Takma diş kaybedilmiş dişler yerine yapay olarak hazırlanmış ve doğal görünüme sahip diş tasarımlarına verilen isimdir. Kişiler diş eksikliğinden dolayı çiğneme işlemlerinde zorlanmaktadır. Protez diş uygulamaları ile çiğneme fonksiyonlarını geri kazanabiliyorlar.
Eksik diş yerine yenisinin doğal görünümlü olarak takılması estetik görüntünün oluşmasını da sağlayacaktır. Birçok kişi diş eksikliğinden dolayı konuşma bozukluğu da yaşayabiliyor. Protez dişler sayesinde hem çiğneme hem de konuşma yetisi düzelebiliyor. Daha çok ileri yaşlardaki kişilerin diş problemlerinin çözümü için tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Takma Diş Fiyatlarını Belirleyen Faktörler
Takma diş fiyatları birçok faktöre göre belirleniyor. 2022 yılı için belirlenen fiyatlar için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.. Fiyatları belirleyen faktörler şunlardır.
- Tercih edilen protezin çeşidi,
- Eksik diş sayısı,
- Alt ve üst çene protezleri,
- Hastanın estetik beklentisi,
- Diş hekiminin tecrübesi ve klinik fiyat politikası,
Doğal görünümlü takma dişlerin kullanım süreleri hastanın yapacağı bakımlara göre farklı olacaktır.
Takma Diş Çeşitleri
Takma diğer adıyla protez dişler iki çeşittir. Hareketli protezler ve sabit protezler olarak uygulanır. Sabit protezler, eksik dişlerin olduğu bölüme takılır ve hasta çıkartıp takamaz. Kalıcı olarak kullanılır. Hareketli protezler, eksik diş sayısı çok fazla olan hastalar için yapılır ve hasta istediği zaman protezi çıkartıp takabilir. Diş hekimleri yapacakları muayene sonra kayıp diş sayısına göre hangi protez çeşidinin daha uygun olacağına karar verir.
Sabit Takma Diş
Sabit protezler, eksik olan diş yerlerine, diğer diş yapısı, rengi ve dokusuna uygun malzemelerle özel olarak yapılır. Sabit protez işlemlerinde birkaç eksik diş için köprü ya da implant alternatif tedavi yöntemleri de kullanılabiliyor.
Sabit protezler en az 4 seanslık işlemlerle yapılıyor. İlk işlem ön muayene ve ölçü alma işlemleridir. Daha sonra alınan ölçüye göre hazırlanan protezi provası yapılır. Yerine tam uyumlu hale getirildikten sonra kaplama ve cilalama işlemi yapılarak hastanın eksik olan diş yerine takılır.
Hareketli Takma Diş Tedavisi
Hastanın eksik diş sayısı çok fazla olduğunda en iyi yöntemin hareketli protez olduğuna karar verilir. Hareketli protezler, hasta tarafından istenildiği zaman takıp çıkartılabilen, takılı iken doğal diş görüntüsüne sahip olan diş protezleridir. Hareketli takma dişlerin farklı çeşitleri vardır.
- Total protezler,
- Parsiyel protezler,
- İmmediat protezler,
- Diş üstü protezler,
Hastanın ağzında doğal diş hiç olmadığı zamanlarda total protez çeşidi hem alt hem de üst çene için özel olarak tasarlanır.
Takma Dişlere Alışmak
Takma dişlere alışma süresi kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Hastanın damak yapısına uygun olarak yapıldığında hasta daha kısa sürede alışacaktır. İlk başlarda salgı bezi uyarıları fazla olacağından çok miktarda tükürük oluşur. Her hasta zamanla alışıyor. İlk takıldığında yanak ve dudak bölümlerinde doluluk hissi oluşacaktır.
Yemek yerken alt protezin yerinden çıktığı görülebilir. Protez içerisinde belirli noktalar rahatsız ediyorsa diş hekimi ile görüşüp o bölümler üzerinde düzeltme işlemleri yaptırılabilir. Hareketli takma dişler yumuşak doku üzerine oturduğu için ilk başlarda bazı noktalarda vurma hissi uyandırabilir. Hasta düzenli kontrollerini yaptırarak daha rahat kullanabileceği şekilde düzeltilmesini sağlayabilir.
Takma Dişler Sürekli Kullanılmalı Mı?
Hareketli protez diş seçeneğini tercih eden hastalar, damakların iyice alışabilmesi için ilk günlerde sürekli kullanmaya özen göstermelidir. Protezleri iyice alıştıktan sonra geceleri uyurken çıkartılmalı ve çene dokularının dinlendirilmesi sağlanmalıdır.
Hareketli protezler ağızdan çıkartıldıktan sonra uzun süre dışarıda bekletilir ve kurursa boyutsal değişikliklere neden olabilir. Bunun için su içerisine bekletilerek kuruması önlenmelidir. Günlük hayatta konuşurken ya da yemek yerken protezlerin çıkmaması için protez yapıştırıcıları kullanılabilir. Ancak bu tavsiye edilen bir şey değildir.
Takma Dişlerin Yapım Süresi
Kayıp olan dişlerin yerine yeni protezlerin yapılmasını istediğinizde, fiyat ve çeşidine göre seçim yapıldıktan sonra ölçü alınarak yapılmaya başlanır. Protez diş yapım sürece ölçü alınması ile başlar ve protezlerin hazırlanarak kullanılmaya başlanması 1 – 1,5 ay sürebiliyor. Yapım sırasında provalar ve alıştırma işlemleri için hasta birkaç seans kontrolleri gelir. Hazırlanan protezlerin ömür boyu kullanılması mümkün olmuyor. Normal şartlarda her beş yılda bir bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Kullanım süreleri hastaya göre değişiyor.