Erişkinlerde yaşanan diş kayıplarının yaklaşık %70’i dişlerin çevre dokusuyla ilgili hastalıklardan kaynaklanır. Erken teşhis edilmeleri halinde diş eti hastalıkları daha kolay bir şekilde tedavi edilebilmekte ve uygulanan tedavilerde başarı şansı daha yüksek olmaktadır.
En sık karşılaşılan diş eti hastalıklarından biri diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi, diş eti dokusunun dişlerden çekilmesi ve altındaki köklerin açığa çıkması olarak kısaca tanımlanabilir. Hafif, orta ya da şiddetli derecede görülebilen diş eti çekilmesi bazen bir bazen de birden fazla dişi etkileyebilir.
Diş eti çekilmesi, diş eti dokusunun ilerleyici kaybını ifade eden bir durumdur. Eğer zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse diş kökünün açığa çıkmasına neden olabilir. Diş eti çekilmesinin erken evrelerde kendi kendine teşhis edilmesi zor olabilir. Çünkü değişiklikler genellikle belirgin bir şikayete neden olmadan ve kademeli olarak gerçekleşir. Diş eti çekilmesi yetişkinlerde çok sık rastlanan bir sorun olmakla birlikte ergenlik yıllarında da oluşmaya başlayabilir. Diş eti çekilmesinin tedavisi sorunun altında yatan nedene göre belirlenmelidir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş eti çekilmesi; yetersiz ya da yanlış diş bakımı uygulamaları, periodontal hastalıklar, hormonal değişiklikler, genetik etkenler, tütün ürünleri kullanımı, diş gıcırdatma ve benzeri nedenlere bağlı olarak oluşabilir.
Yapılan muayenede diş eti çekilmesi tespit edildiğinde eğer diş etlerinde enfeksiyon bulunursa antibiyotik kullanılması gerekir. Diş eti çekilmesinin nedenine göre bağlı olarak farklı ilaçlar ya da tedaviler uygulanması gündeme gelebilir.
Ölçeklendirme ve Kök Planlaması
Orta derece diş eti çekilmesi vakalarının tedavisinde sorunlu bölge derinlemesine temizlenir. Ölçeklendirme ve kök planlaması kapsamında dişler ile diş eti çizgisinin altında bulunan kök yüzeylerinde birikmiş plaklar ve tartarlar titizlikle çıkarılır. Antibiyotik kullanılarak kalan zararlı bakteriler giderilebilir.
Rejeneratif Diş Eti Ameliyatı
Diş eti çekilmesinin dişleri destekleyen kemikte zarara neden olması durumunda kaybedilen kemiğin ve dokunun yenilenmesi için rejeneratif diş eti ameliyatı uygulanabilir. İlk olarak diş eti dokusu kaldırılır. Birikmiş bakterilerin temizlenmesi sağlanır. Ardından bölgedeki kemiğin ve dokunun vücut tarafından doğal olarak yenilenmesinin teşvik edilmesi için rejeneratif bir materyal bölgeye yerleştirilir. Son olarak diş eti dokusu dişin ya da diş köklerinin üzerine sabitlenerek rejeneratif diş eti ameliyatı tamamlanır.