fbpx

Diş Kazaları Tedavileri

Diş kazaları tedavileri düşme ve yaralanma sonrası travmatik durumlara bağlı olarak var olan dişlerin kırılması, yerinden çıkması, yamulması ve kayması şeklinde kendini gösterir. Ağızda ilk görülen dişler süt dişleri olarak adlandırılır. Çocuk 2,5 yaşına ulaştığında bu dişler tamamlanır. 10 adet alt çenede, 10 adet üst çenede olmak üzere 20 adet süt dişi bulunur.

Çocuk 6 yaşına vardığında ilk kalıcı dişler ağız içinde yerini alır ve 11 ile 12 yaş arasında ikinci büyük azı dişler patlar. Hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin ağızda aynı anda görüldüğü bu sürece karışık dişlenme dönemi denir.

Bu dönemde gerçekleşen diş kazaları sonucu dişte bir kırılma oluşursa, dişi ılık su ile silip temiz tutarak zaman kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir. Galaksi Diş Kliniği hekimlerimizden gerekli ilgi ve alakayı, çocuklarınıza yapılması gereken müdahaleyi en iyi şekilde göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Kazaları Tedavisi Noktasında Yapılması Gerekenler

dis-kazalari-tedavileriYaşanabilecek diş kazaları ve neden olabileceği sonuçları “Suda ani şekilde yüzeye çıkmak,  havuz kenarında kaygan zemin nedeniyle düşmek ve seramik havuz kenarları bir mine çatlağından,  ön diş kırıklarına, dişin yer değişikliğine ve hatta yerinden tamamen çıkmasına” kadar pek çok soruna yol açabilir. Çocuğun diş kırılma tedavisi noktasında yapılacaklar;

  • Kanamaya neden olan yumuşak doku kısmına hafifçe basınç uygulamak, kanamanın durdurulması açısından önemlidir.
  • Dişte kırık varsa, artık veya yabancı maddelerin uzaklaştırılması amacıyla ağız ılık suyla çalkalanmalıdır.
  • Dişin kırık parçası bulunup, bir bardak sütün içinde olduğu gibi uygun koşullarda saklanırsa, diş hekimi tarafından tekrar yerine yapıştırılabilir. Bu parçalar gelen kuvvetin yönüne bağlı olarak bazen dudak dokusu içerisinde de olabilir. Böyle durumlarda parçanın oradan biran önce çıkarılması gerekmektedir.
  • Kırık parça bulunmazsa, çok küçük kırıklarda diş kenarı, diş hekimi tarafından şekillendirilebilir. Kırık, dişin sinirini de içeriyorsa daha ileri tedaviler gereklidir. Kompozit dolgu bunlardan biridir.
  • Kırılan parçalar bulunduysa doktor tarafından bonding uygulaması ile kırıklar yerine yapıştırılabilir.
  • Kalıcı diş yerinden tamamen çıkmışsa kök yüzeyine dokunulmamalıdır.
  • Yerinden çıkan diş, hekime gidene kadar ilk tercih olarak sütte, sonrasında serum fizyolojik solüsyonda ya da son ihtimal olarak da, ağız içerisinde saklanmalıdır.
  • Çocuklarda diş kırılması noktasında hızlı müdahale dişin kurtulma şansını artırır. Oluşabilecek enfeksiyonları engeller ve tedavinin basit şekilde sonlanmasına yardımcı olur.

Bazı durumlarda diş kazaları tedavileri noktasında travmanın şiddeti ve yönü, dişin kemik içerisinde gömülmesine neden olabilir. Böyle bir durumda gömülmenin şiddeti, tedavi seçeneğini belirler. Bazı durumlarda dişin tekrar eski haline dönmesi beklenirken, daha şiddetli gömülmelerde ortodontik veya cerrahi yöntemle diş eski konumuna getirilir.

A – Diş Kazaları: Ön Diş Tamamen Yerinden Çıktıysa Ne Yapılır?

Çocuklarda ön diş kırılması genellikle diş kazaları kapsamında sık rastlanan konulardandır. Ön diş ucu kırılması ya da tamamen yerinden çıkmasına bağlı olarak tedavi uygulanacaktır. Tamamen çıkan ön diş için;

  • Dişi temiz bir gazlı bez arasına koyunuz.
  • Çocuğunuzun tükürüğü ile bu bezi ıslatmasını sağlayın.
  • Ardından zaman kaybetmeden hekiminize başvurun.
  • En geç ihtimalle bir saat içinde tedavi başlamalı ve diş yerine konmalıdır. Şayet diş canlılığını kaybetmemiş ve uygun şartlarda muhafaza edilmiş ise, bonding uygulaması ile dişin yerine takılması muhtemeldir.

Kırık ön diş için ise, dolgu malzemesi sayesinde yapıştırma, kaplama tedavisi vb. işlemler uygulanabilir. En iyi yöntemi diş hekiminiz belirleyecektir.

B – Ön Dişlerden Biri veya Birkaçı Kırıldıysa Ne Yapılır?

Çocuklarda diş kırılması durumunda dişin kırılan parçalarını bulunuz. Bulduğunuz zaman gazlı bez ve tükürük ile muhafaza edin ya da bir bardak sütün içine koyup zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun. Kırık diş parçaları zamanında yetiştirilirse, bonding aracılığı ile yerlerine yapıştırılırlar.

Ayrıca diş kazaları sonrası kırığın derecesi köke kadarsa çekim yapılıp, eksik dişin giderilmesi yönünde implant ya da köprü uygulaması da yapılabilir.

C – Kırılan Parça Küçükse Ne Yapılır?

Dişin kırılan kısmı küçükse ve bulunamadıysa bu alana beyaz dolgu uygulanır. Kompozit dolgu uygulaması ile, kırık alan doldurulur. Ancak bu dolgular zaman içinde sararır. Bu sebeple belirli aralıklarda yenilenmesi gerekir.

Ç – Kırılan Parça Büyükse Ne Yapılır?

dis-kazalari-tedavileriKırık sorunu dişin büyük bir kısmında ise, çocuk 17 yaşından büyükse porselen laminate veneer tedavisi uygulanabilir. Porselen laminate veneer, oldukça dayanıklı ve doğal dişe en yakın uygulamalardır.

17 yaşından küçük olan çocuklarda diş ve çene, gelişimini tamamlamamıştır. Bu sebeple porselen laminate veneer işlemi yapılmaz. Bu çocuklara en uygun tedavi  kompozit lamina yaptırmaktır.

D – Kırılan Süt Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur? Tedavisi Nedir?

Kırık diş tedavi edilmezse ne olur noktasında kırık kök ağız içinde kalırsa, diş ve diş etlerinde zamanla enfeksiyona neden olacaktır. Bu durum çene kemiğine de etki ederek sonraki tedaviler noktasında sorun yaratabilir.

Bunun yanında daha sonraki tedavi aşamalarında yapılacak işlemler noktasında daha fazla zaman alabilir. Bu yönden acilen diş hekimi kontrolünde gerekli olan tedavi, ağrı ve enfeksiyon önüne geçmek için sağlanmalıdır.

E – Çocuklarda Diş Kırılması: Süt Dişi Kırılırsa Ne Olur? Tedavisi Nedir?

Diş kazaları kapsamında ele alınan çocuklarda diş kırılması bağlamında süt dişlerinin kırılması sorununun boyutu hekim tarafından değerlendirilir. Çekim ya da restoratif diş tedavisi kapsamında çocuğun yaşına uygun işlemler yapılabilir. Kırılan süt dişlerinde genelde kalıcı dişlerin ömür boyu kullanımına bakılarak, çekim daha çok olmaktadır.

Süt dişlerinin diş kazaları kapsamında kırılması sonrasında genelde tedavi yoluna gidilmez. Alttan gelecek olan daimi dişlerin sağlıklı çıkması açısından çekilmesi uygun görülür. Yine de en doğru tedaviyi Galaksi Diş Kliniği hekimlerinden alabilirsiniz.

Bunun yanında çocuklarda arka kırık diş tedavisi için öncelik, dişin yapıştırılması noktasındadır. Böylelikle kalsiyum takviyesi ile canlı doku oluşumu sağlanır. Süt dişlerinde ayrıca diş dolgusu ya da restoratif diş tedavileri uygulanabilir.

F – Çocuklarda Dolgulu Diş Kırılması Tedavisi Nedir?

Çocuklarda diş kırılması dolgulu dişte gerçekleşmiş ise, öncelikle kırığın kök bölgesine yakınlığına bakılır. Kök bölgesine yakın olmayan dolgular tekrar yapılabilir. Ancak diş kazaları sonrasında sinirlere yakın yere kadar kırılmış ise hekiminiz size en uygun tedaviyi belirleyecektir. Bunlardan biri de kuron tedavisidir.

G – Arka Kırık Diş Tedavisi

Diş kazaları sonrasında arka kırık dişler, genelde dolgu ya da köprü uygulanan dişlerdir. Dişin az bir kısmında kırık varsa dolgu yapılır. Çiğneme işleminin sağlıklı olması açısından ve uzun yıllar kullanılması bakımından en kaliteli malzemeyi kullanan kliniklerden destek almalısınız.

Çocuklarda Diş Kazaları Kapsamında Uygulanan Restoratif Diş Tedavileri Nelerdir?

dis-kazalari-tedavileri
Diş Kazaları Tedavileri

Diş kazaları sonrasında oluşan kırılmalarda diş sorununun büyüklüğüne, çocuğun yaşına göre en uygun tedaviyi diş hekimi belirleyecektir. Çocuklarda diş kırılması noktasında en çok tercih edilen restoratif işlemler şunlardır;

Çocuklarda Diş Kırılması Tedavileri Kapsamında Uygulanan Restoratif İşlemler
Kırık Parçanın Yapıştırılması Diş kazaları sonrasında kırılan parçayı bulursanız süt ya da tükürük olan bir kap içinde en fazla bir saat içinde diş hekimine ulaştırmanız gerekmektedir. Uygun koşullarda yapıştırma sağlanabilir.
Dişin Soketine Yerleştirilmesi Eğer kırık, diş kökü ile çıkmışsa diş köküne temas ettirmeden bir saat içinde, tükürük dolu kapla diş hekiminde olmanız gerekir. Diş canlılığını kaybetmediyse tekrar yerine oturtulabilir.
Bonding Uygulaması Genelde çocuklarda diş kırılması noktasında azı dişi tedavisinde tercih edilir. Özel kompozit dolgu malzemesi ile boşluk doldurulup estetik görünüm sağlanır.
Kuron Tedavisi Kırık azı dişleri için tercih edilen kaplama yoludur. Zirkonyum, porselen gibi dayanıklı ve estetik malzemeler ile artık çocuklar için uygun seçenekler vardır.
Kanal Tedavisi Diş kazaları sonrasında kırığın diş pulpasına ilerlediği durumlarda, dişin daha da zarar görmemesi adına kanal tedavisinden yararlanılabilir.
Kırık Dişin Çekimi Diş kazaları sonrasında dişin kökü, yapısı ve sinirleri tamamen bozulmuşsa en son çare olan çekim gerçekleşir ki genelde bebeklerde süt dişi kırılması noktasında bu tedavi yoluna gidilir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Görülen Diş Kazaları Nelerdir?

Enerji seviyesinin yüksekliğine ve büyüme dönemi hormonal değişimlere bağlı olarak çocuklarda çeşitli diş kazaları meydana gelebilir. Bunlardan en sık rastlanan diş kırılmalarıdır. Ayrıca;

  • Diş kazaları kapsamında büyük ya da küçük çaplı kırılmalar (2 yaş diş kırılması)
  • İçe doğru gömülme
  • Dişte yamukluk
  • Diş kazaları sonrası diş kayıpları
  • Sallanma ve gevşeme
  • Yer değiştirme
  • Yerinden çıkma gibi diş kazaları da görülebilir. En uygun tedavi için iyi bir klinik ve diş hekimi tercihi çok önemlidir. Özellikle süt dişlerinden sonra gelecek olan daimi dişlerin sağlıklı çıkması noktasında, diş hekiminin uygulayacağı tedavi şekli oldukça mühimdir. Galaksi Diş Kliniği ile ilerde ciddi sorunlara yol açmayacak tedavilerden destek alabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Kırılması Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda diş kırılması nedenleri çeşitli faktörlere bağlıdır. Enerjik ve hareketli yapılarından, ağız bakım hijyeni eksikliğinden ya da sistematik faktörlerden yola çıkarak çocuklarda diş kırılması neden olur?

  • Çürük süt dişi kırılması
  • Travmatik darbe sonrası diş kazaları
  • Düşmeye bağlı diş kazaları kapsamındaki kırıklar
  • Ağız içindeki ani ısı değişimi
  • Spor kazaları
  • Vurma ve çarpmaya bağlı diş kazaları
  • Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı kırıklar
  • Sert kabuklu yiyecek tüketiminde oluşan kırıklar
  • Dişleri zayıflatan yanlış dolgu işlemleri
  • Eksik ve yanlış beslenme düzeni
  • Yetersiz ağız hijyeni

Bu noktada dişte meydana gelen kırıklar, durduk yere diş neden kırılır algısının önüne geçmektedir. Yani diş zamanla bazı nedenlerden ötürü aşınır ve en son noktada kırılır. Bunun için düzenli diş hekimi kontrolüne gitmenizde fayda vardır.

Çocuklarda Diş Kazaları Nasıl Önlenir?

dis-kazalari-tedavileriDiş kazaları noktasında en sık karşılaşılan çocuklarda diş kırılması problemi için, birçok önleyici ve koruyucu diş tedavi ekipmanı bulunur. Bunlardan en çok kullanılanı ağız içi korunaklı dişliklerdir. Bu şekilde olası diş kazaları önüne geçebilirsiniz. Diş hekimi tavsiyesi ile kişiye en uygun malzemenin kullanılmasına öncülük edebilirsiniz.

Kırık Diş Tedavisi Fiyatları Nasıldır?

Diş kazaları kapsamında ele alınan kırık dişlerin fiyatında etkili birçok unsur vardır. Diş kırık derecesi, tedavi yöntemi, doktor tecrübesi, klinik seçimi, kullanılan çocuk diş hekimliği noktasındaki teknolojik cihazlar vb. fiyatlar üzerinde belirleyici olmaktadır. Net ve kesin fiyat bilgisi için Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş kazaları sonrasında ve çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuklarda diş kırılması bağlamında, yukarıdaki bilgilerden ve aşağıdaki sorulardan fikir edinebilirsiniz.

1 – Kırılan Diş Yeniden Çıkar mı?

Çoğu zaman çocuklarda diş kırılması, genelde dişin üst bölümünde oluşur. Panik nedeniyle alınmayan parça aslında çok önemlidir. Kök hala ağız içinde yer alıyorsa, dişin kullanımı yok denecek kadar azdır. 8 yaşındaki çocuğun dişi kırılırsa yerine yenisi çıkar mı? Diş kökle beraber yerinden oynarsa, yeni diş oluşan boşluktan çıkabilir. Parçalı kırıklarda böyle bir ihtimal yoktur.

2 – Diş Kırılması Tehlikeli mi?

Yetişkinlerde ve çocuklarda diş kırılması genel anlamıyla sinire zarar verebilir. Bunun yanında kök kanalı ihtiyacını da doğurabilir. Ayrıca enfeksiyon ve komplikasyon oluşumuna yol açabilir. Bu noktalarda ilerde diş kayıpları gibi ciddi sorunların temelini oluşturabilir.

3 – Diş Kırılması Önemli mi?

Çoğunlukla diş kazaları sonrası oluşan diş kırıkları tedavi edilmediği zaman, ciddi ağız ve diş sağlığı problemlerine neden olabilir. Bu sebeple özellikle çocuklarda diş kırılması noktasında acilen diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz.

4 – Diş Darbe Alırsa Ne Olur?

Diş kazaları sonrasında darbe alan dişler sağlam olarak görünse de bu, sorun olmadığı anlamına gelmesin. Bu durum dişin sinirlerinde zedelenme ve zamanla dişte renk değişimine sebebiyet verebilir. Ayrıca apse oluşumuna da ortam hazırlar.