Ortodonti uzmanı diş hekimliği kapsamında çene ve yüzde meydana gelen düzensizliklerin tedavisinde eğitim alan kişilerdir. Hizmet verebilmek için gerekli şartlar ve ne iş yaptıklarına dair bilgilere aşağıdan göz atabilirsiniz.
Ortodonti Uzmanı Nedir?
Ortodonti uzmanı gerek diş hekimliği gerekse ortodonti alanında eğitim alan kişilere denir. Ortodontistin diş hekiminden farkı, yüz ve çeneye ait iskeletsel problemleri tedavi etmesidir. Uzmanlık eğitimi alırken diş hareketleri ile ilgili tüm bilgiler öğrenilir. Yani diğer deyişle uzmanlığı olan kişilere ortodontist de denilmektedir.
Ortodonti sorunları, çocukluk çağından gerekli sebeplere bağlı olarak değişim göstermektedir. Süt dişlerinin erken dökülmesi ve gerekli ağız bakım hijyeninin yapılmaması sonrasında ortodonti uzmanı sorumluluk almaktadır.
Diş Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?
Ortodontist; diş ve diş üstündeki düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisinin yanında, önlenmesine yönelik diş hekimliği alanında eğitim alır. Kelime anlamı olarak “düzgün diş” olarak bilinse de yüz ve çenedeki gelişimsel bozuklukların giderilmesi noktasında yapılacak tedaviyi kapsar. Ortodonti tedavisi şu durumlarda gereklidir;
Diş, çene ve sinirlerle ilgili sıkıntılarda |
Diş tellerinin kullanımı konusunda bilgilendirme |
Aralıklı, çarpık, eğri, gömülü, yamuk diş yapılarında |
Dolgu ve protetik diş tedavilerinde |
Diş taşı temizliği ve gülüş tasarımında |
20 yaş diş çekimi, implant, çene kisti problemlerinde |
Beyazlatma işleminde |
Ortodonti Uzmanı Ne İş Yapar?
Ortodonti uzmanı tarafından uygulanan tedavilerin süresi, ortalama olarak 1,5 ile 2 yıl arasında değişmektedir. Tedavi süresinin başarılı şekilde atlatılması için hastalarla iyi bir iletişim yaptığı, işin büyük kısmını oluşturur. Bunun yanında;
- Ortodonti uzmanı diş, çene ve yüzde bulunan dengesiz ve düzensiz diş yapısını kişiye özel yöntemlerle giderir.
- Diş röntgeni çekip problemin kaynağını anlamaya çalışır.
- Hastalara en uygun tedavi yolunu hasta ile beraber istişare ederek bulur.
- Bozuk diş yapısı bulunan hastaya diş teli takıp, belirli sürelerle düzelme takibini yapar.
- Tedavinin gidişatını hastaya bildirir.
- Ağız bakımı konusunda hastanın dikkat etmesi gerekenleri paylaşır.
Ortodonti Uzmanı Hangi Tedavileri Yapar?
Ortodonti uzmanı ya ortodontist, diş ve çene bozukluk anomalilerini ortadan kaldıran kişilerdir. Yani dişlerde kapanış bozukluğu, çene eklem sorunları, çenenin ileri ya da geri olma durumu, çene darlığı gibi sorunları ortadan kaldırmak için işlem yapabilme yetkisine sahiptir. Yani bu noktada;
- Önleyici ortodontik tedavi
- Düzeltici ortodontik tedavi
- Çocuk ortodontik tedavi
- Yetişkin ortodontik tedavi alanlarında uzmanlaşmıştır.
Ortodonti Uzmanlığı Eğitimi
Ortodonti diş hekimliğinin uzmanlık dalıdır. Bu sebeple ortodonti uzmanlığı kaç yıl noktasında 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olmalısınız. Ardından uzmanlık eğitimi için 4 ile 6 yıl arasında eğitim almalısınız. Toplamda 9 yılı bulan bu süreç sonrasında kişiler ortodonti uzmanı olarak klinik açabilir.
Ortodonti uzmanı temel olarak çarpık dişlerin düzeltilmesi yönünde eğitim alsa da bunun yanında birçok alana da hizmet etmektedir. Yani;
Ortopedik sorunların tedavisi |
Diş çürüklerinin kayıplarını önleme |
Yetişkinlerde uyku apnesi problemi |
Baş ve boyun bölgesinde görülen iskeletsel sorunlar |
Çocuklarda kötü alışkanlıkların önüne geçme (Tırnak yeme, parmak emme) |
Bebeklerde yarık dudak sorunu |
Alınan eğitim noktasında iyi bir iletişim yeteneğine de sahip olmalısınız. Ayrıca öngörülü olma ve doğru karar verme noktasında da gerekli özellikleri taşımalısınız.
Ortodontist ile Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?
Birbirinden net çizgilerle ayrılmayan bu iki kavram, kendi içinde küçük sınırlarla ayrılmaktadır. Genel olarak diş hekimleri diş ve diş eti sağlığına yönelik tedavi noktasında uzmanlaşırken, ortodonti uzmanı ise diş dizilim ve çene problemleri ile ilgilenir. Yani;
- Diş hekimleri kanal tedavisi, dolgu, çürük, çekim, kron, köprü, beyazlatma ve kaplama işleriyle uğraşırken ortodontistler ise yanlış hizalanan dişleri düzeltmeye çalışır.
- Ortodontistler overbite, dişler arası boşluk, diş kalabalıklaşma overbite ve çene eklemi sorunlarının tedavisinde uygulama yaparken diş hekimleri daha diş ve diş eti kaynakli sorunlarda işlem yaparlar.
Ortodonti Uzmanı Maaş
Diş tedavilerinde sunulan fiyatlar geniş yelpazede karşınıza çıkabilir. Yani yapılan tedavide kullanılacak malzeme kalitesi ve diş hekiminin tecrübesi fiyat konusunda en belirleyici etkendir. Bunun yanında;
- Tedavi sürecinin uzunluğu
- Yıl içi enflasyon değişimleri
- Tedavi öncesi ve sonrası ek tedavi gerektiren durumlar
- Kişiye özel tedavi yöntemi
- Klinikte kullanılan dijital teknoloji durumu
Bu konuda hem uygun fiyatlı hem de sorunlara dayanıklı çözümler üreten ortodonti uzmanı İstanbul için Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Ortodonti uzmanı olmak ve bu alanda ihtisas yapmak için merak ettiğiniz sorulara aşağıdan bakabilirsiniz. Ayrıca hangi diş sorunları için ortodontistten randevu alacağınıza da buradan ulaşabilirsiniz.
1 – Diş Hekimi Ortodonti Yapabilir mi?
Ortodonti tedavisini yapacak olan her diş hekimi, fakülteden mezun olunca mutlaka alanında uzmanlık isteyen eğitimi almalıdır. Yani bu noktada ek bir eğitim daha almalıdır. Dolayısıyla diş hekimliğinden mezun olan adaylar 4 ile 6 yıl arasında doktora yaparak ortodontist olabilir.
2 – Ortodonti Uzmanı Dolgu Yapar mı?
Diş hekimliği tedavilerinde uzman kişiler ya da ortodontistler tarafından 20’lik diş çekimi, implant, gömülü diş sorunu, dolgu, gülüş tasarımı, diş taşı temizliği, çene kisti gibi sorunlar düzeltilebilir.
3 – Ortodonti Kaç Yaşa Bakar?
Ortodontik tedavi için yaş sınırı yoktur. Yani her yaştaki hastaya uygulanabilir. Yeter ki hastanın ağzında uygun diş ve diş eti dokusu bulunsun. Ayrıca bu tedavide kişiye özel farklı yöntemler de kullanılır.
4 – Ortodonti Acı Verir mi?
Ortodonti tekniği son dönemlerde klasik diş tellerinin yanında, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak acısız ve ağrısız yöntemlerle de yapılmaktadır. Uygulama esnasında hiçbir acı ya da ağrı durumu yaşanmaz. Sadece alışma dönemine bağlı geçici süreli sıkıntılar yaşanabilir.