çürük Nedir?

Fissür çürükler süt dişlerinin çocuklarda tam olarak dökülmeye başlamasından önce ortaya çıkan ve genelde 6 yaş azı dişi ve süt dişi çürümesi olarak bilinir. Doğru ağız bakımının yapılmaması ya da değişik faktörlere bağlı olarak çürüklere rastlanabilir. Bunun önüne geçmek için diş aşısı tedavisinden yararlanılabilir.

2 – Fissür Örtücü Gerekli mi?

Diş yüzeyinde ve yan tarafında görülen girinti ve çıkıntılar bakteri oluşumunda oldukça elverişli ortamlardır. Bu oluklara yerleşen mikroorganizmalar, diş çürüklerinin ve buna bağlı olarak gelişen semptomların nedeni olabilir. Fissür tedavisi yapılmazsa diş çürükleri önlenemez.

3 – Çürük Dişe Fissür Yapılır mı?

Diş çürüklerinin başlangıç noktası olan fissürler yani dişlerin çiğneyici yüzeyinde yer alan çatlaklar, diş aşısı ile kapatılabilir. Genelde çürük oluşmaya başlamadan önce yapılır. Bu uygulama sayesinde diş çürüklerine karşı, koruyucu önlem alınmış olur.

4 – Pit ve Fissür Ne Demek?

Pit, dişlerin yan yüzeyinde bulunan çıkıntılardır. Fissür ise dişlerin çiğneyici yüzeyinde bulunan oyuk ve çıkıntılardır. Çürük oluşumunu engellemek adına fissür ve pit örtücülerden destek alınabilir. Pit ve fissür bölgeleri çürüğe en yatkın bölümlerdir.