Diş neden çürür biliyor musunuz? Konforlu bir yaşam ve düzgün beslenebilmek için dişler çok önemlidir. Bu nedenle de ağız hijyeni ve sağlığına dikkat edilmelidir. Fakat bazı durumlarda dişlere gereken bakım ve özen yapılıyor olsa da çürük oluşumları meydana gelebiliyor. Bu durumda da dişler zarar görebiliyor ve ortaya başka diş problemleri çıkabiliyor.
Diş Çürüğü Nedir?
Diş çürüğü, diş minesinin ve dişlerin dışındaki sert yüzeyin tahrip olması durumudur. Dişlerin üzerinde plak oluşumu gerçekleşir. Bununla birlikte şekerli besinler tüketildiğinde, dişlerde oluşmuş olan plaklar içerisindeki bakterilerle birlikte diş minesine zarar vermeye başlar. Böylece plakların yapışkan oluşu, ortaya çıkan asitlerin dişler ile devamlı temas etmesine neden olur. Böylece dişlerde çürükler oluşur.
Diş kökleri neden çürür? Diş kökleri, dişin yüzeyine göre daha hassastır. Bu nedenle de çürümeye daha yatkın olmaktadır. Diş çürükleri çocuklarda ve gençlerde daha çok yüzeyseldir. Fakat 50 yaş üzerindeki bireylerde ise genellikle diş kökleri çürümektedir. Yetişkinlerde ise diş kenarları daha çok çürümektedir. Peki, erken yaşta diş neden çürür? Diş çürümesi neden kaynaklanır?
Diş Neden Çürür? Erken Yaşta Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir?
İnsanlar yaşlanmaya başladıkça dişlerdeki florür azalmaktadır. Bu durum da çürümelere neden olmaktadır. Diş çürümesinin diğer nedenleri arasında dişlere yapışan plaklar gösterilmektedir. Plak oluşumuna sebep olan etkenler ise şöyledir:
- Bakteriler
- Tükürük salgısının fazla olması
- Asitli yiyecek ve içecekler
- Yiyecek kalıntılarının dişlerde kalması
Diş neden çürür? Ağzın içerisinde yer alan bakteriler yararlı ve zararlı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu bakterilerin birçok işlevi bulunmaktadır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına dikkat etmek çok önemlidir. Peki, çocuklarda erken yaşta diş çürümesinin nedenleri nelerdir? Dişler neden çürür maddeler halinde açıklamak gerekirse şöyledir:
- Şekerli gıdaların fazla tüketilmesi
- Asitli içeceklerin fazla tüketilmesi
- Uzun süre parmak emme, emzik ve biberon kullanımı
- Yüksek ateşli hastalıklar
- Uyurken ağzın açık olması
- Gece süt içmek
- Diş bakımına özen göstermemek
Çürük Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüğü problemlerini ortadan kaldırmak bazen kolay bazen de zor olabiliyor. Bu durumda önemli olan erken teşhis ve tedavi yöntemidir. Yüzeysel çürüklerin tedavi edilmesi çok kolay olabiliyorken, daha derin çürüklerin tedavisi biraz daha zor ve sıkıntılı olabiliyor. Bu sebeple de diş hekimleri mevcut dişleri korumak ve çekilmesini önlemek için büyük çaba sar ederek çürük dişleri tedavi etmektedir. Peki diş neden çürür?
Genç Yaşta Diş Çürümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüklerinin erkenden teşhis edilmesi çok önemlidir. Bu sayede hemen tedavi edilen dişler, çürüklerden arınmış olur ve daha sağlıklı bir kullanım sunar. Özellikle çocukluk çağında tedavi edilen dişler çok önemlidir. Peki, diş neden çürür nasıl tedavi edilir?
- Diş çürükleri yüzeysel ve hafif ise dolgu tedavisi uygulanabilir.
- Diş çürümesi ileri düzeydeyse diş kaplaması uygulaması yapılabilir.
- Kanal tedavisi uygulanabilir.
- Florür desteği sağlanabilir.
Ağrımayan Çürük Diş Nasıl Tedavi Edilir?
Çürük dişte ağrı olmaması hastalığın seyrinin sinsi bir şekilde ilerlediğinin habercisi olabilir. Zaman kaybı yaşamadan hemen dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle ağzınıza çürük diş varsa mutlaka bir diş hekimine muayene olmak gerekir.
Diş Neden Çürür? Siyah Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüklerinin tedavi edilebilmesi için öncelikle diş hekimi muayenesi şarttır. Diş hekiminin muayene yapmasının ardından dişteki çürüğün durumuna göre nasıl bir yol izleneceğine karar verilmektedir. Hafif çürükler dolgu ve florür tedavisi ile giderilebileceği gibi daha ağır çürükler için kanal tedavisi veya diş çekimi gibi işlemler uygulanabilir.
Arka Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Arka diş neden çürür? Arka dişler çürük oluşumuna daha meyillidir. Özellikle yiyecek kalıntılarının sıklıkla burada kaldığı bilinmektedir. Doğru diş fırçası ve fırçalama teknikleri ve diş ipi kullanımı ile bu sorunların önüne geçilebilir. Fakat tüm bunlara rağmen dişlerde hala çürük oluşumu var ise diş hekiminin belirleyeceği tedavi yöntemleriyle sorun giderilmektedir.
Diş Çürümesi Nasıl Durdurulur?
Diş problemleri uygun bakım ve tedavi yöntemleriyle önlenebilmektedir. Bu sebeple yapılması gereken adımlar çok basittir.
- Dişlerin düzenli olarak fırçalanması
- Diş ipi kullanımı
- Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek
- Diş hekimi kontrollerini aksatmamak
Yukarıdaki önerileri yaşam biçimi haline getirerek diş çürüklerinin önüne geçebilirsiniz. Bu nedenle güçlü ve sağlıklı dişler için özenli bir bakım şarttır. Peki, fırçalanan diş neden çürür?
Dişler Fırçalandığı Halde Neden Çürür?
Düzenli fırçalanan diş neden çürür? Bunun için çürük oluşumuna neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Dişlerin yalnızca fırçalanması çürüme ve diş eti problemlerinin önüne geçmez. Bu durumun en yaygın nedenleri arasında şunlar gösterilebilir.
Yanlış diş macunu kullanmak |
Diş ipi kullanımının aksatılması |
Dişlerin sert fırçalanması |
Dişlerin uzun süre yeterli bir şekilde fırçalanmaması |
Yeterli beslenememek |
Diş çürüğü problemi yaşıyorsanız Galaksi Diş Kliniği ile görüşerek dişlerinizin eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.