fbpx

Şeffaf Plaklar

Şeffaf plaklar çapraşıklığın hafif veya orta dereceli olduğu çekim gerektirmeyen durumlarda tercih edilir. Bu noktada şeffaf plaklar diğer ortodontik tedavi yöntemlerine göre daha estetik olması yönüyle dikkat çekmektedir.

Tel takmak istemeyen ancak dış görünümünden memnun olmayan kişiler; şeffaf diş plağı kullanarak estetik bir tedavi seçeneği elde etmiş olmaktadır. Tamamen dijital ortama yönelik gerçekleşen şeffaf plaklar tedavisinin süreci, hastalardan alınan ölçülere göre şekillenmektedir.

Şeffaf Plak Nedir?

Telsiz ortodonti yani şeffaf plaklar üzerinden yapılan tedavi yönteminde; porselen veya klasik metal diş telleri kullanılmamaktadır. Bunun yerine 3 boyutlu yazıcılardan kişilere özel olarak tasarlanan plaklar tercih edilerek tedavi gerçekleşmektedir.

Şeffaf Plak Ne İşe Yarar?

seffaf-plaklarŞeffaf plak tedavisi nedir? Diş teli uygulamaları içerisinde dişlerde en az belli ve estetik olanıdır. Bu sayede halk arasında “telsiz ortodontik tedavi” olarak anılmaktadır. Hastaların birçoğu ortodonti bölümündeki hekimlerine geldiğinde şeffaf aparey takılacağını düşünerek gelir.

Fakat şeffaf plak tedavisi için her hasta için uygun olmayabilir. Peki, şeffaf plak tedavisi kimlere uygulanmaz? Şeffaf plak kullanımı, ağız içi diş sağlığı açısından ileri seviyedeki ortodontik bozukluklarda tercih edilmeyebilir. Örneğin; bir hastada hem sabit ortodontik tedavi hem de şeffaf plak (aparey) tedavisi  kombine bir şekilde ilerleyerek tedavi planlaması yapılabilir. Peki, şeffaf plaklar hangi hastalara uygulanır? İşte, detaylar;

  • Aralıklı dişlere sahip olanlara
  • Yanlış kapanış tedavisinde çene genişlemesi bulunanlara
  • Dişlerinde çapraşıklık bulunanlara

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıldır?

Tedavi sırasında diş plakları belirli aralıklarla değiştirilir, tedavi aşama aşama yapılır. Hastaların plakları ortalama 20 saat düzenli olarak kullanması önerilir. Kullanılacak plak sayısı hastanın tedavi ihtiyacına göre değişmektedir.

Şeffaf plaklar braketsiz tedavi yöntemidir. Yetişkinler için braketlere alternatif olarak geliştirilmiş bu yöntem; her geçen gün daha çok ortodonti uzmanı tarafından dişlerin konumunu düzeltmek için kullanılmaktadır. Metal diş tellerinin ve braketlerin yer almadığı şeffaf düzeltici plaklar; dişleri fırçalamadan, yemek yemeden ve diş ipi kullanımından hemen önce çıkarılabilir ve ardından yeniden takılabilir.

Galaksi Diş Kliniği ekibi olarak yaptığımız ve en kullanılan ismiyle invisalign tedavisi; yaklaşık 20 senedir yapılan güvenli bir tedavi şeklidir. Şeffaf plak uygulamamız kapsamında titiz ve sağlıklı estetik gülüşler için hizmet vermekteyiz. Ayrıca kliniğimizde kanal tedavisi, implant tedavisi, diş beyazlatma yöntemi ve diş eti rahatsızlıklarını önlemeye yönelik tedavilerde uyguluyoruz.

Şeffaf Plaklar Aşama Aşama Nasıl Takılır?

Şeffaf plaklar hekimin direktifleri doğrultusunda dikkatli bir şekilde takılmalıdır. Plakların hastaların ağzına olan uyumu önemlidir. Bu nedenle plaklar tam oturmalı ve estetik bir kullanım sunmalıdır.

Plakların takım aşamasında plak üzerinde bulunan harfler dikkate alınmalıdır. UF harflerin üst dişlere yerleştirilmeli, LF harfleri ise alt dişlere yerleştirilmelidir. Plakların doğru çeneye takılması önemlidir. Şeffaf plaklar nasıl takılır, aşama aşama açıklanacak olursa;

  • Ağız temizliği
  • Şeffaf plaklar takılmadan önce hazırlık yapılması
  • Şeffaf plağın ağıza yerleştirilmesi
  • Şeffaf plağın ağız içine tam konumlandırılması

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

seffaf-plaklar
Şeffaf Plaklar

Şeffaf plak tedavisi dişlerdeki çapraşıklığın derecesine göre farklı sürelerde tamamlanmaktadır. Ancak ortalama olarak 3 ile 9 ay arası bir tedavi sürecini kapsamaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisine Alternatif Bir Tedavi Şekli Var mı?

Şeffaf plaklar tedavisinde istenen sonuç elde edilmezse, ortodontik probleminizin ileri seviyede olduğunu gösterir. Ayrıca şeffaf braketlerin görünümünden rahatsızsanız, sıklıkla tercih edilen porselen diş teli size en uygun seçenek olabilir.

Porselen teller ve braketler, metal braketlere kıyasla daha az belirgindir. Bu sebepten tedavi süresince daha güzel bir görüntü sunarlar. Şeffaf plaklar olarak da bilinirler. Hekiminiz ortodontik muayenenizi yaptıktan sonra en uygun braket seçeneğini size açıklayacaktır.

Diş Hareketine Göre Şeffaf Plaklar Nasıl Üretilir?

Diş hekiminiz ağzınızdan ölçü alır. CAD-CAM sistemi olan 3 boyutlu tarama yöntemi sayesinde bilgisayar ortamına alınan ölçüler aktarılır. Elektronik ortama aktarılan dişler, bilgisayar simülasyonuyla hareket ettirilir. Her 0.5 mm’lik harekete göre şeffaf plak üretilir.

Şeffaf Plak Tedavisinin En Büyük Avantajı (Yararı) Nedir?

Kullanımı, estetik görünümü ve avantajları ile ön plana çıkan şeffaf plaklar, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Şeffaf plak tedavisi yorumları incelendiğinde, herkes tarafından kabul gören ve onaylanmış şeffaf plak tedavisinin avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • En önemli sayılabilecek avantajı, günlük hayatı asla olumsuz düzeyde etkilememesidir.
  • Çıkarılabilir seri durumda alignerlardan meydana gelen görünmez ve size özel üretildiği için tedavi boyunca dilediğiniz gibi gülebilirsiniz.
  • Şeffaf plaklar gün içinde, bir şey yiyip içerken ya da diş fırçalarken kolayca çıkartabilir ve dilediğiniz yemeği yiyebilirsiniz.
  • Kolaylıkla çıkarılıp takılması sayesinde ağız hijyeninizi pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda bu tedavi yöntemi diğer uygulamalara göre daha kısa ve kolay sonuç verir.
  • Tedavi metal bir malzeme kullanılmadan ve yumuşak plaklardan meydana geldiği için; diş veya diş etlerinde rahatsızlık duyulacak hiçbir şey olmaz.
  • Bu yöntem bütün yaş gruplarına kolaylıkla uygulanabilir.

seffaf-plaklarŞeffaf Plak Tedavisi Konuşmayı Olumsuz Etkiler mi?

Tedavinin uygulandığı ilk zamanlar duruma adaptasyon sürecinde biraz sıkıntı yaşanabilir. Ancak daha sonra hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Ayrıca uzun süreli konuşmalarınızda çok rahatsız olduğunuzu hissederseniz, şeffaf plaklar kısa bir süre için çıkarılabilir.

Şeffaf Plak Tedavisi Bittikten Sonra Herhangi Bir İşlem Yapılır mı?

Telsiz ortodonti tedaviniz tamamlandıktan sonra dişlerin iç alanına çok ince yani dışarıdan görünmeyen teller takılmaktadır. Çünkü dişlerde olası oynamanın yaşanmaması veya geri dönme olmaması bakımından bu teller uygulanmaktadır. Ayrıca uygulanan bu tellerin ne kadar kalacağını, uzman ortodontistiniz belirlemektedir. Bu uygulama bütün ortodontik tedaviler için geçerlidir.

Şeffaf Plak Kullananlar Ne Diyor?

Şeffaf plak tedavisi yapılmadan önce araştırma yapma gereği duyulmaktadır. Çünkü ınvisalign şeffaf plak yorumları her zaman iyi sonuçları yansıtmamaktadır. Klasik metal teller yerine şeffaf plaklar daha çok tercih edilmektedir. Bu tercihin nedeni ise sosyal yaşantıdan dolayı estetik kaygılardır.

Ortodontik şeffaf plaklar iyi sonuçlar vermektedir. Ancak plakalıların markası ve tedaviye uygulayan hekimin payı olumlu sonuç alınmasında büyük rol oynar. Bu plakların en büyük avantajı, estetik olarak muazzam bir görünüme sahip olunmasıdır. Ayrıca diğer diş tellerinde olduğu gibi şeffaf plaklar yönteminde de konuşmakta ve yemek yerken uzun süreli bir sıkıntı yaşamayacaksınız.

Klasik Diş Teli mi Şeffaf Plak mı?

Günümüzde ortodontik tedaviye ihtiyaç olan dişler için, çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedaviler arasında en sık uygulanan yöntemler ise, diş teli ve şeffaf plaklar olmaktadır.

Ancak dişlerin düzeltilmesi bakımından hangi tedavinin daha iyi olduğu araştırılan bir konudur. Şunu belirtmek gerekirse, her iki tedavinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Peki, bu yöntemlerden hangisi avantajlı? Detaylarıyla açıklanacak olursa;

INVİSALİGN (Şeffaf Plaklar) Diş Teli
Şeffaf plaklar çıkarılabilirdir. Bu sebepten temizliği kolay bir şekilde gerçekleşir. Braketlerin dişe yapışık olmasından dolayı, etkili bir ağız hijyeni için çok çaba sarf etmek gerekir.
Bu plaklar kolay kolay fark edilmemektedir. Yani estetik açıdan şeffaf plaklar avantaj sağlar. Diş telleri şeffaf plağa göre daha görünür bir yapıdadır. Ancak renkli braket veya porselen gibi alternatifleri mevcuttur.

 

Bu tedavi yönteminde bazı hastaların konuşması biraz etkilenebilir. Diş tellerinde konuşma etkilenmemektedir.
Genellikle bu tedavinin muayenesi 15 ya da 20 dakika sürmektedir. Bu tedavinin muayene süresi ise yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Bu tedavide muayene sıklığı ise 2-3 ayda bir şeklindedir. Diş tellerinde muayene sıklığı 4 ve 8 hafta bir olmaktadır.
Tedavinin başarılı olabilmesi için hastanın bu tedaviye uyum göstermesi şarttır. Yani şeffaf plaklar günde en az 22 saat takılmalıdır. Diş telleri tedavisinde hasta uyumu başarı için gerekli olan bir faktördür. Fakat şeffaf plak tedavisinde olduğu kadar mühim değildir.
Özellikle şeffaf plaklar diş hareketi konusunda, küçük dişlerde yapılan hareketler iyi bir sonuç vermektedir. Bu tedavi yöntemi karmaşık diş hareketleri için ideal bir yöntem olmaktadır.

Şeffaf Plak Fiyatları

seffaf-plaklarHastaların tedaviden önce araştırdığı konulardan bir tanesi de şeffaf plak tedavisi fiyat seçenekleridir. Bu tedavi ücreti, bazı unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Genel anlamda ınvisalign şeffaf plak fiyatları üzerinde, şu faktörler etkili olmaktadır;

  • Klinik
  • Malzeme ücreti
  • Diş yapısı
  • Ağız durumu
  • Diş hekimi uzmanı
  • Kalıp boyutu

Şeffaf plak tedavisi fiyat 2023 yılı itibariyle teknolojinin gelişmesinden de etkilenerek fiyatlarda bir artış yaşanmıştır. Ancak ortodonti şeffaf plak fiyatları kapsamında; bu yöntem popüler ve etkili bir yöntem olduğu için, talep edilen fiyatlar tedavi için uygundur.

İlk olarak fiyatlandırma öncesinde, ilgili hastanın ağız yapısı detaylı bir şekilde incelenir. Daha sonra görüntüleme teknikleri ya da manuel muayenelerin ardından hastalara fiyatla ilgili bilgi verilmektedir. Galaksi Diş Kliniği iletişim numaralarından bize ulaşarak randevu alabilir, diş şeffaf plak fiyatları 2023 yılında ne kadar olduğu konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Günümüzde estetik diş hekimliği alanında; en sık uygulanan ortodontik tedaviler arasında yer alan şeffaf plaklar ile ilgili merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Peki, şeffaf plak tedavisi nasıl uygulanır ve şeffaf plaklar ile ilgili en sık sorulan sorular nelerdir? İşte, detaylar!

1 – Şeffaf Plak Tedavisi Kaç TL?

2023 yılı itibarıyla şeffaf plak fiyatlarında değişmeler yaşanmıştır. Bu noktada dişteki çapraşıklığın boyutuna ve tedavi süresinin uzunluğuna göre, fiyatlar 18.000 ve 40.000 TL arasında seyretmektedir.

2 – 1 Şeffaf Plak Kaç TL?

Genel anlamda şeffaf plak tedavisi ücreti, 40.000 TL civarındadır. Çarpık diş sayısı arttıkça bu fiyat artmaktadır. Bu noktada bir şeffaf plağın kaç TL olacağı, yapılan muayene sonucu öğrenilebilmektedir.

3 – Şeffaf Plaklar İşe Yarıyor mu?

Evet işe yaramaktadır. Ancak bu durum yani tedavinin başarılı olup olmamasında, hekimin ve plağı üreten firmanın payı büyüktür. Ayrıca şeffaf plak kullanan kişilerinde başarıda payı bulunmaktadır.

4 – Şeffaf Plak Kaç Yıl Sürer?

Bu soruya net bir cevap verebilmek mümkün değildir. Çünkü hastanın durumu, çarpık dişlerin yapısı ve tedaviye cevap verme süresi gibi detaylar; tedavi sürecini değiştirmektedir. Fakat genel itibariyle bakıldığında, 3 ya da 5 aylık bir süreyi kapsar.

5 – Şeffaf Plak Öncesi Sonrası Nasıl Olur?

Bu tedaviye başlamadan önce ve sonraki diş durumları incelendiğinde, %80 ve %90 arasında bir başarı sağlandığı görülmüştür. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde; dişlerdeki dizinsel bozukluklar veya yapısal deformasyonlar tedavi edilebilmektedir.

6 – Şeffaf Plak Tedavisi Ne İşe Yarar?

Şeffaf plaklar sayesinde, dişlerdeki yapısal deformasyonlar, çapraşıklıklar, kapanış ve dizinsel bozukluklar tedavi edilebilmektedir.

7 – Şeffaf Diş Plağı Kullananlar Ne Diyor?

Bu tedaviyi yaptıran kişiler, ilk şeffaf plak takmanın zorluğundan bahsetmektedir. Daha sonra yeni plaklar yapıldığı zaman bir iki saat kuvvet hissettiklerinden ve sonrasında geçtiğini de belirtmektedirler. Ayrıca ilk zamanlar ağrı hissedildiğinden ve zamanla bu ağrının hafiflediğini de iletmektedirler. Ancak tedavi sonuçlarına bakıldığında, çoğu hastanın olumlu bir görüş belirttiği görülmektedir.

8 – Diş Telinden Sonra Plak Ne Kadar Takılır?

Genel anlamda şeffaf plaklar, günde 20 veya 22 saat arası takılı olmalıdır. Ayrıca bu plakların gece boyunca da kullanılması uzman hekimle