Dişleri saran diş eti dokusunun dişi ya da diş kökünü açığa çıkartacak şekilde geri çekilmesine diş eti çekilmesi adı verilir. Diş eti çekilmesi dişler ve diş eti çizgisi arasında cepler ya da boşluklar oluşmasına yol açar. Bu boşluklarda biriken bakteriler hastalıklara neden olabilir. Eğer diş eti çekilmesi tedavi edilmezse dişleri destekleyen doku ve kemik yapıları ciddi hasarlarla karşı karşıya kalabilir hatta diş kaybı yaşanabilir.
Diş eti çekilmesi oldukça yaygın bir şekilde görülen diş problemlerinden biridir. Her yaş grubunda görülebilen diş eti çekilmesi yavaş gerçekleştiğinden, bu sorunu yaşayan birçok kişi diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmez. Diş eti çekilmesi farklı nedenlerle oluşabildiğinden dolayı tedavisi altta yatan nedene göre planlanmalıdır.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri
Diş eti çekilmesinin ana nedeni diş eti hastalığıdır. Periodontal hastalıklar bakteriyel diş eti enfeksiyonları olup diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan kemiği tahrip edebilirler. Dişlerin çok sert ya da yanlış bir şekilde fırçalanması diş minesinin yıpranmasına ve diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Yetersiz ağız ve diş bakımı yapılması, dişlerin az ve yetersiz şekilde fırçalanması, anti bakteriyel gargarayla ağzın çalkalanmaması, diş ipi kullanılmaması gibi durumlarda dişlerin arasında bulunan tartarlar diş eti taşlarına dönüşebilir. Dişlere ve diş etlerine yapışan sert yapılı maddeler olan tartarların çıkarılması için profesyonel diş temizliği yaptırılmalıdır. Tütün ürünleri kullanılması durumunda dişlerde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine neden olabilecek yapışkan plaklar daha sık görülür. Dişlerin gıcırdatılması ve sıkılması da dişlere çok fazla kuvvet uygulanması nedeniyle diş etlerinde çekilmeye neden olabilir.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle dişlerde hissedilen hassasiyet şeklinde ortaya çıkar. Diş etlerinde normal zamanlarda, sert yiyecekler yenilirken ya da diş fırçalama sırasında kanama olması diş eti çekilmesinin belirtilerindendir. Ayrıca diş etlerinde kızarıklık ve şişkinlik olması ile dişin normalden daha uzun görünmesi de diş eti çekilmesinin nedenleri arasında sayılabilir.
Hafif düzeydeki diş eti çekilmelerinde bölgenin derinlemesine temizlenmesi yoluyla tedavi uygulanır. Diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ve tartar çıkarıldıktan sonra açıkta kalan kök alanı düzgünleştirilir. Bu sayede bakterilerin tutunması zorlaştırılır.
Diş eti çekilmesinin çok derin ceplere bağlı oluştuğu ve fazla kemik kaybı nedeniyle derinlemesine temizlikle tedavi edilmesinin mümkün olmadığı durumlarda diş eti ameliyatına gereksinim duyulabilir.