Ağız kokusuna ne iyi gelir? İnsanlığın en eski sorunlarından biri olan ağız kokusu, yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi farklı hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Bu yüzden ağız kokusunun basit bir sorun olarak görülmemesi gerekir. Ağız kokusunun nedenleri ve çözüm yollarına ilişkin detaylar yazının devamında.
Ağız Kokusu Nedir?
Ağız kokusu, nefesin verilmesi sırasında dışarıya yayılan kötü kokular olarak açıklanabilir. Tıp dilinde halitozis olarak ifade edilen bu şikayet, bazen ciddi şekilde kişiye ve çevresindekilere rahatsızlık verirken, bazen ise fark edilmez. Çünkü insanların kendi nefeslerinin kokusunu değerlendirmesi çok kolay değildir.
Evde ağız kokusu testi ile kişiler, nefeslerinin kötü kokup kokmadığını anlayabilir. Bu test için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak dil dışarı çıkarılır.
- Dilin arka bölümü, steril bir pamukla 5-10 saniye boyunca silinir.
- Yapılan işlem ile nefesin çıktığı bölgeden örnek alınmış olunur.
- Pamuk, birkaç dakika bekletildikten sonra koklanır. Böylece nefesin nasıl koktuğu anlaşılır.
Evde yapılan bu test kesin sonuç vermese de, ağız kokusuna dair önemli fikirler vermektedir. Nefesinin koktuğunu düşünen kişiler bu testi yaparak fikir edinebilir.
Ağız kokusu, genellikle çevredeki insanların uyarıları ile fark edilmektedir. Yakın arkadaş veya aile üyeleri, nefesin koktuğunu kibar bir şekilde söyleyerek ilgili kişiye bu durumu haber verir. Bu durum dahi, söz konusu sorunun çevredeki insanları ve yaşam kalitesini etkilediğini gösterir. Dolayısıyla ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun cevabı, hemen herkes için çok önemlidir.
Bu problem, farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Dolayısıyla uzun süreli ve geçmeyen şikayetlerde uzman bir diş hekimine gidilerek bu sorunun nedenlerinin tespit edilmesi gerekir. Arkasından ise uygun bir tedavi ile ağız kokusuna kesin çözüm bulunabilir.
Dr. Yasin Akgül, halitozis (ağız kokusu) konusundaki şikayetlerinizin nedenlerini kısa sürede tespit etmekte ve bu sorundan kalıcı olarak kurtulmanızı sağlamaktadır. Halitozis ile ilgili detaylı bilgi almak ve konuya ilişkin diğer detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun cevabı, kokunun nedenlerine bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı ilk olarak kokunun nedenlerinin tespit edilmesi gerekir. Bu tespitin ancak uzman bir diş hekimi tarafından doğru şekilde yapılabileceği unutulmamalıdır. Ancak bazı yaygın nedenler incelenerek, sorunun nedenlerine dair tahminler yapılabilir. İşte o yaygın nedenler:
- Kötü ağız hijyeni
- Gıdalar
- Tütün ürünleri
- Ağız kuruluğu
- Ağız içerisindeki enfeksiyonlar
- İlaçların yan etkileri
- Diş eti hastalıkları
- Reflü
- Diyabet
- Böbrek ve karaciğer hastalıkları
- Bademcik taşları
Kötü ağız hijyeni, bu noktadaki en önemli nedendir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması nedeniyle gıda artıkları ağızda kalır. Buna bağlı olarak da ciddi bir bakteri oluşumu meydana gelir. Bakteriler, ağız ve diş sağlığını tehdit ettiği gibi kötü koku oluşumuna da yol açabilir.
Ağız kuruluğu, buradaki dikkat çekici bir diğer nedendir. Tükürük, kötü kokulara yol açan unsurları temizleme konusunda son derece başarılıdır. Ağız kuruluğunun oluşması durumunda tükürük bu görevini yerine getiremez ve kötü ağız kokusu ortaya çıkar.
Görüleceği üzere bu problemin farklı nedenleri bulunmaktadır. Ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun cevabından önce problemin kaynağının bulunması gerekir. Aksi durumda uygulanan yöntemler istenen sonuçları vermeyecektir. Galaksi Diş Kliniğimizdeki diş hekimlerimiz, bu konudaki deneyimi ile problemin kaynağını hızlı şekilde çözmekte ve ağız kokusundan kurtulmanızı sağlamaktadır.
Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Ağız kokusuna ne iyi gelir? Sürekli bu sorunla karşılaşan kişiler açısından buradaki sorunun yanıtı çok önemlidir. Kokunun giderilmesi için uygulanacak yöntemler şu şekildedir:
1 – Diş Fırçalama
Diş fırçalama, ağızda meydana gelen kokunun en önemli nedeni olan ağızdaki hijyen sorunlarını gidermede etkilidir. Günde iki defa dişlerin fırçalanması, hem ağız sağlığı hem de kötü koku oluşmaması adına önemlidir.
Ağızdaki hijyenden dolayı bu sorunu sık yaşayanlar, her yemekten sonra dişlerini fırçalayabilir. Böylece ağız hijyeni daha etkili şekilde sağlanacaktır. Ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun en önemli yanıtı, ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Ağız hijyeninin sağlanması içinse düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
2 – Diş İpi Kullanma
Diş ipi kullanma, ülkemizde çok yaygın olmayan bir ağız bakım yöntemidir. Dişlerin arasında biriken plakların ve gıda artıklarının temizlenmesi noktasında fırçalama yetersiz kalmaktadır. Diş ipi kullanarak dişlerin arası etkili olarak temizlendiğinde, buradaki unsurlardan kaynaklı ağız kokusu kaybolacaktır.
3 – Dilin Fırçalanması
Kokuya neden olan bakteriler, çoğunlukla dilin arka kısmına yerleşir. Koku testlerinde ağız örneklerinin bu bölümden alınmasının nedeni de tam olarak budur. Dolayısıyla dilin de düzenli olarak fırçalanması gerekir.
Alkol ve sigara kullananların dillerindeki bakteri oranının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu kişilerin özel dil kazıyıcıları ve fırçaları kullanması daha yararlı olacaktır.
4 – Ağız Gargaraları
Ağız gargaraları, ağız hijyenini sağlamada etkili bir diğer yöntemdir. Antiseptik özelliğe sahip olan gargaralar, doktor onayı alındıktan sonra düzenli olarak kullanılabilir. Ancak gargaraların yoğun kullanımda ağız kuruluğu oluşturma gibi yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Aşırı kullanımdan, bundan dolayı kaçınılması gerekir.
5 – Su Tüketimi
Düzenli ve yeterli su tüketimi, ağız içerisinin nemli kalmasına katkı verir. Böylece ağız kuruluğunun oluşma olasılığı ciddi anlamda düşer. Ayrıca su tüketimi, ağız hijyenini de olumlu olarak etkiler.
6 – Protez Diş Temizliği
Takma diş kullananların, protezlerin düzenli olarak temizlemesi çok önemlidir. Burada biriken gıda artıklarının ve bakterilerin koku üretme potansiyeli son derece yüksektir. Protezlerin temizliğinin tavsiye edilen şekilde yapılması gerekir.
7 – Ağız Kuruluğunun Giderilmesi
Ağız kuruluğu, ağızda oluşan kokunun önemli nedenlerinden biridir. Dolayısıyla ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun cevapları arasında, ağız kuruluğunun engellenmesi de vardır. Ağızdaki kuruluğun engellenmesi için alkol ve sigaradan uzak durulmalı, kuruluğa neden olan kahve gibi içeceklerin ise tüketiminin azaltılması gerekir.
Ağız kuruluğu, alınan önlemlere rağmen geçmiyor ve sürekli kendisini tekrarlıyorsa, bu konuda diş hekimine muayene olunmalıdır.
8 – Diyet
Tüketilen bazı gıdalar ile bazı baharatlar, ağız kokusuna yol açabilmektedir. Bu tür gıdalardan ve baharatlardan uzak durulması, koku oluşumu nedeninin ortadan kalkmasını sağlar.
9 – Düzenli Doktor Kontrolleri
Ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun belki de en geçerli yanıtı doktor kontrolüdür. Zira bu problemin arkasında çok farklı neden olabilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler daha oluşmadan engellenir. Ayrıca olası diş eti problemleri, enfeksiyonlar ve benzeri rahatsızlıklara da hızlı şekilde müdahale edilir.
Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi, arkasındaki nedenlere bağlıdır. Farklı bir hastalıktan kaynaklanmayan kokuların giderilmesi için basit yöntemler işe yarayacaktır. Ancak yıllardır geçmeyen ağız kokusu için mutlaka bir tedavi gerekir.
Tedavi için ilk olarak ağız ve nefes kokusu ölçümü yapılır ve kokular derecelendirilir. Sonrasında ise sorunun arkasındaki nedene yönelik tedavi uygulanır. Ağız kokusunun nedenleri ve bunlara ilişkin çözüm önerileri şu şekildedir:
Koku Nedenleri | Belirtiler | Çözüm Önerileri |
Beslenme Alışkanlıkları | Yemek sonrası kötü nefes | Düzenli diş fırçalama
Koku yapan gıdalardan kaçınma |
Ağız Hijyeni Problemleri | Diş eti kanaması Diş taşları |
İyi diş fırçalama ve diş ipi kullanma
Diş hekimi kontrolü |
Tıbbi Sorunlar | Şiddetli ağız kuruluğu İltihaplar |
Doktor muayenesi
Bol sıvı tüketimi |
Diş Eti Hastalıkları | Diş eti kanamaları | Doktor muayenesi |
Sinüs Enfeksiyonları | Boğaz ağrısı Burun tıkanıklığı |
Enfeksiyonunun tedavisi
Doktor muayenesi |
Gastrointestinal Sorunlar | Hazımsızlık Mide ekşimesi |
Gastroenterolog muayenesi
Diyet değişiklikleri |
Kronik Akciğer Hastalıkları | Öksürük Balgam |
Doktor muayenesi |
Diyabet | Ağızda tat değişikliği İştah kaybı |
Diyabet yönetimi
Doktor kontrolü |
Kronik Sinüsit | Burun akıntısı Baş ağrısı |
Sinüsit tedavisi
Doktor muayenesi |
İlaç Kullanımı | Kuru ağız | Doktor onayı ile ilaç değişimi |
Ağız kokusuna ne iyi gelir sorusunun en net cevabı, buradaki tablodan da görüleceği üzere doktor kontrolüdür. Dr. Yasin Akgül, ağız ve diş sağlığı kaynaklı ağız kokularından kısa sürede kurtulmanızı sağlamaktadır. Farklı bir nedene bağlı olarak oluşan kokular için sizlere gerekli bilgilendirmeyi yapmakta ve farklı alanlara yönlendirmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Ağız kokusuna ne iyi gelir konusunda sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:
1 – Mideden Gelen Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Mideden gelen ağız kokusuna kesin çözüm için sorunun nedeninin tespit edilmesi gerekir. Sorunun nedenine uygun çözüm yolları uygulanmalıdır.
2 – Evde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ağız kokusunu gidermek için düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı, dilin fırçalanması ve koku yapacak gıdalardan kaçınılması yararlı olacaktır.
3 – Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Ağızdaki kokuların giderilmesi için buna neden olan durumların ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca bu kokuların farklı hastalıkların belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır.