Dişlerin dizilişinden kaynaklanan bozuklukların düzeltilmesi için, başta özel üretilmiş tellerden yararlanmak gibi değişik yöntemler uygulanıyor. Birçok kişi, ağız içinde oluşan görüntü bozukluğundan dolayı bu tedavilere soğuk yaklaşıyor. Teknolojinin gelişmesi ile uygulanmaya başlayan şeffaf plak tedavisi, hem sağlık açısında hem de estetik açıdan hastalara çok büyük faydalar sağlıyor.
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Şeffaf plak tedavisi, klasik yöntemlerdeki gibi tellerin kullanılması yerine üç boyutlu yazıcıların ürettiği plakların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Ortodonti tedavinin bir yöntemi olan bu tedavi, dişlerin yerleşim bozukluklarının giderilmesinde yaygın olarak kullanılır.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisinin uygulanması için, hastalarda bazı kriterler aranır. Bu kriterler şunlardır;
- Dişlerin aralarında, rahatsız edici boşluklar varsa
- Simetrik olarak, diş dizilim hatalarının olması
- Dişlerin çapraşık olması ya da birbirine geçmiş durumda olması
Ayrıca, bu tedavi 12 yaşından büyük kişilere uygulanmaktadır. Şeffaf plak tedavisinin uygulanıp uygulanamayacağına, muayene ve ölçümleri yapan diş hekimi karar verir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Şeffaf plak tedavisinin, diğer braket uygulamalarına nazaran birçok avantajları bulunuyor. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Şeffaf plak tedavisinde tel görüntüsü olmadığı için, estetik açıdan en iyi sonucu verir
- Çıkarılabilir özelliği sayesinde, istenildiği zaman tedaviye ara verme imkanı vardır
- Diğer tedavi yöntemlerinde, dişlere ilave ağırlık bindiği için sürekli bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Şeffaf plakların çok hafif olması nedeni ile bu sorun oluşmaz
- Özellikle tel tedavilerinde, sürtünmelerden dolayı dudaklar ve dil tahriş olabilir. Şeffaf plaklarda ise, ağız içinde bu tür rahatsızlıklar nerede ise hiç görülmez
- Şeffaf plak tedavisinin başarısı daha yüksek ve daha hızlı olarak gerçekleşir
- Şeffaf plakların çıkarılabilme ve temizlendikten sonra tekrar takılması, ağız içinin daha iyi hijyenini sağlar. Ayrıca, yemek yerken çıkarılması da, daha rahat yemek yeme imkanı sağlar.
Bunların yanı sıra, şeffaf plak tedavisinin en önemli avantajı, estetik açıdan herhangi bir olumsuzluk yaratmadığı için, uygulama yapılan kişiye sağladığı psikolojik avantajdır. Özellikle plakların görülmemesi, konuşma veya gülme esnasında görünüm açısından kişinin rahatsızlık duymasını engeller
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisi, tamamen modern teknolojiler kullanılarak yapılır. hastanın ağız içi ve diş ölçüleri taranarak alınır ve bilgisayara aktarılır. Bu ölçüleri kullanarak, üç boyutlu tarayıcılar şeffaf plakları oluşturur. Bu plakların oluşması ortalama 2 hafta içinde gerçekleşir. Daha sonra bu plaklar hastanın ağzına yerleştirilir ve her hafta plak değişiminde tedavinin gelişimi incelenir.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Şeffaf plak tedavisinin süresini, hastanın dişlerindeki sorunların çeşitliliği ve büyüklüğü etkiler. Normal şartlarda ise bu tedavi ortalama 1 ile bir buçuk yıl içinde tamamlanır. Sorunun büyük ya da küçük olmasına göre bu süreler altı ay uzayıp kısalabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Şeffaf plak tedavisi sonra da, uygulanması gereken bazı hususlar bulunuyor. özellikle plakların ılık su ile temizlenmesi ve dişlerin düzenli olarak fırçalanmasına devam edilmelidir. Kahve, çay ve tütün ürünlerinin çok fazla tüketilmesi, şeffaf plakların lekelenerek renk değiştirmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle renklendirici özellikteki maddelerin tüketilmesinden uzak durulmalıdır. Şeffaf plaklar, normal şartlarda haftada bir değiştirilmektedir, bu nedenle de bakımı için çok fazla zaman harcama gerektirmez. Şeffaf plak tedavisinde, uygulamayı yapan doktorun belirleyeceği zaman aralıklarında kontrol edilmesi gerekir. Bu süre genlikle ayda bir ya da iki ayda birdir.
Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?
Kullanım konforu, estetik görünümü ve alınan sonuçla karşılaştırıldığında şeffaf plak fiyatları çok yüksek değildir. Fiyatların belirlenmesinde; uygulamanın yapıldığı yer ve uygulamayı yapan doktor, kullanılan malzemenin kalitesi ve miktarı gibi bir çok unsur etki ediyor. Hastaların tedavi yöntemini seçerken sadece fiyatı değil, kendilerine sağlanacak avantajları da göz önünde bulundurması gerekir.
Şeffaf Plaklar Günde Ne Kadar Takılı Kalmalıdır?
Şeffaf plak tedavisinde takılan plaklar, kişilerin yaşam kalitesinde olumsuzluk yaratmazlar. Şeffaf plaklar, kolaylıkla çıkarılıp tekrar takılabilir bir yapıdadır. Bu nedenle, tedavi gören kişiler yemek yeme esnasında ya da dişlerini fırçalarken şeffaf plakları çıkarabilirler.
Genel olarak en az günde 20 saat şeffaf plakların takılı kalması yeterli olmaktadır. Buna karşın, söz konusu zamanlarda şeffaf plakların çıkarılmaması, tedavinin daha kısa sürede bitmesini ve daha verimli sonuçlanmasını sağlar. Bu plakların ne kadar takılması gerektiği ile ilgili en doğru bilginin, plakları takan doktor tarafından verilmesi gerekir.