Ortodonti tedavisi iskeletsel ya da yapısal olarak çene ve diş sorunlarını gidermek amacıyla yapılan kişiye özel uygulamaları kapsar. Özellikle çocuklarda çene gelişimine destek, yetişkinlerde ise mevcut çarpıklığı düzeltme amacıyla uygulanır. Daha detaylı olarak ortodonti tedavisi hangi konulara bakar noktasında aşağıdan bilgi alabilirsiniz.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti tedavisi nedir? Çarpıklık veya dizilim bakımından yanlış konumlanan dişlerin düzeltilip sağlıklı ağız yapısının oluşturulmasına yönelik estetik diş hekimliği alanıdır. Ayrıca dişlerin yanında, çene ve iskeletsel problemler için de hem önleyici hem de tedavi edici aşamaları kapsar. Özellikle çocuklarda erken teşhis ve ileriki yıllarda olası sorunların önüne geçer.
Ortodontist Nedir?
Ortodontist diş ve çeneyle alakalı sorunların teşhis ve tedavisinde gerekli yöntemleri uygulayan ve bu alanda uzmanlık alan kişidir. Üniversitelerin Diş Hekimliği Bölümü’nden mezun olup ek olarak 4 yıl daha ortodonti hangi bölüm noktasında eğitim alan doktordur.
Ortodonti doktoru genelde çocuklara yönelik uygulamalar yapsa da yüzde otuz yetişkinlerin de diş sorunlarına çözüm üretmektedir. Dolayısıyla bu noktada;
- Önleyici ortodonti tedavisi
- Çocuk ortodonti
- Düzeltici ortodonti
- Yetişkin ortodonti alanlarında uzmanlaşmıştır. Yanlış ortodonti tedavisi sürecine dahil olmamak için, mutlaka alanında uzman ortodontist ile irtibata geçmelisiniz. Bu konuda başarılı tedaviler sergileyen Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.
Ortodonti Nedir Ne İş Yapar?
Diş ortodonti nedir? Ne iş yapar? Ağız ve diş sağlığını ideal orantıya getirmek için iskeletsel, estetik, yapısal olarak diş ve çeneye yönelik uygulamaları kapsar. Peki detaylı olarak ortodonti ne yapar?
- Parmak emme ve tırnak yeme gibi alışkanlıkların yok edilmesi
- Normal olmayan yutkunma şekilleri
- Çarpık ha da yanlış konumlanmış diş yapısını düzeltme
- Dişlerin önde ya da arkada konumlanmasının düzeltilmesi
- Yanak ve dudak ısırma problemleri
- Alt ve üst dişlerin temasında tam oturmama
- Orantısız yüz şekli
- Çocuklarda süt dişlerinin erken ya da geç dökülmesine bağlı sorunlar
- Çene, sinir problemleri
- Aralıklı, yamuk, gömülü, çarpık, eğri diş sorunu
- Dolgu ve protez diş tedavisi
- Diş taşı temizliği
- İmplant, çene kisti, 20’lik diş çekimi
- Diş beyazlatma gibi sorunların tedavisinde kişiye özel teknikler kullanır.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genellikle uyumsuz veya çarpık dişlerin teşhisi ve tedavisi noktasında gerekli olan düzenin sağlanması yönünde işlem basamakları vardır. Yani ortodonti tedavisi aşamaları şunlardır;
Ortodontik Tedavi Aşaması | Yapılacaklar |
İlk Muayene | İlk muayenede öncelikle ağız içi tarama yapılır.
Buna uygun hastaya tedavi süresi, tekniği, ek tedavi gerekliliği, tedavi sonrası başarı gibi bilgilendirmeler verilir.
|
Hazırlık Aşaması | Ardından ağız hijyeni sağlanması yönünde tüm çürük dişlerin tedavisine başlanır. Ayrıca kanal tedavi ortodonti öncesi yapılacak ek tedavi içinde yer alır.
Gerekli ölçü ve analiz işlemleri halledilir. Ağız içinden ve dışından detaylı ölçüm yapılır. Üst ve alt çeneden ölçü için model oluşturulması sağlanır. |
Teşhis ve Planlama Aşaması | Alınan ölçü sonrasında kişiye özel tedavi planı oluşturulur.
Kişiye özel yöntemler belirlenir. (Lingual, şeffaf plak, metal diş teli vb.) Belirli zaman içinde hazırlanan apareyler dişe entegre edilir.
|
Ayrıca tedavi aktif olarak sürdürüleceği gibi pasif pekiştirme tedavisi ile de devam ettirilebilir. Ortodonti tedavisi dikkat edilmesi gerekenler noktasında pekiştirme tedavisi takip altında olmalı ki ortodonti tedavisi bozulma gibi sıkıntılar tekrardan yaşanmasın.
A – Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Düzenekler Nelerdir?
Ortodontik tedavide kişinin yaşına, diş çarpıklık derecesine göre farklı uygulamalar ve teknikler devreye girer. Çocuklarda önleyici, yetişkinlerde var olan sorunu düzeltici olarak bu apareyler oldukça işe yaramaktadır. Dijital gülüş tasarımı noktasında sıklıkla tercih edilen düzenekler şunlardır;
- Diş teli (Lingual, şeffaf plak ve diş teli, titanyum diş teli, metal diş teli vb.)
- Ağız içi sabit apareyler
- Hareketli apareyler
- Çocuklar için yer tutucular
- Çene darlığına karşı genişletme damaklığı
- Gömük diş aparatları
- Gece plağı gibi dişlerin şeklini hem koruma hem de oluşacak sıkıntıları engelleme düzeneklerinden destek alınır.
B – Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş düzeltme hastaya, sorunun derecesine göre değişim göstermektedir. Ayrıca hekimden hekime de farklılık görülmektedir. Bunun yanında gelişen teknolojiye bağlı olarak değişme olabilir. Önceden 2 yılı bulan tedavi süreci, artık neredeyse 8 ile 12 ay aralığına düşmüştür. Siz de hızlı ve etkili ortodonti tedavisi için Galaksi Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Fiyatları 2023
Ortodontik tedavi süreci fiyatları üzerinde etkili pek çok faktör vardır. Bunlara şu şekilde göz atacak olursanız;
- Tedavi süresinin uzunluğu
- Diş ve çene yapısındaki bozukluk derecesi
- Uygulanacak olan tedavi yöntemi
- Doktor tecrübesi
- Klinik özellikleri
- Yıl içi belirlenen diş fiyatları
Sıkça Sorulan Sorular
Ortodontik tedaviler eskiye nazaran daha hızlı ve başarılı sonuçlar alınması ve estetik diş hekimliği alanında gülüş tasarımlı olması nedeniyle, çoğu hastanın rahatlıkla tercih ettiği uygulamalardan biridir. Bunun için aşağıdaki sorulardan destek alabilirsiniz.
1 – Ortodonti Tedavisi Acıtır mı?
Ortodontik tedavi yöntemlerinin en sık tercih edileni diş telleridir. Ancak gelişen teknolojik tedavi süreciyle işlem sırasında herhangi bir ağrı ya da acı durumu olmaz. Sonrasında alışma dönemine bağlı geçici ve hafif hassasiyet şeklinde ağrılar olabilir.
2 – Ortodonti Tedavisi Yaş Sınırı Var mı?
Sadece çarpıklık durumları her yaşta tedavi edilebilir. Ancak çene ve iskeletsel problemler ve cerrahi ameliyatlar için yapılan tedavilerde, ergenlik döneminin geçmesi beklenir. Bunun önüne geçmek için de önleyici ortodonti kapsamında 7 ile 8 yaşlarında erken teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
3 – Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Genel olarak çocuklara uygulanacağı görüşü yaygın olsa da tedavi olan hastaların yüzde otuzu yetişkinlerden oluşur. Bu sebeple ortodontik tedaviler özellikle çocuklar başta olmak üzere her yaştaki yetişkin birey için mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı ağız yapısı 16 yaşından 70 yaşına kadar her bireyde önemlidir.