Dr. Sevil Borbay
Pedodonti Uzmanı
Hakkında >
Çocuklarda Genel Anestezi Nedir?
Çocuk diş temizliği kimi zaman göz ardı edilen, özen gösterilmeyen ve ebeveynler tarafından kontrol edilmeyen bir süreç olabilir. Diş temizliğinin yapılmadığı durumlarda da çürükler, kaçınılmaz hale gelir. Gelişen tedavi yöntemleri çocuk diş tedavisi konusunda da işleri kolaylaştırmıştır, genel anestezi ile tedaviler hızlılık ve pratiklik kazanmıştır.
Her geçen gün gelişen dental teknolojiler, genel anestezi dalına da birçok yenilik katmıştır. Yeni anestezi teknikleri ile birlikte anestezi, endişe edilecek bir durum olmaktan çıkmıştır. Genel anestezinin güvenilirliğine inanmak adına çocuklar için yapılacak uygulamalarda alanında uzman olan diş hekimleri tercih edilmelidir. Galaksi Diş Kliniği, bünyesinde bulundurduğu imkanlar ile Türkiye’nin sayılı adreslerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çocuklar için genel anestezi uygulanabileceği gibi sedasyon da bir alternatif olabilir.
Genel anestezi uygulanan minik hastalar, dışarıdan gelen hiçbir uyarıcıya tepki veremezler. Anestezi hali derin bir uyku formunda olacaktır. Bu süre zarfında da solunum desteği uygulanmalıdır. Sedasyon ise genel anesteziye göre oldukça farklıdır. Sedasyon uygulamalarında çocuklar, tedavi sırasında diş hekimleri ile iletişim kurabildikleri gibi sorulara da cevap verebilir. Sedasyonlarda solunum desteğine gerek yoktur. Anestezinin uygulanması halinde tedavi süresi boyunca hiçbir ağrı ya da sancı hissedilmez. Tedavi süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. İşlem yapılacak diş sayısı ve tedavinin türü, süreç üzerindeki en büyük etkendir.
Doktorunuza Danışın
Tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi alın
Çocuklarda Genel Anestezi Süreçleri
Ağız sağlığına yönelik bilinç, bebeklik çağından itibaren gelişecek olan alışkanlıklar ile başlar. Ebeveynlere bu konuda büyük bir sorumluluk düşer. Henüz dişlerin çıkmaya başladığı dönemden itibaren dişlerin ve ağzın bakımı yapılmalı, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmelidir. Çocuklarda görülebilecek diş hastalıkları, önlemler alınmazsa ileride daha büyük sorunlara da yol açabilir. Ağız içindeki problemler yalnızca genel sağlık için değil, psikolojik sağlık için de tehlikeli olabilir. Bu sebeple büyüme çağındaki çocukların da düzenli olarak diş kontrolleri yapılmalıdır.
Toplum içinde diş hekimlerine yönelik bir korku ya da kaygı durumu söz konusudur. Öğrenilmiş pekiştirmeye bağlı olarak gelişen bu korku, özellikle çocuklarda had safhada olabilir. Bu durumun aşılması ebeveynlerin davranışları ile mümkün olsa da kimi minik hastalar, tedavi sürecini aksatacak kadar korku hissedebilir. Bu durum tedavi boyunca riskli olabilecek hareketlere mahal verirken ani hareketler, yaralanma durumlarını bile beraberinde getirebilir. Çözüm olarak düşünülebilecek genel anestezi, diş hekimi korkusu duyan çocukların yanı sıra diş hekimleri ve ailelerin de tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. Aileler genel anesteziye karşı mesafeli dursa da genel kanının aksine bu anestezi, birçok yönden avantajlı kabul edilebilir.
Çocukların Hangi Diş Sorunlarında Genel Anestezi Uygulanır?
Çocukların ağız sağlığı söz konusu olduğunda en sık görülen problemler, diş çürükleridir. Dişlerini düzenli bir şekilde fırçalamayan, gerekli bakımı yapmayan hastalarda oluşabilecek diş çürükleri, belli durumlarda genel anestezi gerektirebilir. Ayrıca çocuklarda görülen diş kırılmaları ya da daha büyük boyuttaki problemlerde de uygun şartlar mevcutsa genel anestezi uygulanabilir.
Çocuklarda Genel Anestezi Kimlere Uygulanabilir?
Hangi çocuklarda genel anestezi uygulanabileceği, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği’nin yayınladığı raporlarda da açıkça ifade edilmiştir. Diş hekimliğinde genel anestezi ve sedasyon uygulamalarının kapsam ve sınırlılıkları, şu şekilde belirtilir:
- Lokal anestezinin yeterli kalamayacının anlaşıldığı durumlar
- Korku ve kaygı düzeyinin yoğun olduğunun saptandığı durumlar
- Fiziksel ya da zihinsel engelin bulunduğu durumlar
- Tedavinin aciliyeti olmasına karşın iletişimin kurulamadığı durumlar
- Küçük yaşlarda görülen biberon çürüğünün yaşandığı durumlar
Çocuklarda genel anestezinin uygulanabileceği durumlar az önceki yazıdaki gibi özetlenebilir. Lokal anestezi akut enfeksiyon, alerji ya da anatomik varyasyonlara bağlı olarak uygulanamayabilir. Bu gibi durumlarda lokal anestezi yerine genel anestezi tercih edilmelidir. Bebeklik ya da erken çocukluk çağlarındaki çocukların ağzında birçok çürük diş olabilir. Çürük dişlerin sayısı, seans sayısını da artıracaktır. Ancak uygulanacak genel anestezi ile hem seans sayısı teke düşürülecek hem de tedavi konforu sağlanacaktır. Çocuklarda genel anestezi, 1 yaşından itibaren her yaş grubu için güvenle uygulanabilir. Süreç de en fazla 2 saat gibi bir sürede başarıyla tamamlanabilir.
Çocuklarda Genel Anestezi Zararlı Mıdır?
Süt dişleri, ilerleyen zamanlarda kendiliğinden değişir. Bu değişim de ebeveynlerce tedavinin gereksiz olduğu algısını oluşturur. Ancak süt dişlerinin değişime başlaması yaklaşık olarak 7 ya da 8 yaşa denk düşer. Çocuğun 8 yaşına kadar çürük, sağlıksız dişler ile yaşaması doğru değildir. Azı dişlerin değişimi 12 yaşına kadar devam eder. Bu da haliyle çocuğun, yıllar boyunca problem yaşamasına neden olur.
Ebeveynler, genel anesteziye karşı olumsuz yargılar barındırabilir. Ancak takdir edersiniz ki günlük yaşamı kolaylaştıran teknolojiler, diş hekimliğine de yansımıştır. Her geçen gün daha da iyileştirilen ve geliştirilen teknolojiler, genel anesteziyi de olabildiğince konforlu hale getirmiştir. Dikkat edilmesi gereken tek husus, tedavinin uygun bir adreste yapılacak olmasıdır. Galaksi Diş Kliniği, uzmanlığı ile alanına öncülük eden diş hekimlerinden oluşmaktadır. Sürecin başarısı için tedavi öncesi ve tedavi sonrasında yapılması gereken işlemlerden bahsedilebilir.
Çocuklarda Genel Anestezi Ne Zaman Tercih Edilmelidir?
Hastanın sağlık durumu, yaşı, cerrahi operasyonun boyutu gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda genel anestezide de birtakım riskler oluşabileceği söylenebilir. Genel anestezi ilk seçenek olarak düşünülmemeli, mecbur kalınılan durumlarda tercih edilmelidir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, genel anestezinin risklerini de büyük ölçüde ortadan kaldırır ve kaldırmaya devam eder. Risk yoktur ifadesi kullanılamasa da günümüzdeki teknolojiler, genel anestezi ve sedüsyonun risklerini bir hayli minimize eder.
Çocuklarda Genel Anestezi Sonrası Yaşam
Genel anestezi sonrası ebeveynler ve hasta, bir – iki saat gibi bir zaman dilimi boyunca kliniğimizde misafir edilir. Bekleme süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bir problemin görülmemesi, klinikten ayrılabilmeyi de sağlar. Bir günlük bir dinlenmenin ardından günlük hayatına devam edebilen çocuklar, dilerlerse ertesi gün okula dahi gidebilir.
Tedavi sonrasında da hastaya ve ailesine büyük görev düşer. Diş fırçalama işlemi bir alışkanlık halini almalı, aksatılmamalıdır. Ayrıca diş fırçası ve diş macunu ile yapılan temizlik de yeterli olmayabilir. Diş ipi alışkanlığı da çocuklara erken yaşlarda kazandırılmalıdır. Galaksi Diş Kliniği, diş tedavilerinin tamamında hassas davranarak hem hastanın hem de ailesinin memnun ayrılmasını sağlayacaktır.
Çocuklarda Genel Anestezi Öncesi/Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Genel anestezi öncesi hastanın kullandığı tüm ilaçlar, diş hekimlerine bildirilmelidir. Ayrıca anestezi öncesi beslenme de önem arz eder. Operasyon öncesi sıvı ve gıdaların son alınma süreçlerine dikkat edilmelidir. Su alımı operasyondan 2 saat önce, anne sütü 4 saat önce, inek sütü ve hafif öğünler 6 saat önce, katı gıda ise 8 saat önce alınmalıdır. Operasyon sırasında hasta tok olmamalıdır.
- Genel anesteziye karar verildiği an diş temizliğine dikkat edilmeye başlamak gerekir. Burada da görev, ebeveynlere düşer. Diş fırçalama sıklığı artırılmalı, oluşabilecek diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Diş eti rahatsızlığının görüldüğü durumlarda genel anestezi uygulanması doğru değildir.
- Genel anesteziye alınacak çocuk hastanın yanında en az iki refakatçi olması tavsiye edilir. Süreç boyunca çocuk, kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır.
Çocuklarda genel anestezi hakkında sıkça sorulan sorular
Anestezi Süresi En Çok Ne Kadardır?
Anestezi birkaç dakika veya saatlerce sürebilir. Bu ameliyatın türüne ve seyrine bağlıdır, ameliyatın ne kadar sürmesi gerekiyorsa, anestezi de kesintisiz olarak o kadar sürdürülür.
Bazı hastaların anestezi ilaçlarına karşı alerjisi olabilir mi? Hastanın anesteziye alerjisi olup olmadığını gösteren herhangi bir test var mıdır?
Evet, bazı hastaların anestezi ilaçlarına karşı alerjisi olabilir. Bu yüzden hastanın öyküsü alınırken alerjisi olup olmadığı sorulur. Eğer alerjisi varsa ona göre tedbirler alınır. Anestezik maddelere karşı alerjiyi gösteren özel bir test yoktur. Ama alerji öyküsü olan hastalarda her türlü önlem alındığından, büyük bir risk oluşturacak durum söz konusu değildir.
Hangi Hastalar Anestezi Alamaz?
Günümüzdeki geliştirilmiş anestezi ilaçları, anestezi teknikleri ve hastaların yaşamsal fonksiyonlarını izlemeye yarayan cihazlar ve ameliyat sonrası yoğun bakım üniteleri sayesinde daha önceleri anestezi verilemeyen hastaların artık güvenle her türlü ameliyatı olabilmeleri mümkündür. Kalp hastalığı, uzun süreden beri devam etmekte olan böbrek hastalığı ve ağır akciğer hastalığı olan hastaların da ameliyat geçirip iyileşme şansı var. Daha da ötesi bu hastalar mevcut bu hastalıklara yönelik ameliyatlarını rahatlıkla olabiliyorlar. Bu tür hastalığı olan hastasını muayene eden anestezi doktoru, yapacağı tetkiklerle hastalığın derecesini saptayıp, ameliyat öncesi yapılacak tedaviyle hastalığın belirtilerinin azaltılması için çaba sarf eder, eğer gerek duyarsa ilgili bölümlerden görüş ister.
İmplant vücutta alerjik bir reaksiyon yaratır mı?
İmplant, tüm dünyada % 98 başarı oranıyla uygulanmaktadır. Sağlıklı bir yapıda olması için malzeme temelinde genellikle titanyum kullanılır. Bu nedenle de vücutta alerjik bir reaksiyon ya da yan etki göstermezler. Titanyum, insan vücudu ile mükemmel bir kemik uyumu sağlar. Böylelikle çene kemiğine bütünleşerek, doğal dişlere en yakın görünümü sağlamaktadır.
Anestezi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- Anesteziden sonra bir süre yorgun ve uykulu olmanız normaldir. Bu durum anestezi tipine ve verilmekte olan ağrı kesicilere bağlı olarak daha da uzayabilir.
- Ameliyattan ne kadar zaman sonra gıda alabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir.
- Ameliyat olduğunuz gün eve gitmeniz kararlaştırıldı ise mutlaka bir yakınınız eşliğinde gitmeli ve ilk gece yalnız kalmamalısınız.
- Ameliyattan sonraki ilk 24 saatte aktif olarak trafiğe çıkmanız, sanayi makineleri kullanmanız ve önemli kararlar almanız sakıncalıdır.
- Hergün kullandığınız ilaçları (aksi söylenmediyse) aynı şekilde kullanmaya devam ediniz.
Genel anesteziden sonra çocuğumda öğrenme güçlüğü olur mu?
Hayır. Standart ve rutin anestezi uygulamalarının uzun dönem sonuçları dünyanın her yerinde farklı birçok bilimsel çalışmada incelenmiş ve bu konuda anlamlı bir risk görülmemiştir.
Ameliyat öncesi su içebilir miyim?
Hayır. Ameliyat öncesi hiçbir şey tüketilmemelidir.
Anestezi uykusunun normal uykudan farkı nedir?
Normal uyku ile anestezi birbirine benzer gözükmekle birlikte aynı şey değildir. Çünkü uykudan herhangi sesli ya da ağrılı bir uyarıyla uyanılırken, anesteziden anestezi hekiminin inisiyatifi haricinde uyanmak çok mümkün değildir. Anestezi ilaçlarının verilmesi devam ettiği sürece hastaların büyük çoğunluğu uyku denilen, ağrılı işlemlere yanıt vermeme durumunda kalmaktadır. Bu sebeple normal uyku fizyolojik bir ihtiyacın karşılanması iken, anestezi alımındaki uyku kontrollü ve ölçülebilir bir süreçtir.
Anestezi vücutta kalıcı hasar yapar mı?
Hayır. Rutin uygulamada ve sorun yaşanmayan hastalarda böyle bir durum görülmez. Ancak operasyon veya anestezi ile ilgili olarak nadir olarak ortaya çıkan bazı komplikasyon (tıbbi olarak ortaya çıkan istenmeyen durumlar) durumlarında hasar oluşabilir.
Düzenli kullandığım ilaçları anestezi öncesi kesmeli miyim?
Kullandığınız ilaçların bazılarına devam edilmesi (örneğin tansiyon ilaçlarınıza) gerekirken, bazılarının ise kesilmesi (örneğin kan sulandırıcı ilaçlar) gerekmektedir. Hekiminize mutlaka kullandığınız tüm ilaçları eksiksiz bir biçimde bildiriniz, bu sizin için önemlidir. İlaçların kullanımında, operasyona göre karar verilmektedir. Anestezi uzmanları ve cerrahlar bu kararı ortak verirler. Hastaların kendi insiyatifleri ile kullandıkları ilaçlarını kesmeleri, ağır sonuçlar doğurabilmektedir.
Hasta Yorumları
Tedavi süreçlerinin her anında sizinleyiz.