Diş eti sağlığı, ihmal edilmemesi gereken konulardan biridir. Sağlıksız dişler; ağız kokusu, kanama, diş eti hastalıkları, diş eti kanaması gibi sorunlara sebebiyet verir. Ancak bu konu, diş ağrısı kadar önemsenmez. Doktor tavsiyesi dahilinde, diş etlerinizde meydana gelecek problemleri yok edebilirsiniz.
Diş Eti Sağlığını Korumaya Yönelik İpuçları
Diş etlerini korumaya yönelik, birçok yöntem vardır. Ancak diş etlerinde çıkan her türlü problem için, öncelikle doktora gidin. İlerde daha ciddi sorunlara sebebiyet vermemek için, bu önemlidir. Aşağıdaki adımları, doktor önerisi ile uygulamaya çalışın.
1 – Diş İpi Kullanın
Diş etleri için yapılması gereken ilk yöntem, diş ipi kullanımıdır. Diş fırçası, ağız içinde bazı yerlere erişmekte yetersizdir. Bu sebeple diş ipi kullanırken;
● Dişlerin aralarını, diş ipiyle temizleyin. |
● Çürük diş eti şişmesi, diş eti apsesi, ağrısız diş eti şişmesi önüne geçmek için; hekim önerili, fluoridli diş ipleri de kullanabilirsiniz. |
● Kolay kullanım amaçlı, mumlu diş ipleri kullanılabilir. |
● Diş ipi işaret parmaklarına dolanarak, baş parmağı desteği ile uygulanır. |
● Diş ipini, diş etlerinde yaralanmaya sebep olacak sertlikte kullanmayın. |
● Diş yüzeyinde; ileri – geri, aşağı – yukarı hareketlerle hareket ettirmelisiniz. |
2 – Diş Eti Hastalıklarınızı Tedavi Ettirin
Diş etlerinde meydana gelecek her türlü sorun için; öncelikli olarak ağız ve diş sağlığı kapsamında, diş doktorundan randevu alın. Diş etlerindeki problemler tedavi edilmezse, ciddi sorunların tetikleyicisi olabilir. Peki diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıklar nelerdir?
- Diş etlerinde şişme
- Diş etlerinde apse
- Diş etlerinde ağrı
- Diş etlerinde çekilme
- Diş etlerinde kanama
- Diş etlerinde beyazlık
- Diş etlerinde iltihap
3 – Doğru Diş Fırçalama Tekniğini Uygulayın
Diş ipi kullanımı kadar önemli diğer husus, doğru diş fırçalama tekniğidir.
Bu konuda yapılacak ilk iş öncelikle, diş hekiminiz tarafından size uygun diş fırçasını belirlemektir. Diş fırçası ve kullanma tekniği konusunda, detaylı olarak doktor tavsiyeleri şunlardır;
● Her 3 aya bir, diş fırçanızı değiştirin. |
● Bilinen yanlışlardan biri, diş fırçası ve macun üstüne su dökmektir. Diş fırçası ıslanınca yumuşar; macun ise florür kaybeder. |
● Dişlerinizi fırçalarken muhakkak, dilinizi de fırçalamalısınız. |
● Diş fırçalama süresi, en az 1 – 2 dakika olmalıdır. |
● Düzenli aralıklarla, diş taşı temizliği yaptırmalısınız. |
● Ağız bakımı için, doktor önerili ağız gargaraları kullanmalısınız. |
● Diş beyazlatıcı kullanacaksanız bu, doktor önerisi ile olmalıdır. |
4 – Sigara Tüketimini Bırakın
Geçmeyen diş eti iltihabı sebeplerinden biri, sigara kullanımıdır. Diş etlerinde çekilmeden tutun, ağız kanserine kadar her türlü hastalığın sebebidir. Sadece diş etleri sağlığı için değil, vücut sağlığı için de tüketmemeniz gerekir.
5 – Tatlı Tüketimine Dikkat Edin
Bazı gıdaların, dişten çıkması ve temizliği oldukça zordur. Bunlardan biri de yapışan ve şekerli tatlılardır. Tüketecek olsanız dahi, hemen akabinde diş temizliğinizi yapın. Bakteri üretimi, alt çene diş eti ağrısı gibi pek çok hastalığın sebebi, tatlı tüketimidir.
6 – Su Tüketimini Arttırın
Su, vücut için en büyük sağlıktır. Yemek sonrası ağız içi bakteri üretimini nötürlemek; diş etlerinde apse, iltihap, şişme gibi durumların önüne geçmek için, bol su tüketmelisiniz.
7 – Vitamin Yönünden Zengin Meyve Sebze Tüketin
Yetersiz veya dengesiz beslenme sonucu; bağışıklık sistemi çöktüğü gibi, dış etlerinde enfeksiyon da meydana gelebilir. Vitamin eksikliklerine bağlı olarak;
● Diş etlerinde kanama ( A, B, C, K vitamini eksikliğine bağlı) |
● Diş etlerinde çekilme ( D vitamini eksikliği) |
● Diş etlerinde iltihap ( D vitamini eksikliği) |
● Diş etlerinde apse ( Kalsiyum eksikliği) |
8 – Kullanılan İlaçlara Dikkat Edin
Sistematik hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar, diş etlerinde büyümeye sebep olur. Bunu yaşadığınız zaman, mutlaka doktorunuza bildirin. Özellikle diyabet hastası iseniz ve dengeleyemiyorsanız; diş etleri ciddi şekilde, bu durumdan etkilenir. Doktor kontrolü dışında, asla ilaç kullanımında bulunmayın.
9 – Düzenli Olarak Diş Kontrolüne Gidin
Düzenli olarak gidilen diş sağlığı kontrolleri sayesinde, diş etlerindeki rahatsızlıkların önüne geçmiş olursunuz. Aynı zamanda erken tedaviyle, diş etlerindeki hastalıkların ilerlemesine engel olmuş olursunuz. Bu konuda, doktor kontrolü sayesinde;
- Diş etlerinde çekilme varsa; diş eti çekilmesi tedavisi için, nasıl tedavi edilir? Kapsamında, doktor önerisi ile pembe estetik operasyonu olabilirsiniz.
- Diş eti iltihabına ne iyi gelir? Noktasında evde çözüm aramak yerine; sağlıklı bir diş için, iyi bir hekimden yardım almalısınız.
- Diş etlerindeki hastalıklar ciddi sorunlara neden olabileceği için, mutlaka diş hekiminden randevu almalısınız.
- Diş eti ağrısına ne iyi gelir? Noktasında, tıbbi yardım almanız şarttır. Diş etleri hastalıkları konusunda; tecrübeli doktor kadrosuyla kaliteli hizmet veren Galaksi Diş Kliniği’nden, randevu alabilirsiniz.