Dişlerimiz, etrafını saran dokular sayesinde damağımıza tutunmaktadır. Diş etleri olmazsa dişlerimizin sağlığı da olmaz. Bu nedenle dişleriniz kadar diş etlerinize de önem vermeniz gerekir. Diş etinin dokusu yok olmaya başlarsa dişlerinizi kaybedebilirsiniz.
Bunun için diş eti çekilmesi sorununuz var ise bunu mutlaka önemsemeniz gerekir? Peki diş eti çekilmesine neden olan durumlar nedir? Diş eti çekilmesi nasıl düzelir? Diş etinde çekilmeler meydana gelmeye başladığında kanama olur. Diş etlerinizde sık sık kanama meydana geliyorsa bu diş eti çekilmesinin bir sinyalidir. Uzmanlar, diş eti çekilmesine karşı dikkatli olunması gerektiğini söylemektedirler.
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin nedenleri şunlardır:
- Ağız ve diş bakımının yanlış şekilde yapılması
- Genetik faktörler
- Dişleri sıkma
- Sigara içmek
- Düzensiz beslenmek
- Hormonal değişiklikler
- İlaç kullanmak
Gibi nedenlerden dolayı diş eti çekilmesi meydana gelmektedir. Diş eti çekilmesinin tedavi edilebilmesi için, diş etinin ne sebeple çekilmeye başladığını iyi bilmek gerekir. Sebebi doğru tespit etmek, tedavide nasıl bir yol izleneceğini belirler. Diş çekilmesi özellikle de ağız ve diş bakımına gerekli önemi vermemekten kaynaklanan bir sorundur.
Diş Eti Çekilmesi Düzelir Mi?
Diş eti çekilmesi, tedavisi olan bir durumdur. Bu nedenle endişe duymanıza gerek yoktur. Diş eti çekilmesi ileri düzeyde değilse, evde uygulayabileceğiniz işlemler sayesinde çekilmeyi durdurabilirsiniz.
Ancak ilerleme devam ederse diş hekiminin müdahalesi gerekli olur. Diş eti çekilmesi başladığında bunu önlemenizin yolları vardır. Basit uygulamalarla diş eti çekilmesine engel olabilir ve dişlerinizi koruyabilirsiniz.
Diş etinin düzelmesi imkansız değildir. Yapılan tedavinin ya da doğal yöntemlerin işe yaraması, bireyin ağız ve diş bakımına önem vermesi ile ilgilidir. Düzelme sağlanması halinde dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmazsanız, diş çekilmesi kendini tekrar edebilir. Çekilme durdurulsa bile doktor kontrolü yapılmalıdır. Diş çekilmesine neden olan durum genetik faktörlerse, diş çekilmesi tehlikesi tamamen ortadan kalkmaz. Bu gibi durumlarda da ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Diş Eti Çekilmesini Düzeltmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Diş eti çekilmesini düzeltmek için yapmanız gereken en temel şey, dişlerinize bakım yapmaktır. Dişlerinizi sürekli olarak fırçalamadığınız sürece diş eti çekilmesini önlemenizin imkanı yoktur. Dişlerinizi fırçalamanız yeterli gelmeyebilir. Bunun yanı sıra sigara gibi zararlı maddelerin kullanımını da bırakmanız gerekir. Gargara yapmayı kesinlikle unutmayın. Diş etleriniz düzelene kadar ağzınıza daha fazla ehemmiyet gösterin. Diş eti çekilmesine neden olan sebepleri ortadan kaldırmaya çalışın. Eğer kendi başınıza bu durumla mücadele edemezseniz, diş doktoruna görünün.
Aloe Vera İle Diş Eti Çekilmesini Önleme
Diş çekilmesini evde yaptığınız basit şeylerle de durdurabilirsiniz. Diş çekilmesine dur diyecek ürünlerin başında ise aloe vera gelmektedir. Antibakteriyel olarak kabul edilen aloe vera, ağız bakterilerinin yok olmasına da yardım eder. Evinizde Aloe vera varsa bitkiyi ortadan bölerek, jelini sıyırın. Daha sonra bu jeli, masaj yapa yapa diş etlerinize sürün. Masajı yaptıktan sonra ağzının içerisini su ile temizleyin. Ancak diş diplerinizde jelin kalmadığından emin olun.
Kekik İle Diş Eti Çekilmesini Önleme
Kekik, diş eti çekilmesini önlemede kullanılabilecek en doğru ürünlerden biridir. Ancak kekiğin, dağ kekiği olması çok önemlidir. Dağ kekiği, normal kekikten biraz farklıdır. Tat bakımından daha keskin bir özelliğe sahip olan dağ kekiği, diş eti çekilmesi için birebirdir. 1 bardak su içerisine bir tutam kadar dağ kekiği ekleyerek kaynatın.
5-6 dakika kadar kaynaması yeterli olacaktır. Yeteri kadar kaynayan dağ kekiğini süzgeçten geçirin. Daha sonra elde ettiğiniz su ile dişlerinizi fırçalayın. Bunu günde iki kez yaptığınızda diş eti çekilmesini yok edebilirsiniz. Hazırladığınız bu suyu, her fırçalamadan evvel tazelemeniz gerekir. Suyun taze olması, diş etlerine daha hızlı nüfuz edecektir.
Diş Eti Çekilmesine Nane
1 bardak suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kadar nane ekleyin. Naneyi birkaç dakika kadar ısıtın. Isındıktan sonra naneli suyla gargara yapın. Ayrıca taze nane tüketimi de diş etlerinize iyi gelir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı ile dişlerinizi fırçalarsanız, diş eti çekilmesini engelleyebilirsiniz. Anti mikrobiyal özelliğe sahip olan Hindistan cevizi, diş etlerinizin güçlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra daha beyaz ve parlak dişlere de sahip olabilirsiniz.