Bleaching olarak da adlandırılan diş beyazlatma işlemi dişin mine ve dentin tabakasına çeşitli nedenlerle nüfuz eden renklenmelerin ve dişte oluşan lekelenmelerin giderilmesini sağlayan bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Diş beyazlatma hastanın dişlerinin mevcut durumu, elde edilmek istenilen sonuç, zaman ve diğer faktörler değerlendirilerek kişi özelinde farklı yöntemlerle yapılır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri: Ofis Tipi Diş Beyazlatma – Ev Tipi Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma yöntemleriyle uygulanabilen bir prosedürdür. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından muayenehane ya da klinik ortamında gerçekleştirilir. Öncelikle diş beyazlatma ajanlarının hasar vermesi riski nedeniyle diş etlerini ve ağızdaki yumuşak dokuları koruyucu bir bariyer uygulanır. Beyazlatıcı ajanlar dişlere sürüldükten sonra ışıkla aktive edilmeleri sağlanır. Uygulamanın kaç seans şeklinde gerçekleştirileceği hasta özelinde belirlenir.
Ev tipi diş beyazlatma diş hekiminin kontrolünde olmakla birlikte hastanın ev ortamında kendisinin uygulama yapmasını gerektirir. Diş hekiminin hastanın ağzından aldığı ölçülere göre hazırlanan şeffaf plaklara yine diş hekimin verdiği diş beyazlatma ajanı, belirtilen miktarda sıkılır. Daha sonra şeffaf plaklar belirtilen süre boyunca dişlere takılır. Ev tipi diş beyazlatma daha uzun sürede sonuç alınan ve başarısı hastanın doğru ve düzenli uygulama yapmasına bağlı olan bir yöntemdir. Daha kısa sürede daha etkili sonuçlar elde etmek için fazla beyazlatma ajanı kullanmak, diş beyazlatma ajanının şeffaf kalıptan taşmasına bağlı olarak diş etlerinde hasara neden olabilir.
Bazı durumlarda ofis tipi diş beyazlatma ile elde edilen sonuçların pekiştirilmesi amacıyla belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma uygulanmasının yapılmasına karar verilebilir. Bu durum kombine diş beyazlatma olarak adlandırılır.
Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma uygulamasından sonra dişler renklenmelere daha açık bir durumda olurlar. Bu nedenle dişlerde yeniden renklenme meydana gelmesine neden olabilecek yiyecekler ve içecekler belirli bir süre tüketilmemelidir. Uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler arasında çay, kahve, vişne suyu, salça, kırmızı şarap ve tütün ürünleri sayılabilir.
Diş beyazlatma sonrası dişlerde geçici sıcak-soğuk diş hassasiyeti ortaya çıkabilir. Soğuk-sıcak yiyecek ve içeceklerin yanı sıra soğuk havaya karşı da hassasiyet oluşabilir. Elde edilen sonuçların uzun süreli olması için ağız ve diş sağlığına gereken özen gösterilmeli ve periyodik aralıklarla diş hekimine kontrole gidilmelidir.