Yirmilik dişlerin çenede tamamen çıkıp yerleşebileceği yeterli alanları olmadığından yirmi yaş dişi çıkarmak pek çok kişi için ağrılı ve uzun bir süreç anlamına gelir. Çoğu yirmi yaş dişi tam olarak çıkamaz ve gömülü ya da yarı gömülü kalır. Bunun sonucunda çevrelerindeki yumuşak dokuda oluşan gıda birikiminden dolayı enfeksiyona yatkın bir özellik taşırlar. Tamamen çıkan yirmilik dişler çenenin en gerisinde konumlandıklarından dolayı yeterli bir şekilde temizlenemezler ve kolaylıkla çürüyebilirler. Bunun sonucunda yirmilik yaş dişlerinin çoğunlukla çektirilmesi gerekir.
Yirmilik dişlerin, dişte herhangi bir çürüme olmaksızın çekilip çekilmeyeceği gömülü olup olmaması, çıkma pozisyonu, çevre dokularda ya da dişlerde herhangi bir zarara neden olup olmaması gibi etkenler değerlendirilerek diş hekimi tarafından kişi özelinde belirlenir. Düzgün bir şekilde ve tamamen çıkmış olan yirmilik dişlerin çekilmesi zorunluluğu bulunmaz. Bununla birlikte fırçalama sonucunda kolay bir şekilde temizlenemeyen, çevresinde gıda birikimi olan, dile ya da yanağa sürtünen, komşu dişlere baskı yapıp bu dişlerde ağrıya yol açan veya çenenin açılmasını kısıtlayan yirmilik dişlerin çürümesi beklenmeden çekilmeleri faydalıdır.
Çürüyen Yirmilik Diş Diğer Dişleri de Çürütebilir
Çürüyen yirmi yaş dişleri sürekli olarak temas halinde oldukları ikinci büyük azı dişlerinde çürümelere neden olabilirler. Gömülü kalan yirmilik dişler ise hassasiyet, şişlik, diş eti iltihabı, çene ağrısı, kulak ağrısı ve ağız açmada kısıtlılık gibi sorunlara neden olabilirler. Bu nedenle cerrahi müdahale ile çekilmeleri gerekliliği oluşabilir.
Kısmen çıkan 20 yaş dişleri iyi bir şekilde temizlenemeyeceğinden dolayı kolayca çürüyebilirler. Ağrıya, şişliğe ve kötü kokuya neden olabilirler. Bazı yirmilik dişler ise yanlarındaki ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanır ve bu dişlere zarar verebilir. Bu durumda da 20 yaş dişleri çekilmelidir.
Gömülü kalan yirmilik dişlerin çevresinde kist oluşması ve bu kistlerin zaman içinde büyüyerek komşu dişlerde yer değişikliğine ve kemik kaybına yol açması riski vardır. Çenede diğer dişler için yeterli alan olmadığından diş çapraşıklığı sorunu yaşayan kişilere ortodontik tedavi uygulanabilmesi için 20 yaş dişlerinin çekilmesi bir zorunluluk haline gelebilir. Protez uygulaması yapılacak olan hastalarda; yirmilik dişler protezde baskı, sürtünme, ağrı ve uyumsuzluk gibi sorunlara yol açabileceğinden dolayı protez uygulanmadan önce mutlaka çıkarılmalıdırlar.