Nörolojik diş ağrısı; halk arasında ani ve şiddetli yüz ağrısı olarak, tıp dilinde trigeminal nevralji diye bilinen deli hastalıktır. Genelde diş ağrısıyla karıştırılıp, dişlerinizi çektirme olasılığınız olabilir. Ancak gerekli tetkik; tahlilleri özenle yaptırıp, uygun tedaviyi seçmelisiniz. Birçok tedavi yolu vardır. Cerrahi ve ilaç tedavi yöntemleri sayesinde, doğru teşhisle hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Trigeminal Nevralji Sebepleri Neler?
Nörolojik diş ağrısı hastalığının sebebi, sinir sistemiyle alakalıdır. Tip dilinde trigeminal nevralji nedir? Trigeminal nevralji ağrısının ortaya çıkmasına neden olan faktörler nelerdir?
● Genellikle kafatasının içinde bulunan yüz sinirine (Trigeminal sinir), bir damarın baskısı sonucu oluşur. |
● Pek nadir görülse de multipi skleroz gibi dejeneratif hastalıklar da, nörolojik diş ağrısı sebepleri arasındadır. |
● Beyin içinde sinire baskı yapan tümörler de, bazı durumlarda bu nörolojik diş ağrısı rahatsızlığının sebebi olmaktadır. |
Nevralji Belirtileri Neler?
Nöroloji diş ağrısı belirtileri genellikle; birkaç saniye sürüp, yüzün bir kısmında kısa süreliğine oluşan, şiddetli elektrik çarpması şeklindeki ağrılardır. Günlük hayatta yapılan rutin işler sırasında bile, ağrı kendini hissettirir. Bu ağrı atakları kendiliğinden zonklama şeklinde oluşabildiği gibi;
- Hafif dokunma ile oluşan yüz ağrısı
- Yemek yerken oluşan ağrı
- Diş fırçalama sırasında, yüzde şiddetli ağrı
- Tıraş olma, makyaj yapma sırasında oluşan ağrı
- Hatta rüzgar eserken bile oluşan ağrı şeklinde, kendini gösterir.
- Nörolojik diş ağrısı alt ve üst çene, burun, yanak, göz çevresinde meydana gelir.
- Ağrı sıklığı, kişiden kişiye değişir. Kimisinde 10 dakikada bir oluşurken, kimisinde aniden kesilebilir.
Nevralji Nasıl Geçer? Tedavi Yolları Nelerdir?
Nörolojik diş ağrısı tedavi yöntemleri; hastanın yaşı, altta hatan diğer hastalıklara göre değişmektedir. Kafada bir tümör, kitlesel bası problemi varsa önce o düzeltilir. Bunun dışında üç tip tedavi yolu vardır;
1 – İlaç Tedavisi : Hem tanı, hem diş tedavisi probleminde kullanılan yöntemdir. Oksakapazepin, gapapepin gibi trigeminal nevralji ilaçları; doktor kontrolünde tek veya dönüşümlü kullanılır. Ağrının şiddetine göre, doz arttırılır. Aylarca ve hatta yıllarca bu tedavi yöntemi sürebilir. Aynı zamanda yanıt alınmazsa, ciddi yan etkiler ortaya çıkarsa, diğer tedavi yöntemine geçilir.
2 – Sık Kullanılan Girişimsel Yöntemler : Dünyada daha fazla uygulanan tedavi yöntemlerindendir. Sebebi, yaşlı hastalarda rahatlıkla kullanılıyor olmasıdır. İğne ve elektronik sistem ile sinir liflerine müdahale esasına dayanır. Gama ışınları sayesinde, ağrıyı gidermek amaçlanır.
3 – Cerrahi Yöntem : Trigeminal sinirin beyin sapından çıkması veya kafatasında görülen damarsal bası oluşumu durumunda, bu yönteme başvurulur. Mikrovasküler dekompresyon, foramen ovale ponksiyonuyla, balon kompresyon ve alkol uygulamaları cerrahi yöntem işlemleridir. Erken teşhis döneminde, başarı oranı yüksektir. Yaşlı hastalarda da rahatlıkla uygulanabilir. Siniri tahrip etmeden; sinir ile damar arasına yerleştirilen, teflon materyal temeline dayanır.
Nörolojik Diş Ağrısı Hakkında Merak Edilen Sorular
Sinirsel diş ağrısı olarak bilinen nörolojik diş ağrısı hakkında merak edilen pek çok soru vardır. Normal bir diş ağrısından farklı olduğunu bilmek için, bu soruları dikkatli okuyun ve ona göre yol alın.
A – Trigeminal Nevralji Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Nörolojik diş ağrısı tedavi edilmezse; ağrılar azalandan artana doğru, daha sık görülür. Bazı durumlarda kendiliğinden geçse bile; uzun süreceği zamanları hesaba katarak, acilen bir doktordan randevu alıp, tedavi sürecine başlamalısınız. Kendiliğinden geçmesini beklediğiniz zamanlarda, hayatınızı olumsuz etkileyecek ağrı atakları ile karşılaşmamak adına bunu yapmalısınız.
B – Nörolojik Diş Ağrısı Trigeminal Nevralji Öldürür mü?
Nörolojik diş ağrısı öldürücü değildir; ancak rutin hayatınızı herhangi bir yönde olumsuz etkilediği zaman, uygun şartlarda cerrahi işleme başvurulduğunda, olası yan etkilerini hesaplamak gerekir. Yaşayacağınız operasyon sonrası görülen yan etkiler şunlardır;
● Yara yeri problemleri |
● Beyin sıvısı kaçağı durumu |
● Geçici yüz felci ihtimali |
● Ağrının kesilmemesi |
● Yüzde hissizlik problemi |
● Göz kuruluğu oluşumu |
● Yüzde kalıcı ağrı oluşumu |
İşte tam da bu noktada; bir de bu sıkıntılarla uğraşmamak adına, işini titizlikle yapan, tecrübeli doktor kadrosuyla bilinen Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.
C – Trigeminal Nevralji Emarda Çıkar mı?
Migren, gerilimli baş ağrısı, çene, yüz, eklem ağrıları tek taraflı yüz ağrısına sebebiyet verebilir. Nörolojik diş ağrısı rahatsızlığının diğer ağrı türlerinden ayırt edilmesi için, uzman bir doktordan yardım almalısınız. Bunun için yapılması gereken iki yol vardır;
- Nörolojik diş ağrısı şikayetlerinin ve hikayesinin özenli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.
- Sonrasında tahlil ve tetkikler için MR görüntülemesi yapılmalıdır.
- Ayrıntılı emar sonucunda, sinire baskı yapan damar oluşumları görülebilir.