Çene cerrahisi, diş, çene ve çene eklemlerindeki rahatsızlıkların cerrahi yöntemlerle tedavi edildiği bölümdür. Cerrahi işlemler ile rahatsızlıklar kalıcı olarak tedavi edilir ve böylece hem hastaların yaşadıkları sorun giderilir hem de hastaların yaşam kaliteleri artırılır.
Ağız ve Diş, Çene Cerrahisi Nedir?
Ağız, diş ve çene cerrahisi; bu bölgelerde yer alan rahatsızlıkların tedavisi, travmalara veya farklı nedenlere bağlı olarak oluşan kusurların ve sorunların düzeltilmesi işlemlerinin yapıldığı bölümdür. Buradaki tedavilerde cerrahi yöntemler kullanılır ve bu süreçte ortodontistler aktif olarak rol alır.
Bu diş hekimliği alanı, bir noktada diş cerrahisi nedir sorusunun da yanıtıdır. Normal yöntemlerle tedavi edilemeyen diş rahatsızlıklarının kalıcı ve etkili tedavisi, bu alanda yer alan yöntemlerle gerçekleştirilir.
Galaksi Diş Kliniği olarak sahip olduğumuz deneyimi ve uzmanlığı sizler için kullanıyoruz. Çene cerrahisi uygulamalarında büyük bir deneyime sahip olan diş hekimlerimiz, en yeni yöntemler ile tedavinizi gerçekleştirmekte ve sonraki süreçte ise kontrol muayeneleri ile her şeyin yolunda olduğundan emin olmaktadır. Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Cerrahisi Uygulamaları
Ağız, çene cerrahisi ne yapar sorusunun yanıtı, çene cerrahisinin uygulamalarıdır. Her ne kadar bu alan çok kapsamlı olsa da, önemli bir kısmı dişlerle ilgilidir. Uygulamaların başarılı ve kalıcı olması için tercih edilen kliniğin tıbbi yeterliliğinin yüksek ve diş hekiminin ise deneyimli olması gerekir.
Hastaların ihtiyaçlarına göre farklı uygulamalar, tedavi yöntemleri kullanılır. Yaygın olarak kullanılan bazı çene cerrahisi uygulamaları şu şekildedir:
Diş İmplantları
Diş implantları, eksik dişlerin tamamlanması için kullanılan bir yöntemdir. Diğer diş protezi yöntemlerine göre çok daha avantajlı, çok daha kalıcıdır. Doğru olarak yapıldığında kalıcılığı 20 yıldan daha uzundur. Dolayısıyla ömürlük bir tedavi olarak nitelendirilebilir.
Bu tedavide hastaların ağızlarındaki yumuşak dokular kaldırılır ve çene kemiklerine implantlar yerleştirilir. İmplantlar, genellikle titanyumdan yapılan vidalardır. Titanyum, kemikle kaynaşma özelliğine sahiptir. İmplantın yerleştirilmesinden sonra bu kaynaşma için 2-3 ay beklenir. Sonrasında implantların üzerine kalıcı porselenler takılır ve işlem tamamlanır.
Bu yöntemle tamamlanan eksik dişler, adeta doğal dişler gibi dayanıklıdır ve işlevlerini tam olarak yerine getirir. Günümüzdeki en etkili diş tedavisi olarak kabul edilen bu yöntemin maliyetinin yüksek olması ise belki de tek dezavantajıdır. Ancak yüksek maliyetinin karşılığını fazlasıyla veren bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.
Galaksi Diş Kliniği hekimlerimiz, diş implantları konusunda büyük bir deneyime sahiptir. Bu deneyimden yararlanmak ve yüksek kalitede implant tedavisi yaptırmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş Çekimi
Diş çekimi, çene cerrahisi uygulamaları içerisinde yer almaktadır. Her ne kadar diş çekimi basit bir süreç olarak görülse de, doğru dişin çekilmesi, köklerin bırakılmaması, çekim sonrasında ilgili bölgenin temizlenmesi çok önemlidir. Bu süreçte yapılacak ufak bir hata veya gösterilecek küçük bir ihmal, farklı sağlık problemlerine neden olabilir.
Sinüs Lifting (Sinüs Yükseltme)
Sinüs yükseltme, implant tedavisinin sorunsuz bir şekilde yapılması ve kalıcı olması için uygulanır. Burada temel hedef, implantların yerleştirilmesi için yeterli seviyede kemik alanı olmasını sağlamaktır. Bunun için üst çenedeki sinüs boşlukları yükseltilir.
Bu tedavi, implant yaptıran her hastaya uygulanmaz. Sadece üst çenesinde yeteri kadar kemik yoğunluğu olmayan hastalara uygulanan bir yöntemdir.
Sinüs lifting için öncelikle sinüs zarı kaldırılır ve sonrasında kemik grefti yerleştirilecek alanlar hazırlanır. Hazırlanan alanlara kemik grefti yerleştirilir ve sonra dikişle ilgili bölge kapatılır. Yerleştirilen kemik grefti, diğer kemiklerle kaynar ve sağlam bir kemik dokusu meydana getirir. Böylece implant tedavisi çok daha rahat ve güvenli bir şekilde uygulanır.
Sinüs yükseltme, her hasta için özel olarak planlanır. Nihayetinde her hastanın durumu farklıdır ve dolayısıyla uygulanacak kemik grefti miktarı ve yeri farklılık göstermektedir.
20’lik Diş Çekimi
Üçüncü molar dişler veya wisdom dişleri olarak bilinen 20’lik dişlerin çekimi, çoğu zaman çürük haricindeki nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Bu dişler, 18 yaşında çıkmaya başlar ve çıkmaya başlaması ile sorunlara neden olur. Neden olduğu sorunlardan bazıları:
- Ağız içerisinde çıkacak yer bulamadığı için diğer dişleri sıkıştırır. Bu sıkıştırma nedeniyle diğer dişlerin hizasında bozulmalar, baskı yapılan bölgede şişlikler oluşur.
- Diğer dişlere temas ederek onların çürümesine neden olabilir.
- Doğru şekilde çıkmadığında veya gömülü kaldığında enfeksiyona neden olma olasılığı artar.
20’lik dişler bazı insanlarda gömülü olarak kalır ve hiç çıkmaz. Böyle durumlarda da diğer dişlerin köklerine baskı yaparak, çürümelere ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir.
Neden olduğu sorunlar ve taşıdığı riskler nedeniyle bu dişlerin çekilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak 20’lik dişlerin çekimi, diğer dişlere göre çok daha zordur. Bazı durumlarda dikiş dahi gerektirebilmektedir. Bu çekim işlemi, çene cerrahisi uygulamalarından biridir.
20’lik dişler, yüze giden sinirlere çok yakın bir noktada yer almaktadır. Çekim sırasında sinirlere zarar verilmemesi ve dişin tam olarak çıkarılması (kökün kırılmaması vb.) için mutlaka deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi gerekir. Uzman diş hekimleri, 20’lik diş çekimini sinirlere zarar vermeden, iyileşme süresi en kısa olacak şekilde yapmaktadır. Ağrısız ve sorunsuz bir 20’lik diş çekimi süreci için kliniğimizi tercih edebilirsiniz.
Gömülü Dişlerin Çekilmesi
Gömülü dişlerin çekilmesi, mini bir cerrahi işlemle yapılır. Genellikle 20’lik dişler gömülü kaldığından, bu işlem aynı zamanda yirmilik diş çekimi olarak isimlendirilmektedir. Gömülü dişlerin risklerinin veya neden olduğu sorunların giderilmesi için çekilmesi gerekir. Gömülü dişlerin çekilmesinde izlenen adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır.
- Yumuşak dokuda kesi açılarak gömülü dişe ulaşılır.
- Bölgedeki sinir ve damarların zarar görmemesi için olabildiğince dikkatli hareket edilir.
- Diş, özenli bir şekilde alınır. Eğer tek parça olarak dişin çıkarılması mümkün olmaz veya riskli olursa, diş birkaç parçaya ayrılarak alınır.
- İşlem sonunda içerde parça kalmadığından emin olunur ve açılan kesi dikiş ile kapatılarak işlem tamamlanır.
Çene cerrahisinin uygulamalarından bazıları bu şekildedir. Ancak bunların haricinde de farklı uygulamalar olduğu unutulmamalıdır. Yaygın olarak kullanılan uygulamalar ve bunlara ilişkin detaylar için aşağıdaki tablo incelenebilir:
Uygulama | Amaç | İyileşme Süresi |
Gömülü diş çekimi | Gömülü dişin yol açtığı sorunların giderilmesi | 1-2 hafta |
Dental implant | Diş eksikliğinin kalıcı olarak giderilmesi | 6-12 ay |
Sinüs yükseltme | Dental implant uygulamasının mümkün hale getirilmesi | 2-3 hafta |
20’lik diş çekimi | 20’lik dişlerin neden olduğu problemlerin ve risklerin ortadan kaldırılması | 2 hafta |
Çene kırıklarının tedavisi | Çene fonksiyonlarının ve görünümünün iyileştirilmesi | 2-6 ay |
Temporomandibular Eklem (TMJ) | Çene eklemi sorunlarının iyileştirilmesi | 3-12 ay |
Apse ve kistlerin tedavisi | Çene sağlığının iyileştirilmesi | 2-4 hafta |
Çene eklemi problemlerinin tedavisi | Çene fonksiyonlarının iyileştirilmesi | 2-6 ay |
Buradaki iyileşme süreleri, hastalara göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca tedavi sürecinde yaşanan gelişmeler de yine iyileşme süresinin değişmesine neden olabilir.
Ağız, diş ve çene cerrahisi randevu al işlemi sonrasında hastalar, bu tedaviler ile sorunlarından kurtulmaktadır. Ancak istenen sonucun elde edilmesi ve sonucun kalıcı olması için doktor seçiminin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.
Çene cerrahisi alanında büyük bir deneyime sahip olan Galaksi Diş Kliniği uzmanları, tedavilerinizin yüksek kalitede yapılmasını sağlar. Kliniğimiz deneyimli uzmanları ve son teknoloji ürünü tıbbi cihazları ile sizlere hizmet vermektedir. Bu çene cerrahisine ilişkin uygulamalar veya farklı diş tedavileri için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Cerrahisi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çene cerrahisiyle ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:
1 – Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ile Diş Hekimliği Farkı Nedir?
Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olanlar,diş hekimi unvanına sahiptir. Ağız, diş ve çene cerrahı olabilmek için diş hekimlerinin bu alanda uzmanlık eğitimi alması gerekir.
2 – Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Bölüm?
Diş hekimliğine ait bir bölümdür. Ancak rahatsızlığa bağlı olarak farklı uzmanlık alanlarından hekimlere de muayene olmak gerekebilir.
3 – Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Diş Çeker Mi?
Bu bölümdeki uygulamalar içerisinde diş çekimi, gömülü diş çekimi ve 20’lik diş çekimi de vardır.
4 – Ağız Diş, Çene Cerrahisi Neye Bakar?
Bu bölüm, ağız, diş ve çenede bulunan ve tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılabilecek rahatsızlıklara bakmaktadır.