Estetik bir gülüş, yüz güzelliğinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, kaplama yaptıracaklar lamine ya da zirkon kaplamalardan hangisini yaptırmaları gerektiği konusunda sorular soruyorlar. Bu iki kaplama çeşidi de gülüş tasarımında yaygın olarak kullanılıyor. her iki kaplamanın da uygulama yerine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor.
Lamine Kaplama Nedir?
Lamine kaplama, dişlerin ön yüzeylerine uygulanan bir kaplama türüdür. Bu uygulamada dişlerden alınan doku miktarı çok az olur, bazı durumlarda buna bile gerek kalmaz. Lamine kaplamada, dişe yapıştırılacak olan porselen yapraklar, istenilen renk ve ebatlarda hazırlanarak, sorunlu dişlerin ön kısımlarına yapıştırılır. Lamine uygulaması, kaplama diş çeşitleri arasında koruyucu tedavi olarak da yer alır.
Lamine Kaplama Özellikleri Nelerdir?
Lamine kaplamaları diğer kaplamalardan ayıran bazı özellikler bulunur. Bu özelliklerden en önemlileri şunlardır;
- Estetik açıdan çok üst düzey bir görünüm sağlar
- Opak ya da metal bir alt yapısı yoktur
- Dişlerin ön yüzeylerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve cam seramikten üretilmiştir
- Işık geçirme seviyesi çok iyidir ve ışık geçirgenliği ayarlanabilir
Lamine diş kaplamaları, iyi bir bakım ve koruma ile çok uzun süre dayanabilir. Bu kaplamaların en önemli özelliği ise, gerçek dişlerden ayırt edilememesidir.
Lamine Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?
Lamine diş kaplaması herkes için uygun olmayabilir. Bu kaplama çeşidinin uygun olduğu kişiler şunlardır;
- Dişlerinde fiziksel bozukluktan dolayı, kötü bir görünüm olan kişiler
- Dişleri arasında normalden fazla açıklık olanlar
- Ön dişlerinde aşınma ya da kırıklar bulunanlar
- Dişlerinde eğrilik veya çarpıklık bulunanlar
Sigara ve tütün ürünlerinin tüketilmesinden dolayı diş rengi değişen kişiler ile genetik olarak diş yapısı bozuk olan kişiler de bu tedavi yöntemi için uygundurlar.
Lamine Diş Kaplama Kimler İçin Uygulanmaz?
Lamine kaplamaların uygulanamayacağı durumlarda bulunur. Bunlar; uykuda diş sıkanlar, tırnak yeme sorunu olanlar, çenelerinde yapı bozukluğu olanlar ve diş eti çekilmesi aşırı olanlar olarak sıralanabilir. Bu sorunları olan kişilerin, lamine kaplama yaptırabilmeleri için, öncelikle söz konusu sorunların tedavi edilerek giderilmesi gereklidir.
Zirkon Kaplama Nedir?
Estetik diş hekimliğinde, özellikle köprü ve kron tedavilerinde yaygın olarak zirkon kaplama uygulanıyor. Bu kaplama türü, gerçek dişe en yakın kaplama çeşidi olarak kabul ediliyor. Zirkonyum, yüksek teknolojinin kullanımı ile üretilen çok dayanıklı bir malzemedir. Otomobil ve uzay endüstrilerinde bile dayanıklılığından dolayı zirkonyum kullanılır.
Zirkon Kaplama Özellikleri Nelerdir?
Zirkon kaplamalarının da, diğer kaplamalara nazaran üstün özellikleri bulunur. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Tamamen doğal olan maddeden üretilir
- Estetik diş uygulamasında, güvenliği çok üst düzeydedir
- Metal porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında çok daha estetiktir ve metale karşı alerjisi olan kişilerin kullanımına daha uygundur. Ayrıca metal porselenlere nazaran hijyen oranı çok daha yüksektir
- Çok iyi ışık geçirgenliği bulunduğundan, gerçek dişlerle çok iyi uyum sağlar
Zirkon kaplamalar, diğer kaplamalara göre darbelere karşı çok daha dayanıklıdır ve bağışıklık sistemine uyumludur. Ayrıca uygulanan şahıslarda alerjik reaksiyonlara da neden olmaz. Zirkon diş kaplamalarının bazı dezavantajları da mevcuttur.
Bunlardan en önemlisi, diğer dişlerle diş köklerini sürtünme dolayısı ile aşındırabilmesidir. Ayrıca, bu kaplama türü metal destekli olanlarla kıyaslandığında, daha yüksek maliyetli oluyor. Zirkon kaplamaların ortalama 4 yılda bir değiştirilmesi gerekebiliyor.
Zirkon Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?
Zirkon diş kaplamanın yaygın olarak kullanılabildiği bazı durumlar vardır. Bunlar; hasarlı veya çürük dişi olanlar, dişlerinde kırıklar bulunanlar, diş etleri çok fazla yukarı ya da aşağıda olanlar ile diş dizilimleri bozuk olanlar olarak sıralanabilir. Dişlerinin yapısında, çok miktarda doku kaybı olan kişiler için de bu kaplama uygun olmaktadır.
Özellikle de, dolgu ile onarılamayacak düzeyde olan kırıkların tedavisinde zirkon kaplamalar tercih edilir. Zirkon diş kaplama, birden yazla yan yana diş eksikliklerinde kullanılmıyor. Ayrıca, dişlerini kontrol dışı olarak aşırı sıkan kişilerde de (bruksizm) zirkon kaplama uygulanamıyor. Bunun nedeni ise, kaplamanın çok sert bir yapıda olduğu için kırılma riskidir.
Lamine Kaplama mı? Zirkon Kaplama mı?
Hem lamine hem de zirkon kaplamaların, kendilerine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Bu iki kaplama türünden hangisinin tercih edileceği; hastanın beklentileri, doktorun önerisi, ağız ve diş yapısının durumu ile kaplamaların uygunluğu ile belirlenmelidir.