Diş hastalıkları oldukça can sıkıcı rahatsızlıklardan bir tanesidir. Dişte meydana gelen hastalıklar vücudun diğer organlarını da etkileyebilir. Bu nedenle asla ihmal edilmemesi gerekir. Diş hastalıkları için birçok çeşitten bahsedebiliriz. Fakat hangisi olursa olsun bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Diş hastalıkları sindirim sistemini, kalp ve böbreği olumsuz yönde etkileyebilir. Uzun süre ihmal edilmesi halinde de daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle diş rahatsızlıklarından herhangi birinin fark edilmesi halinde de vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
Ağız ve Diş Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?
Diş hastalıkları çok çeşitlidir. Ağızda ve dişlerde işlevsel ya da yapısal bir bozukluk olması durumundan diş rahatsızlıklarından bahsedilir. Diş rahatsızlığının olması durumda ise ağız ve diş görevini tam olarak yapamaz. Peki diş hastalıkları nelerdir?
1 – Diş Çürükleri
Dişin üzerinde temizlenmeyen yiyecek ve içecekler zamanla bakteri oluşmasına neden olur. Bu asidik ürünler de zaman geçmesi halinde dişte madde kaybına neden olabilir. Bu duruma da diş çürüğü adı verilir. Yani bir kişi ağız hijyenini yeterli düzeyde yapmazsa çürüğe neden olur.
Diş hastalıkları ve tedavisi oldukça çeşitlidir. Örneğin diş çürüğünün derecesine göre bir tedavi uygulanması uygundur. Muayeneden sonra dolgu, kanal ya da diş çekimi gibi işlemlere karar verilir. Duruma göre kaplama işleminin uygun görülmesi de ihtimaller dahilindedir.
2 – Diş Dizisi ve Kapanış Bozuklukları
Diş dizisinde bozukluğun meydana gelmesi oldukça sık rastlanan diş hastalıkları arasında yer alır. Diş dizisinde bozukluk aynı estetik açıdan güzel görünmediği gibi üst üste olduğu için dişlerin de daha çabuk çürümesine yol açabilir. Bu nedenle bir an önce ortodontik tedaviye başlamak gerekir.
Ağız kapanış bozukluğu ise hastaya çiğneme esnasında ciddi anlamda zorluk çıkarır. Aynı zamanda da diş çürüklerine yol açar. Konuşmayı da ciddi oranda etkiler. Kelimelerin düzgün telaffuz edilmesinin önüne geçebilir. Aynı zamanda hastanın tükürüklerini yutarken dilin dişler arasında taşmasına neden olabilir. Çenedeki ileri ve geri kaymalar aynı zamanda kişinin günlük diş temizliğini yapmasını da daha zor hale getirebilir.
3 – Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalıkları da ciddi diş hastalıkları arasında yerini alır. Öyle ki yetişkinlerde meydana gelen diş kayıplarının büyük çoğunluğu diş eti rahatsızlıkları sebebiyledir. Erken dönemde teşhis edilmesi halinde çok daha kolay bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Aynı zamanda diş eti hastalığına ne iyi gelir sorusunun cevabı da araştırılabilir.
Bir kişide diş çürüğü olmasa bile diş eti rahatsızlıkları sebebi ile diş kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle erken teşhisle beraber bir an önce tedaviye başlanması çok önemlidir. Peki diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir? Şu şekilde sıralamak mümkün olabilir;
- Şiş, kırmızı ve hassas bir yapıya sahip diş etleri
- Diş etinin çekilme probleminin görülmesi, diş etinin dişlerden kolayca ayrılması
- Dişlerin birbirinden ayrılmaya ve sallanmaya başlaması
- Diş fırçalama esnasında sık sık diş etinde kanama meydana gelmesi
- Ağız kokusu meydana gelmesi
- Diş etleri ve diş arasında iltihaptan kaynaklanan akıntı meydana gelmesi
Diş eti rahatsızlıklarının ilk belirtileri arasında sayılabilir. Bu belirtiler oluştuğunda vakit kaybetmeden dişçiye gitmek gerekir. Böylece diş eti hastalıkları tedavisi başlatılmış olur.
4 – Ağız Kanserleri | Diş Hastalıkları
Ağız kanserleri daha çok ağız içinde meydana gelen diş hastalıkları arasındadır. Daha çok ağızda oluşsa da bazen de tükürük bezlerinin arkasında, bademcikler ve gırtlakta görülebilir. En çok görüldüğü bölge ise ağız tabanı ve dil diyebiliriz. Ağız kanserleri kadınlara nazaran erkeklerde 2 katı daha fazla görülüyor. Erken dönemde fark edilmesi halinde düzenli bir şekilde diş muayenesine gitmek gerekir.
Ağız kanserlerinin oluşmasında birçok risk faktöründen bahsedilebiliriz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Alkol kullanımı
- Tütün kullanımı
- Ailede kanser öyküsünün bulunması
- Güneş ışınlarına maruz kalmak
Ağız Kanserleri Belirtileri Nelerdir?
Ağız kanserleri belirtileri sayesinde teşhis konabilmektedir. Bu nedenle tüm diş hastalıkları için geçerli olduğu gibi ağız kanserlerinde de belirtiler oldukça önemlidir. Ağız kanserleri belirtilerini ise şu şekilde sıralamak mümkün olabilir;
- Kulağa vuran ağrı
- Yutkunma güçlüğü
- Tekrarlayan ve kanamaya yol açan yaralar meydana gelmesi
- Sebepsiz diş kayıpları
- Boyunda şişlik ya da bir kitlenin ortaya çıkması
- Ağız içinde ya da dudakta geçmeyen yaralar