Estetik görünümlü, sağlıklı ve parlak dişler bireylerin öz güvenlerini artıran en önemli unsurlar arasında yer alır. Dişlerin istenilen görünümden uzak ve sağlıksız olması ise estetik kaygılar ve öz güven sorunu yaşanmasına neden olabilir. Lamine kaplama ideal gülüşe ve ağız fonksiyonlarına kavuşmayı sağladığından dişlerle ilgili estetik kaygıların giderilmesinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Yaprak diş kaplaması olarak da bilinen lamine kaplama, dişlerin ön yüzeylerine çok ince bir yapıya sahip olan yaprak porselenler yapıştırılarak uygulanır. Hastanın ihtiyaçlarına göre kişi özelinde tasarlanan prosedür ile dişlerdeki kırılmalar ya da çeşitli nedenlerle meydana gelen deformasyonlar giderilebilir. Dişin doğal görünümüne çok yakın bir görünüm elde edilebilmesinin yanı sıra yaprak lamineler çok dayanıklı olduklarından kolay kolay kırılmazlar. Sağlam diş dokusunun en az ölçüde kaybedildiği yöntemlerden biri olan lamine kaplama prosedüründe dişler, doğal yapıları bozulmadan tedavi edilebilirler. Tedavi sonucunda doğal bir beyazlığa ve estetik görünümlü diş formuna kavuşulur. Diş kaplamasında pürüzsüz bir yüzey oluşturan lamine kaplamalar uzun süre kullanılabilirler.
Lamine Kaplama Nasıl Yapılır?
Lamine kaplama prosedürü uygulanacak olan hastalar detaylı bir diş muayenesinden geçirilirler. Muayene sonucunda ihtiyaçları belirlenen hasta özelinde tedavi planlaması yapılır. Diş temizliği yapılarak lamine kaplama rengi belirlenir. Lamine kaplamaların dişlere kolayca yapışabilmesi için anestezi uygulanarak dişin mine tabakası az miktarda aşındırılır. Ölçü alındıktan sonra lamine kaplamalar hazırlanır. Lamine kaplamaların hazırlanması sürecinde hastaya geçici lamine ya da geçici dolgu yapılması söz konusu olabilir.
Lamine kaplamalar yapıştırılmadan önce birkaç gün süreyle geçici olarak yerleştirilerek uyumunun gözlenmesi tercih edilebilir. Renk ve form konusunda tamamen emin olunduğunda özel yapıştırıcılarla lamine kaplamalar sabitlenir ve süreç tamamlanır.
Lamine Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Lamine kaplama uygulamasını takip eden 1 hafta süreyle aşırı sıcak, aşırı soğuk, sert ve dişe yapışabilecek besinler tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Dayanıklılıklarıyla ön plana çıkan lamine kaplamalar ağız hijyenine dikkat edilmesi durumunda uzun süre kullanılabilir. Lamine kaplamalar aşındırıcı özelliği olmayan diş macunuyla düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve dişlerin her fırçalanmasından sonra ağız gargarası kullanılmalıdır.
Porselen laminelerin daha uzun ömürlü olması için asitli yiyecek ve içecekler tüketilmemesi önerilir. Aynı şekilde dişlerde zarar oluşmasına neden olabilecek darbelerden uzak durulmalı, sert yiyecekler dikkatlice tüketilmeli ve yiyeceklerin ön dişlerle koparılmamasına özen gösterilmelidir.