Lamine diş üzerine uygulanan diş kaplama uygulamalarından birisidir. Özel olarak üretilen porselen, kompozit veya zirkonyum malzemeler lamine ismiyle anılır ve diş üzerine yerleştirilir. Diş kaplama uygulamasının bu isimle anılma nedeni laminenin Latince karşılığının yaprak olması ve yapılan kaplamanın yaprak inceliğinde olmasıdır. Yaprak kaplama veya yaprak diş ismiyle de anılan lamine diş kaplama estetik diş tedavisinde tercih edilen bir uygulamadır.
Lamine Diş Nasıl Yapılır?
Lamine diş kaplaması hakkında bilgi edinmek isteyenler lamine diş nasıl yapılır? Sorusuna net cevap almak isterler. Bu cevap sayesinde kaplamayı yaptırmaya karar vermeleri mümkün olur. Lamine kaplamanın yapılması için hastaların 2-3 kere diş muayenesine gitmeleri gerekir. İlk olarak diş hekimi tarafından diş ve ağız yapısının incelenmesi ve klinik değerlendirilmesi yapılır. Bu aşamada hangi dişlere kaplama yapılacağı ve nasıl yapılacağı detayları belirlenir. İkinci aşamada ise kaplama yapılacak olan dişlerin ön yüzeyleri 0,4-0,7 mm oranında aşındırılır.
Lamine işleminin yapılacağı dişler aşındırıldıktan sonra üçüncü aşamadı dişler için ölçü alınır. Ölçü alma tamamlandıktan sonra alçı model oluşturulur. Dördüncü aşamada ise aşındırılan dişler üzerine geçici dişler takılır. Alınan ölçüler sonrasında laboratuvar ortamında maksimum 7 günde kaplamalar (dişler) hazırlanır. Dişlerin hazırlanması tamamlandıktan sonra diş provası yapılır ve provada sorunun bulunmadığının tespit edilmesinin ardından kaplamanın yapıştırılması sağlanır. Hazırlanan lamine kaplamanın (dişlerin) yapıştırılması siman isimli yapıştırıcı kullanılarak titiz bir şekilde sağlanır. Yapıştırma sonrasında ise sertleşmenin sağlanması için ışık işleminden yararlanılır.
Lamine Diş Hangi Durumlarda Yapılır?
Lamine diş kaplamaları estetik diş hekimliğinin hizmet alanları içerisinde yer alır. Bu kaplamanın genel olarak yapılma amacı estetik görünmedir. Ancak lamine kaplamanın yapılması için gerekli olan durumlar da bulunur.
Bu durumlar;
- Dişlerde şekil bozukluğu olması durumunda
- Ayrık dişlerin birleştirilmesi istendiğinde
- Dişlerin beyaz görünmesi istendiğinde
- Dişlerde görülen eğrilik ve çarpıklık durumlarının düzeltilmesi gerektiğinde
- Diş restorasyonu yapılması gerektiğinde
- Ağız ve diş görüntüsünden memnun olunmadığında
Bu durumlarda lamine diş kaplamasının yapılması ise diş hekimleri tarafından yapılan incelemeyle gerçekleşir. Diş hekiminin yaptığı incelemede ağız yapısının uygulama için uygun olmadığına karar vermesi durumunda lamine uygulaması yapılmaz.
Lamine Dişin Avantajları Nelerdir?
Estetik diş görünümü ve güzel gülümseme için yaygın tercih edilen lamine diş kaplaması dişlerinde sorun olan kişiler için çok sayıda avantajı üzerinde barındırıyor. Bu nedenle de dişlerini kaplama yaptırmak isteyenler tarafından lamine tercih ediliyor.
Lamine dişin sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır;
- Lamine diş kaplamada renk değişimi yaşanmaz.
- Diş hekimleri tarafından kısa sürede uygulanır.
- Dayanıklı olması ve uzun ömürlülüğü en önemli avantajıdır.
- Laminenin ışık geçirgenliğinin yüksek olması doğal diş gibi görünmesini sağlar.
- Laminelerin leke tutma özelliği yoktur.
Lamine diş kaplamanın avantaj kazandırmasında diş hekiminin tecrübesi ve başarısı da etkilidir. Diş sorunları için doğru uygulama yapıldığında uzun süreli kullanılması mümkündür.
Lamine Dişin Dezavantajları Nelerdir?
Halk tarafından yaprak diş olarak isimlendirilen lamine dişin dezavantajları da bulunur. Hastaların lamine sayesinde karşılaşabilecekleri dezavantajlardan en yaygın görülenleri şunlardır; diş çürümesinin engellenmesini sağlamaz, kırılma durumunda düzeltilmesi mümkün olmaz, işlem sonrasında dişlerde soğuk ve sıcak hassasiyeti görülür, maliyet açısından hastaları zorlayabilir.
Lamine Diş Ömrü Ne Kadardır?
Özel olarak üretilmiş olan porselenin diş üzerine yapıştırılmasıyla yapılan lamine diş kaplamasının ömrü kullanıma bağlı olarak değişim gösterir. Bu kaplamanın ortalama olarak dayanma ömrü 10-12 yıl kadardır. Ancak bu süre içerisinde diş bakımının doğru şekilde yapılması ve doktor tarafından belirlenen aralıklarla kontrolün yapılması gerekir. Aksi durumlarda diş kaplama ömrünün daha kısa olması kaçınılmazdır.
Lamine Diş Düşer Mi?
Kaplama diş düşer mi? Dişlerini lamine kaplama yaptırmak isteyenlerin cevabını bilmesi gereken bir sorudur. Lamine dişlerin düşmesinde kullanıcı etkisi söz konusu olur. Dişlerin bakımının doğru şekilde yapılması, dişlerle sürekli sert besinlerin kırılması ve çarpma gibi nedenlerle laminelerin düşmesi mümkündür. Ayrıca diş fırçalamanın doğru şekilde yapılmaması da laminelerin düşme nedenleri arasında bulunur. Bu dezavantajları yaşamak istemeyen kişilerin dişlerinin bakımına ve kullanımına son derece dikkat etmeleri gerekir.
Lamine Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Lamine diş temizliği diş ömrünün artıran en önemli etkendir. Bu nedenle laminelerin nasıl temizleneceğinin bilinmesi gerekir. Diş temizliğinde diş fırçası ve diş ipi kullanılır. Kullanılacak diş fırçasının yumuşak ve kaliteli olması gerekir. Bu sayede fırçalama sorunsuz şekilde yapılabilir. Diş ipi kullanımında ise dişlerin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekir.
Lamine uygulaması sonrasında dişlerinin lekesiz görünmesini ve sararma olmamasını isteyenler ile estetik gülüşlere sahip olmak isteyenlerin dişleri sarartacak içeceklerden uzak durmaları gerekir. Bu içecekler çay, kola ve kahve gibi içeceklerdir. Ayrıca sararmanın yaşanmaması için sigara kullanımının da azaltılması tercih edilen yöntemlerdendir.
Lamine Diş Fiyatları Nasıldır?
Lamine diş kaplamalarında fiyatlar tercih edilen malzemeye bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca lamine diş fiyatları uygulamanın yapılacağı diş merkezine göre de değişir. Ortalama olarak lamine diş için ödenen ücret 2500-5500 TL aralığındadır.