Şeffaf diş teli nedir? Diş teli genelde diş çarpıklığı ve yamukluk meydana geldiği zaman takılır. Hem çene yapısını hem de ağız yapısını etkilediği için diş tedavisi alanında oldukça etkilidir. Ancak son dönemler de şeffaf diş teli daha sık tercih edilir.
Şeffaf diş teli görsel açıdan daha iyi olduğu için metal diş teli yerine kullanılır. Aynı zamanda dişler de daha az görüldüğü için de estetik açıdan tercih edilir. Şeffaf diş teli tedavisi 6 ay ile 2 yıl arasında yapılır. Genelde teller takıldıktan sonra dişler zamanla düzelmeye başlar. Bu nedenle şeffaf diş teli takmak kısa süre de dişlere etki eder.
Şeffaf Diş Teli Nasıl Uygulanır?
Şeffaf diş teli takılırken dişlere basınç uygulayarak takılır ve dişlerinde zamanla düzelmesi sağlanır. Ancak tel takılırken hastanın da ağız ve çene yapısı kontrol edilir.
Doktorlar tel takmadan önce hastanın dişlerini kontrol eder ve dolgu, kanal tedavisi gibi işlemler varsa ilk olarak bunlar yapılır. Bu nedenle şeffaf diş teli tedavisi de oldukça etkilidir.
- Tedavi sonrasında dişlere diş temizleme işlemi uygulanır. Diş temizleme işlemi yapıldıktan sonra şeffaf tek takılır.
- Teller takılırken her dişe yapıştırıcı bir aparat sürülür ve kelepçelerle birlikte teller de takılır.
- Her doktor muayenesi sırasında doktor bu telleri biraz daha sıkar ve iyileşme süreci de başlamış olur. Diş tellerinin ne kadar süreli kalacağına doktorlar karar verir.
Şeffaf Diş Teli Tedavisi Ağrılı Mı?
Dişlere tel takılırken genelde hastalar herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Doktorlar kısa süre de ölçülere göre dişlere teli takar. Ancak teller takıldıktan sonra diş etlerine baskı uygulanabilir. Bu süreçte hastanın alışma süreci de oldukça önemlidir. Ancak belli bir süre sonra hasta alıştığı için teller de herhangi bir rahatsızlık vermez.
Şeffaf Tel Dişlerde Ne Kadar Kalır?
Şeffaf tel doktorlar tarafından takıldığı zaman genelde onların belirlediği zaman dişlerden çıkar. Ancak bu süreç biraz daha uzun olabilir. Genelde teller takıldığı zaman hemen dişlerden çıkmaz.
Aynı zamanda doktorun söylediği her şeye de uymak gerekiyor. Özellikle yeme içme konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Eğer teller kırılırsa tekrar takılacağı için bu durum biraz daha uzayabilir. Ancak tellerin dişten çıkma süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Bu durum hastanın diş yapısı ile ilgilidir. Eğer dişler çok yamuk ise biraz daha uzun kalabilir.
Şeffaf Diş Tellerinde Diş Temizleme İşlemi
Teller takıldıktan sonra diş temizliği de oldukça önemlidir. Özellikle yemek yendikten sonra dişler de kalan artıklar kişilere çok rahatsız eder. Bu gibi durumlar da diş fırçası ve diş ipi kullanmak da oldukça mantıklıdır. Özellikle orta sertlikte olan bir fırça tercih etmek gerekiyor ve her gün aksatmadan dişleri fırçalamak gerekir. Böylelikle diş temizleme işlemi de oldukça hızlı bir şekilde yapılır.
Şeffaf Diş Teli Avantajı Nelerdir?
Şeffaf diş teli günümüzde metal tellere göre daha fazla tercih edilir. Hem estetik açısından hem de daha az görüldüğü için birçok kişi diş teli taktırırken şeffaf olanı tercih eder. Metal teller dişe takıldığı zaman görülürken şeffaf olan teller de bu gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Bu nedenle şeffaf olan telleri tercih etmek de fayda var.
Şeffaf Tel Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dişlere şeffaf tel takıldıktan sonra dikkat etmek gerekiyor. Teller takıldıktan sonra yemek yeme konusu hastaları zorlayabilir. Özellikle sert ve kabuklu yemeklerden uzak durmak gerekiyor.
Bu gibi yemekler diş tellerinin kırılmasına neden olur ve tedaviyi uzatır. Daha yumuşak ve ağzı yormayan gıdaları tercih etmek gerekiyor. Sert gıdalar tükettikten sonra teller kırıldığı zaman genelde doktor yeni tel takar. Ancak bu süreçte tedavi uzar. Bu nedenle doktorun söylemiş olduğu şeyleri yemek gerekiyor.
Şeffaf Tel Zararlı Mı?
Diş yapısını düzeltmek için birçok tel çeşidi bulunur. Genelde bu tellerin hiçbiri dişlere zarar vermez. Tellerin dişler de durması için bazı yapıştırıcılar kullanılır. Bunlar da hiçbir şekilde zarar verilme. Diş telleri için kullanılan her bir malzeme önemlidir. Bu nedenle şeffaf tel de birçok hastanın tercih ettiği bir tel çeşidi olduğu için herhangi bir zararı bulunmaz.