Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Diş Sorunlarında Uygulanır?
Kanal tedavisi günümüzün en yaygın fakat korkulan bir uygulamasıdır. Uzman diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bu uygulama ağrı ve sızıyı ortadan kaldırmak için gerçekleştirilir. Kimi durumlarda estetik diş hekimliği kapsamında da uygulanabilmektedir. Bahsedilen uygulamanın gerçekleştirilme aşaması hastanın diş durumuna bağlıdır. Diş sağlığı için oldukça önemli ve kritik bir uygulamadır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Endodonti uygulaması olarak da adlandırılan bir diş tedavisidir. Dişte ve diş kökünde meydana gelen iltihaplanmaya bağlı olarak oluşması muhtemel diş kaybını önlemek için gerçekleştirilir. Kanal tedavisi ağrılı diş ve sinirleri üzerinde gerçekleştirilir. Yapılacak uygulama sayesinde herhangi bir diş kaybının önüne geçilir ve ağrı ortadan kalkar. Kök kanalı üzerinde uzmanın izleyeceği tedavi yöntemi bir şekilde uygulanarak hastanın rahatsızlığı giderilir.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır? Hangi Durumlarda Kanal Tedavi Uygulanır?
Diş estetiği ve olası diş rahatsızlıklarını gidermek amacıyla yapılmaktadır. Sürekli yaşanan diş ağrısı ya da iltihaplanmaya bağlı olarak meydana gelen şişmeler böylece sonlanacaktır. Genel itibari ile endodonti uygulaması yaptırabilecek kişiler:
- Yanaklarda ve boğaza doğru oluşan şişlik,
- Soğuk ya da sıcak tüketiminde hassasiyet oluşması,
- Yemek yerken oluşan baskıya bağlı olarak ağrının meydana gelmesi,
- Diş etinde beyazlama ve sivilce oluşumu,
- Dişlerde çatlama,
- Şişmiş diş eti,
- Diş etinde renk değişimi,
- Katlanılmayacak derecede diş ağrısı durumlarından şikayetçi olmaktadır.
Bu ve bunun gibi durumlardan rahatsız olan hastaların dişlerinde inceleme yapıldıktan sonra kanal tedavi gerçekleştirilir.
Dişe Kanal Tedavi Nasıl Yapılır?
Hastaya kanal tedavisi nasıl yapılır konusu sahip olunan diş ve ağız yapımına göre değişiklik gösterir. Öncelikle bu uygulamanın diş estetiği kapsamında yer alıp görünümde bozukluk yaratmadığını bilmelisiniz. Sonrasında uzman diş hekimleri tarafından diş yapısı incelendikten sonra izlenecek aşamalar saptanarak ilerlenmektedir.
Doktor tarafından önce hastanın dişlerini ve diş kökünü inceleyebilmesi için röntgen talep edilir. Görüntüleme sonrası diş köklerinde oluşan iltihaplanma olup olmadığına karar verilir. Olası bir iltihaplanma durumunda önce bu iltihabın yok edilmesi gerekir. Eğer ilerlemeyen bir durum söz konusuysa ilaç ile tedavi başlanır.
Ancak dişin pulpa denilen bölgesine kadar erişen iltihap söz konusuysa cerrahi işlem gerekebilir. İltihap ortadan kaldırıldıktan sonra diş kökünü oluşturan pulpa bölgesi çıkarılır. Bu bölgenin çıkarılması ile birlikte iltihap ve çürüğün yayılması engellenir. Diş ve çevresi temizlenerek dezenfekte edilir ve iç alan dolgu ile doldurularak tedavi sonlandırılır.
Kanal Tedavisi Kaç Gün Sürer? Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hastanın kaç dişinde kanal tedavi uygulanacağı ve dişinin durumuna göre sürede değişiklik meydana gelebilir. Çok sayıda kanal tedavi yapılacaksa hepsi tek bir seansta gerçekleştirilmez. Uzmanın tercihine göre birkaç seansa ayrılan durum söz konusudur. Genellikle kanal tedavi yapılacaksa iki seansta durumun sonlandırılması hedeflenmektedir.
Tek bir seans içinde diş üzerinde yapılacak kanal tedavi uygulaması 30-35 dakika kadar sürecektir. Hastanın hazırlanması, gerekli görüntülemenin yapılması ve işleme başlanması ile süreç ilerler. En çok dolgunun estetik durması ve dişe oturması aşamasında vakit harcanır. Uzmanın sahip olduğu tecrübeye göre sürede değişim meydana gelir.
Kanal Tedavisi Acıtır mı?
Kanal tedavi yaptırmadan önce hastaların en çok tedirginlik yaşadığı durumlardan birisi de acı yaşanıp yaşanmadığı yönündedir. Lokal anestezi ile hastanın birçok uygulamayı hissetmemesi sağlanır. Uygulama esnasında dayanılmayacak bir acı ile karşı karşıya kalınmaz. Yine de hasta rahatsız hissederse buna göre bir tedavi yöntemi uygulanır.
Diş Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Normal mi?
Hastaya kanal tedavisi uygulandıktan sonra kısmen ağrı oluşması beklenir. Bu ağrı dişte gerçekleşen değişime bağlı olarak meydana gelir. Uzman diş hekimi tarafından hastaya sonrasında kullanması için ağrı kesici verilmektedir. Kişisel ilaç kullanımına gitmeden doktor tarafından önerilen ilaçlarla birlikte ağrı hafifletilebilir.
Dolgu mu Kanal Tedavisi mi Yapılmalı?
Dolgu, kanal tedavisi yaptırdıktan sonra yapılması zorunlu olan bir uygulamadır. Fakat her dolgu uygulamasında kanal tedavi yapılması gerekmez. İki uygulama kendi içerisinde farklı durumlara göre gerçekleştirilir. Eğer hastanın diş kaybetme olasılığı varsa ve diş köküne nüfuz eden bir iltihap varsa kanal tedavi yaptırmak zorunludur.
Ancak ufak çaplı çürükler ya da meydana gelen kırıkları, eksik diş alanını doldurmak adına dolgu yaptırılmalıdır. Burada önemli olan hastanın ve doktorun isteğinden ziyade diş sağlığı için gerekli olan işlemlerin gerçekleştirilmesidir. Uzman tarafından sahip olunan tecrübeye bağlı olarak bilgi verilir ve yapılacak uygulamaya geçilir.