Zirkon diş kaplama hasta muayene olduktan sonra diş hekimi tarafından belirlenir. Net bir fiyat gösterilemez. Çünkü fiyat belirlemesi yaparken bazı kriterler bulunur. Kaplama yapılacak olan materyal, materyali kalitesi gibi etkenler zirkon kaplama fiyatını değiştirecektir.
Zirkon Kaplama Nedir?
Zirkonyum kaplamalar doğal dişlere en yakın kaplama çeşidi olarak karşımıza çıkar. Zirkon diş kaplaması çok dayanıklı bir işlemdir. Bu kaplama yöntemi ile dişlerin doğal yapısına dokunulmasa işlem yapılabilir. Zirkon diş kaplama yöntemi yalıtım özelliğine sahiptir.
Zirkon Nedir?
Yüksek performans seramiğine zirkon denir. Diş için kullanılan en sağlam malzemeler arasında yerini alır. Bu zirkon, parlak ve canlı bir yapıya sahiptir. Sıcağı ve soğuğu iletmediği için çok kullanışlı materyaldir. Diş hekimlerinin en çok kullandığı ve güven duyduğu bir malzemedir.
Zirkon Kaplamanın Özellikleri
Zirkon kaplamanın bazı özellikleri vardır.
Bunlar;
- Doğal bir görünüme sahiptir.
- Çok sağlam bir materyaldir.
- Çatlaması ve kırılması çok zordur.
- Aşınmaya karşı direnç gösterir.
- Oksitlenmeye karşı direnir.
- Işığı geçirmesine dolayı gerçek dişlerle en uyumlu materyaldir.
Yukarıda verilenler zirkon kaplamanın bazı özellikleridir.
Zirkon Kaplama Avantajı Nelerdir?
Zirkon diş kaplama yöntemi sağlamlığı ve görünümünün yanında pek çok avantajı da beraberinde getirir. Zirkon diş kaplaması yapılırken kolaylıkla şekil alabilir. Beyaz rengini kolayca alabilir.
Çok doğal bir görünüme sahip olduğu için dışarıda fark edilmesi zordur. Aynı zamanda bu zirkonlar metal desteklidir. Zirkon diş kaplaması uzun yıllar sizinle beraber kalır. Herhangi bir zararı yoktur. Hassas bir yapısı olmadığı için soğuk ve uzak içeceklere karşı herhangi bir hassasiyet oluşmaz.
Zirkon Kaplama Dezavantajları Nelerdir?
Zirkon diş kaplama diğer metal destekli kapmalara göre fiyatı yüksektir. Aynı zamanda bir hastanın diş boşluğu çok fazla ise bu uygulama yapılamaz.
Zirkon Kaplama Hangi Durumlarda Kullanılır?
En çok kaplama diş için kullanılan bu zirkonun başka durumlarda da kullanılması gerekebilir. Peki zirkon kaplama hangi durumlarda kullanılır?
- Diş çarpıklığı sorunlarında diş kesilerek zirkon kaplama yapılır.
- Kırılan dişlerin kaplamasında kullanılır.
- Diş eksikliklerinde köprü yaptırmak için kullanılır.
- Eğer metal destekli porselen kaplamanız varsa bu kaplamanın değiştirilmesine kullanılır.
Zirkonun dişteki kullanım alanları bu şekildedir.
Zirkon Kaplama Estetik Amaçlı Uygulanır Mı?
Zaten zirkon diş kaplaması estetik açalı yapılan bir uygulamadır. Fakat sağlam bir yapısının olması dolayısıyla sağlık açısında da çok fazla tercih edilir. Bazı insanlarda dişlerini beyazlatma istediklerinde bu yöntem ile istedikleri dişlere kavuşabilir.
Dişteki kötü görüntünün önüne geçilerek zirkon diş kaplama ile daha estetik bir görünüm sağlanabilir. Ayrıca doğal bir görünüme sahip olmasından dolayı ilgi duyulur. Zirkon, ağız yapısına ve diş sağlığına uygun bir materyali olmasından dolayı da estetik sebeplerden çok sağlık açısından da çok fazla önerilir.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Diş kaplamaları hastanın dişlerine göre bazı biyolojik ve fiziksel sebeplerden dolayı farklı diş kaplama yöntemleri kullanılabilir. Zirkon diş kaplamasının yanı sıra diğer diş kapma çeşitleri şu şekildedir;
- Tam seramik empress diş kaplama yöntemi
- Metal altyapıya sahip porselen diş kaplama yöntemi
- Kompozit Laminate veneer diş kaplama yöntemi
Diğer diş kaplama yöntemleri bu şekildedir. Fakat en çok da doğal ve estetik görünüm sebebi ile zirkon diş kapma yöntemine tercih edilmektedir.
Zirkon Kaplama Yeniden Beyazlatılır Mı?
Zirkon kaplanan bir dişin yeniden beyazlatılabilir. Bu kaplama yönteminde sonra eper hekimin önerilerine uyulursa kaplamada herhangi bir sararma olmaz. Fakat sararmalar meydana gelirse bunun çözümü de vardır.
Zirkon Diş Kaplaması Aşaması
Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu kaplama yöntemi aşamaları şu şekildedir;
- Kaplama yapılırken hastanın kendisini rahat hissetmesi ve herhangi bir acı oluşmaması için anestezi uygulaması yapılır.
- Kaplama yapılacak olan dişler gerekli miktarda küçültülerek ölçüleri alınır.
- Hasta ile doktor diş rengi seçimi yapar.
- Yaklaşık olarak alınan ölçü dahilinde dişler hazırlanır. Geçici diler çıkartılarak yerine hazırlanan dişler takılır.
Zirkon diş kaplama aşamaları bu şekildedir. Kaplama sonrasında doktorun tavsiyelerine uyarak kontrollerin aksatılmaması gerekir.
Zirkon Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?
Kapma sonrasında hekimin önerilerine uyup ağız sağlığınıza dikkat ederseniz bu kaplamanın ömrü çok uzundur. Dişleri ömür boyu kullanabilmek için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir.