Zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? Zirkonyum diş kaplama herkes tarafından yaptırılabilir mi? Her ne kadar kaplama alanında temel araştırmalar ‘Zirkonyum kaplama nedir?’ çevresinde dönse de kaplama yaptırabilecek kişiler bellidir. Birey zirkonyum diş tedavisi yaptırmak istediğinde belirli kurallara uygunluk göstermesi gerekir. Bahsedilen zirkonyum diş kaplamalar diş hekimleri tarafından çok uzun yıllar yapılsa da uygulanabilecek hasta profil durumu da bellidir.
Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılmaz? Kimler Zirkonyum Kaplama için Uygun Değil?
Zirkonyum kaplama tedavisi metal destekli diş kaplamanın dışında yer alan bir uygulamadır. Zirkonyum kaplama nasıl yapılır? Ve zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? sorusunun cevabı diğer kaplamalarla aynıdır. Diş küçültülerek özel malzemelerden üretilmiş olan kaplamalar diş yüzeyine giydirilir. Hastalar özellikle diş beyazlatma ya da estetik gülüş için bu tarz kaplamaları tercih etmektedir.
Her ne kadar herkes tarafından zirkonyum diş kaplama tercih edilebilecek bir yapıya sahiptir denilse de bazı istisnalar söz konusudur. Hastanın bahsedilen özelliklere sahip olmaması durumunda kaplama yaptırmaya uygunluğu bulunmaz. Doktorunuzdan hangi durumlarda tercih edebileceğinize dair bilgi alabilirsiniz. Eğer zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
1- 18 Yaşın Altındaki Hastalar / Reşit Olmayan Bireyler
Uzman hekimler tarafından diş kaplamaları genel diş sağlığı açısından reşit olmayan bireylere uygun görülmez. Gülüş tasarımı hedeflense ve hastanın ağız içinde farklı sorun bulunmasa dahi 18 yaşın altındaki hastalara uygulama yapılmaz. Diş hekimliği tarafından zirkonyum kaplamalar, 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılmaktadır.
Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez. Çünkü zirkonyum dişler ağız ve diş gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Reşit olmayan hastaların çene ve diş gelişimi tamamlanmadığından kaplama yapmak olumsuz bir sonuca neden olur. Bu yüzden doğal bir ağız görünümü kadar sağlıklı dişlere sahip olmak adına hastanın reşit olması beklenir.
2- Çene Yapısında Kayma ve Bozulma Bulunan Hastalar
Çene yapısı başta diş teli uygulaması olmak üzere zirkonyum gibi kaplamalar için de önemlidir. Eğer hastanın çene yapısında kayma ya da bozulma varsa zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? sınıfına dahil olur. Doktor tarafından önce hastanın var olan bu çene yapısının düzeltilmesi yönünde önerilerde bulunur. Böylece olası diğer sorunların önüne geçilerek hastaya istenen profesyonellikte bir uygulama yapılabilmektedir.
Genç yaşta kaplama diş yapılmamasının bir diğer sebebi de burasıdır. Zirkonyum diş yaptıranların yorumları incelendiğinde çene yapısında herhangi bir sorun olmadığını görürsünüz. Halbuki 16 yaşına gelmemiş bir bireyin çene yapısı henüz gelişip oturmamıştır. Bu yüzden genç yaşta çene yapısı oturmadan yapılan işlemler zirkonyum kaplama dezavantajları olarak karşınıza çıkabilir.
3- Ekstra Farklı Diş Tedavisi Yaptırması Gereken Bireyler: Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılmaz?
Kliniğimizde yer alan diş hekimlerimiz kaplama yaptırmak isteyen hastaların diş ve ağız yapısında incelemede bulunur. Eğer hastanın dişlerinde ya da genel ağız durumunda tedavi görmesi gerekiyorsa, zirkonyum kaplama ertelenir. Özellikle diş eti problemleri, çürükler zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? kategorisine dahil olan durumlardır.
4 –Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılmaz? Ağız Hijyeni Konusunda İstikrarsız Olan Bireyler
Zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? Sorusunun diğer bir cevabı ise istikrarsız ağız hijyenine sahip olan bireylerdir. Zirkonyum malzeme olarak dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir. Fakat burada kişilerin ağız hijyenine dikkat etmesi ekstra önem arz eder. Eğer gerekli hijyeni sağlamazsanız ne yazık ki zirkonyum kaplamalardan istediğiniz verimi alamazsınız.
Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılmaz? Hamileler Zirkonyum Kaplama Yapabilir mi?
Zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? Sorusunun en merak edilen seçeneklerinden biri hiç kuşkusuz hamilelerdir. Hamilelik döneminde diş tedavisi, genellikle gebeliğin ikinci trimesteri olarak bilinen 4-6 aylık dönemde tercih edilmesi doğrudur. Ancak, her hamile kadının durumu farklı olduğu için zirkonyum kaplama veya diğer diş tedavileri konusunda hamilelik döneminde kesin bir yanıt vermek mümkün olmamakla beraber doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Bir diş hekimi, hamilelik döneminde kullanılan ilaçların ve tedavi prosedürlerinin güvenliğini göz önünde bulundurarak size en uygun ve en sağlıklı tedavi sürecini önerecektir. Zirkonyum diş nasıl yapılır? Cevabı da burada önemlidir. Estetik tedaviler genellikle acil bir durum yoksa hamilelik dönemi sonrasına ertelenmesi daha sağlıklı bir seçenektir. Öncelikle hamilelik sürecinde diş temizliği, diş eti sağlığı ve diş çürüklerinin tedavisi gibi temel diş sağlığı konularına odaklanmak önemlidir.
Hamilelik döneminde diş sağlığınızda bazı noktalarda önlem almanız olası hastalık durumlarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
- Düzenli diş fırçalama
- Diş ipi kullanımı
- Diş taşı temizliği
- Düzenli hekim kontrolleri
- Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek
Eğer hamilelik sırasında diş tedavisi gerekiyorsa, diş hekiminizle hamileliğin hangi döneminde en güvenli ve en uygun tedaviyi alabileceğinizi tartışmalısınız.
Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılmaz? Dezavantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş yaptıranların yorumları baz alındığında estetik görünüm açısından memnun olsalar dahi gerek tedavi sürecinde gerek sonrasında zirkonyum kaplama dezavantajları olduğunu görebilirsiniz. Bu dezavantajlar bazıları için sorun teşkil etmese de bazıları için bu durum oldukça sıkıntılıdır.
Yüksek Maliyet | Zirkonyum diş fiyatları kaplama genellikle diğer kaplama ve diş tedavi seçeneklerine göre daha pahalıdır. Zirkonyumun yüksek kaliteli bir malzeme olması ve özel üretim süreci maliyeti artırır. Sadece ön dişlere zirkonyum kaplama fiyatı elbette komple kaplamadan daha uygun olacaktır. Bu nedenle, bütçeniz göz önünde bulundurulmalı ve maliyetler hakkında doktorunuza danışmalısınız
|
Diş Hazırlık Süreci | Zirkonyum kaplamaların uygulanabilmesi için dişlerin şekillendirilmesi gerekebildiği durumlar olabilir. Bu, dişlerin bir kısmının küçültülmesi veya aşındırılması anlamına gelmektedir. Diş yapısına müdahale edilmesi bazı hassas kişiler için dezavantaj olabilir.
|
Renk Değişikliği | Zirkonyum kaplamaların rengi, yapılırken belirlenir ve sonrasında değiştirilmesi oldukça zordur. Bu nedenle, dişlerinizde zamanla doğal dişlerinizdeki renk değişikliklerinden farklılık olabilir. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Bu dezavantajı en az düzeye indirmek için düzenli diş temizliği ve ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir. Bu duruma dikkat etmeyen kişiler ne yazık ki zirkonyum yaptırdım pişmanım gibi yorumlar yapmaktadır. Oysaki tüm süreç size bağlıdır. |
Ekstra Güçlendirme Durumu
|
Zirkonyum kaplamalar dayanıklıdır, ancak bazı durumlarda ekstra güçlendirme gerekebilir. Özellikle dişlerin arka bölgelerine uygulandığında, çiğneme gibi kuvvetlere dayanıklı olması için destekleyici işlemler gerektirebilir. |
Bu dezavantajlar özellikle zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz? Sorusuna cevap olan kişiler tarafından dikkate alınmalıdır. Aksi taktirde estetik olarak istediğiniz görünüme kavuşsanız da istemediğiniz birtakım olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu dezavantajları göz önünde bulundurarak tedavi sürecine başlamalısınız.