Ağrıyan diş çekilir mi noktasında yanlış bilinen bilgiler ışığında ilerlemek yerine, iyi bir diş hekiminden randevu almayı deneyin. Çünkü her ağrıyan diş, iltihaplı değildir. Bunun yanı sıra, iltihaplı ve apseli diş kesinlikle çekilmez! İnanışı yanlıştır. Ayrıca ağrıyan diş için antibiyotik kullanımı ilk değil, son çaredir.
Şiddetli Ağrıyan Diş Çekilir mi?
İltihaplı veya apseli ağrıyan diş çekilir mi kapsamında, öncelikle sorunun akut veya kronik oluşuna bakılır. Bu noktada neler yapılmalıdır?
- Hızla ilerleyen enfeksiyon durumu varsa, mutlaka antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.
- Ancak enfeksiyona neden olan diş çürüğü gibi olumsuzluklarda, öncelikle çürük temizlenmelidir. Hemen antibiyotik tavsiyesi de yanlıştır.
- Eğer iltihaplı diş kronik hale gelmişse, yani sürekli inip şişiyorsa antibiyotiksiz çekim işlemi gerçekleşebilir. Gerekli durumda, çekim sonrası antibiyotik tedavisine başlanabilir.
- Sonuç itibariyle apseli veya iltihaplı dişin çekimi, tamamen durumla alakalıdır. Ağrıyan diş çekilir mi hakkında hastanın durumunu görmeden kesin, net cevaplar vermek yanlıştır.
1 – Apseli Diş Çekilir mi?
Dişteki iltihap akut veya kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Yapılması gerekenler, hastanın şiddetli ağrısını geçirmeye yönelik olmalıdır. Tedaviye sonrasında devam edilmelidir. Bu durumda;
● Çok ağrıyan veya şişen diş, lokal anestezi altında iyice temizlenmelidir. |
● Kronik durumlarda ise, hemen tedaviye başlanarak gerekli işlem yapılmalıdır. Tabii ki öncelikle, enfeksiyon temizlenmelidir. |
● Bunun yanında kronik enfeksiyon durumunda, hemen apseli diş çekilir. |
● Çekim sonrası, olabilecek iltihaplanmaya karşı antibiyotik tedavisine geçilebilir. |
2 – Ağrıyan Dolgulu Diş Çekilir mi?
Dolgulu diş ağrıyorsa, çürümüş demektir. Bu durumda, diş çekiminin yapılması gerekir. Ağrıyan dişe kanal tedavisi yapılır mı noktasında, bu işlemin ardından gerekli görülürse uygulanabilir. Var olan dişe zararı olmayan veya problem teşkil etmeyen diş dolgusunun yenilenmesine gerek yoktur.
3 – Hamileyken Ağrıyan Diş Çekilir mi?
Hamilelik döneminde, son yıllarda gelişen teknolojiyle beraber belirli zaman sürelerinde diş çekimi yapılabilir. Yani hamilelikte ağrıyan diş çekilir mi sorununa şöyle cevap alabilirsiniz ;
- Gebeliğin ilk üç ayı, bebeğin organ gelişimi açısından önemlidir. Bu süreçte, mümkün olduğu kadar dental tedavilerden kaçınılmalıdır.
- Son üç aylık dönemde, doğum yaklaştığı için yine ertelenmelidir.
- En ideal süre, ikinci üç aylık dönemdir. Yapılması gereken tüm acil diş işlemler, bu süreçte yapılmalıdır.
- Sonuç olarak eğer ertelenebilecek seviyede ise erteleyin. Yoksa ideal zamanda, iyi bir diş hekimi kontrolünde ağrıyan dişinize müdahale ettirin.
4 – Ağrıyan 20’lik Diş Çekilir mi?
Ağrıyan yirmilik diş çekilir mi kapsamında, bazı riskli durumların oluşması gerekmektedir. Peki zorunluluk gerektiren diş ağrısının sebepleri nelerdir?
● Şiddetli çürüme oluşmuşsa |
● Diş etinde meydana gelen iltihaplanma artmışsa |
● Yanında bulunan komşu dişleri çürütmüşse |
● Yanağa basınç ve zarar vermeye başlamışsa |
● Öndeki dişlerde çarpışıklık meydana gelmişse |
● Kist ve tümör oluşturmuşsa |
● Ayrıca, çene kırık veya çatlak durumlarında 20’lik dişler çekilmektedir. |
5 – İltihaplı Diş Çekimi Acıtır mı?
Sorunun kaynağına göre ağrıyan diş çekilir mi sorusuna, duruma göre ağrıyan diş çekilir cevabını alırsınız. Doktorunuz uygun çekim işlemi için, anestezik işlem uygulayacaktır. Bu esnada, hassasiyetten dolayı ağrı oluşabilir. Yani iltihaplı dişin anestezik işlemi biraz zor olsa da uyuştuktan sonra hissetmeyeceksiniz.
Ayrıca apseli diş çektirenler yorumlarından hareketle, ağrıyan diş fırçalanır mı üzerinden evet yanıtını alabilirsiniz. Yumuşak uçlu doktor önerili fırça ve macunla, bu süreçte diş temizliğine gereken özeni daha çok göstermelisiniz.
Apseli Diş Neden Çekilmez?
Apseli diş çekimi genellikle, akut enfeksiyon döneminde yapılmaz. Çünkü ağrılı bölge uyuşmayacaktır. Ayrıca enfeksiyonun kana karışma ihtimali artacaktır. Bunun için öncelikle, dişin drenaj temizliği yapılmalıdır. Gerekli görülürse antibiyotik tedavisinden sonra çekilmelidir.
- Ancak bazen mecburen çektirmek durumunda kalabilirsiniz. Akabinde ise hemen antibiyotik tedavisi ile iltihap kurutulmaya çalışılır. Böylelikle, apseli diş ağrısı nasıl geçer? Sorununa da cevap almış olursunuz.
- Ağrıyan diş çekilir mi üzerinden, bu zamana kadar ölümcül vaka sayısı rapor edilmemiştir. Ancak hastanın başka rahatsızlıklarıyla enfeksiyon durumu birleşirse, nadir de olsa olumsuz durumların gerçekleşme ihtimali olabilir.
Apseli Diş Çekilirse Ne Olur?
İltihaplı diş çekimi steril ortamlarda yapılırsa ve travmatik durumlarla sonuçlanmazsa genellikle bir şey olmaz. Ancak;
● Akut halindeki iltihaplı diş çekiminde enfeksiyonun kana karışma durumu, kesin olmamakla beraber ihtimal oluşturmaktadır. Bu noktada iyi bir diş hekimine ihtiyacınız olacaktır. |
● Çok acil durumlarda çekilirse, ardından antibiyotik desteği ile olumsuz durumlar bastırılır. |
● Yani sonuç itibariyle kroniklik veya akut durumuna göre, çekip çekmeme kararını doktorunuz belirleyecektir. Bu konuda hekiminiz sizi iyice bilgilendirmelidir. |
● Çekim sonrası kullanmanız gereken ağrı kesici ve antibiyotik tarzı ilaçları, tavsiye edilen şekilde kullanırsanız sorun çıkmayacaktır. Aynı zamanda ağız ve diş temizliüi noktasında yapmanız gerekenleri, uygulamanız gerekmektedir. Böylelikle, oluşacak enfeksiyon durumlarının önüne geçmiş olursunuz.
|
Ağrıyan diş çekilir mi noktasında büyük korkunuz varsa, bu alanda size yardımcı olacak klinikler vardır. Tecrübeli ve donanımlı estetik diş hekimliği noktasında Galaksi Diş Kliniği’nden bilgi ve yardım alabilirsiniz.