Dişlerdeki çapraşıklığı düzeltmek için diş teli lastiği tedavi yöntemleri kullanılır. Dişlerin estetik görüntüsünün düzeltilmesi için çeşitli yöntemler kullanılır. Diş teli kadar diş telleri lastikleri de istenilen estetik görüntünün oluşturulabilmesi için önem taşımaktadır.
Diş hekimi dişlerin düzeltilmesi için diş tellerini taktıktan sonra lastiklerin takılabilmesi için hastaya özel aparat verir. Bu aparat ile günlük yaşamda lastikler takılır ve tedavi için büyük öneme sahiptir. Küçük ve sıkı lastiklerdir.
Diş Teli Lastiğin Neden Takılır?
Dis teli lastik takma işlemleri, dişler arasındaki boşlukların daha kısa sürede kapatılmasını sağlar. Diş telleri, dişleri bulundukları yerden hareket etmelerini sağlıyor. Diş telleri dişe yön vermemekte sadece hareket etmesini sağlıyor.
Dişlerin istenilen estetik görüntüye ulaşabilmesini ise kullanılan diş teli lastikleri fayda sağlıyor. Tedavi sürecinde lastiklerin uzun süreli kullanılması uygun değildir. Kullanıldıkça gevşeme gösterebileceğinden lastikler sık aralıklarla değiştirilmelidir. Lastikler sıkı olduğunda istenilen konuma daha kısa sürede gelmesi sağlanır.
Lastiklerin Kullanımı
Diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi için kullanılan küçük lastik parçaları istenilen sonuca daha kısa sürede ulaşılmasını sağlar. Lastiklerin takma işlemlerinin istenilen sonucu verebilmesi için yemeklerden sonra doğru yöntemlerle takılmalıdır. Lastik takma işlemleri şu şekilde yapılır.
- Parmaklar kullanılarak takma,
- Plastik çengeller kullanmak,
Diş telleri üzerine lastiklerin en kolay takılması yöntemi parmaklar kullanılmasıdır. Kişi kendisi ayna yardımı ile lastikleri takarak rahatlıkla kullanabilecektir. Tedavi sonrasında diş hekimi lastiklerin nasıl takılacağını gösteriyor.
Diş Teli Lastik Tedavi Süresi
Diş yapısında oluşan görüntü bozukluğunun giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemleri kişilere göre belirleniyor. En iyi yöntemlerden birisi lastik tedavisidir. Diş teli tedavilerinde lastiklerin kaçıncı ayda takılacağına diş hekimi tarafından belirlenir.
Diş tellerine lastikler takılarak tedavi uygulanmaya başlandığında tedavi süresi kısalmaya başlayacaktır. Tedavi süresi dişlerde istenilen estetik görüntü elde edilinceye kadar devam eder. Lastikler kullanılmaya başlandığında her ay düzenli olarak diş hekimi kontrolü yaptırılmalı ve ilerleme aşamalarına göre tedaviye yön verilmelidir.
Diş Teli Lastikleri Ne Kadar Süre Takılmalı?
Diş telleri kullanılarak uygulanan tedavilerde, lastiklerin kullanılmaya başlanılması tedavi sürecini hızlandıracaktır. Hastanın diş yapısı ve sorunların boyutuna göre tedavi yöntemi süreçleri değişecektir. Lastik kullanımının amacı farklıdır ve tellerin hareket etmesini sağladığı dişlerin istenilen estetik görüntüyü oluşturacak şekilde düzelmesidir. Günlük kullanımlarda lastiklerin kaç saat takılı kalmasına diş hekimleri yapacakları kontroller ve yaşanılan gelişmelere göre belirlenecektir. Her hasta için günlük lastik takma süresi tedavi boyunca farklı olacaktır.
Diş Teli Lastikleri Gece Takılı Durmalı Mı?
Diş telleri ile uygulanan tedavilerde lastik kullanılmaya başlandığında diş hekimi tavsiyelerine eksiksiz uyulmalıdır. Birçok hasta lastiklerin gece takılı kalıp kalmaması ile ilgili sorular sormaktadır.
Diş hekimleri günlük yaşamda sadece yemek yerken çıkartılması gerektiğini diğer zamanlarda ise tedavi sürecine göre karar verilebileceğini belirtiyor. Gece yatarken lastiklerin takılı olmasının her hangi sakıncası yoktur. Tedavi sürecinde yapılacak periydik kontrollerle diş hekimleri lastiklerin ne zaman takılacağına ve çıkartılacağına karar verirler.
Diş Teli Lastik Rengi Seçimi
Diş tedavilerinde kullanılan lastiklerin tümünün yapı formda olduğu bilinmelidir. Lastik renkleri hastanın tercihine bağlıdır ve estetik görünüme uygun olarak seçilebilir. Daha çok şeffaf renkler ya da diş teli renklerine uygun olarak seçilir. Hastalar isterlerse günlük kıyafetlerinin renklerine göre farklı renklere sahip lastikleri tercih edebiliyor.
Kullanılabilecek lastik renk seçenekleri arasında, beyaz, kırmızı, sarı, mavi, yeşil, saydam renkleri yer alıyor. Lastiklerin fiyatlarının renklerine göre değiştiği görülebilir. Bu tamamen renkle alakalıdır ve tüm renkli lastiklerinin işlevsel fonksiyonları aynıdır.
Diş Teli Lastikleri Hangi Dişlere Takılır?
Ortodonti tedavilerinde en iyi sonucu elde edebilmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Diş ve çene yapısı bozukluklarından dolayı üst dişler ile alt dişler birbiri üzerine basmadığı durumlarda lastik tedavi yöntemi kullanılır. Lastikler kullanılmaya başlandığında uygulanan kuvvetle üst ve alt dişlerin birbirine temas etmesi sağlanır.
Çapraşıklık olan ve alt üst birbirine temas etmesi istenilen tüm dişlere lastikler takılarak dişlerin daha güzel bir görünüme kavuşması sağlanır. Ortodonti tedavilerin en önemli parçalarından birisi olan bu elastikler, doktor kontrolünde kullanılır ve düzenli kontrollerle tedavinin tüm ilerleme aşamaları gözlemlenir.