fbpx

Zirkonyum kaplama estetik diş hekimliğince yapılan kaplama çeşitlerinden biridir. Bu diş kaplama yöntemi doğal diş görünümünde ve ışık geçirgenliğine sahip diş uygulamasıdır.

Metal destekli porselenlerin ışık geçirgenliğinin olmaması nedeniyle oluşan yapay görünümü tarihe karıştıran zirkonyum kaplama; ön ve arka dişlerde kullanılabilmektedir. Bu diş kaplamaları yüksek gerilme direncine sahiptir. Ayrıca doku uyumu, estetik, doğallık, sağlamlık konusunda günümüzde en iyi ve yüksek kaliteye sahip alaşımdır. Bu durum, bahsedilen diş kaplama tedavisinin tercih edilme nedenleri arasındadır.

Zirkonyum Nedir? Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum nedir, ne işe yarar? Metal alerjisi olan hastalar için alternatif olan zirkonyum diş kaplaması, hem estetik hem de sağlıklıdır. Günümüzün en sık kullanılan kaplama tedavisi yöntemlerinden biridir. Uzun yıllar sorunsuzca kullanılan zirkonyum dişler, fonksiyonel bir diş yapısı kazandırırken yapay olmaktan uzak bir görünüm elde edilmesini de sağlar.

Yeni geliştirilmiş olan tam seramik kaplama malzemesi sayesinde yüksek dayanıklılığa sahip restorasyonlar yapılabilmektedir. Peki, zirkonyum kaplama nedir? İlk olarak tek kron ve üç üyeli köprüler ile sınırlı olan zirkon yerine; günümüzde geliştirilmiş yüksek dayanıma sahip 14 üyeli tek parça olan restorasyonlar kullanılmaktadır. Böylelikle kaplamalar daha etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Özel diş kaplama teknolojisi günümüze kadar zirkonyum oksit çok katı ve sert bir malzeme olduğundan zor işleniyordu. Bu nedenle protez olarak kullanımı çok zordu. Ancak yapılan son çalışmalar ile birlikte bu sert ve dayanıklı malzeme geliştirilerek, ağızda kullanılabilir hale getirildi.

zirkonyum
Zirkonyum Kaplama

1 – Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplama nedir? Kaplama işlemlerinde öncelikle dişlerde aşındırma yapılarak, uygun renklerde ve estetik bir gülüş sağlanması adına kaplama yapılmaktadır. Gülüş tasarımı açısından önemli diş tedavileri arasında yer alan zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır?

Diğer diş tedavilerinde olduğu gibi benzer işlemler uygulanmaktadır. Önemli olan tedavide kullanılan malzemenin türüdür. Metal destekli kaplamalara uygulandığı gibi bu kaplama diş tedavisinde de, öncelikle dişler üzerinde oynamalar ve düzeltmeler yapılır. Daha sonra ölçü alımı ve prova sonrası, kaplama işlemi tamamlanır.

2 – Zirkonyum Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik tedaviler göz önünde bulundurulduğunda, günümüz teknolojisinde birçok diş tedavisinin olduğu görülmektedir. Özellikle birbirinden farklı materyalden üretilen diş kaplama modelleri hastaları istenilen gülüşün verilmesine olanak sağlamaktadır. İşte, en çok merak edilen  diş kaplamanın çeşitleri;

  • İmplant üstü all on 4 tedavisi diş kaplama çeşidi
  • Veneers uygulamaları
  • Gülüş tasarımı
  • İmplant tedavisi üstü uygulama

Zirkonyum Kaplama Neden Yaptırılmalıdır?

Yaşa bağlı olarak dişlerin beyazlığını ve dayanıklılığını kaybetmesi söz konusudur. Aynı zamanda diş çürükleri ve kırıkları nedeniyle de sağlıksız ağız yapısı oluşabilmektedir. Dişlerine eski görünümünü ve sağlığını vermek isteyenler içinse, estetik diş hekimliği ortodonti uygulamaları bulunmaktadır. Zirkonyum kaplama tekniği de bunlardan biridir.

Metal kaplamaların yerini alan bahsedilen bu diş kaplama işlemi, dişlerinin doğal hâline benzemesini isteyenler için birebirdir. Estetik açıdan elde edilen saydam ve şeffaf görüntü sağlayan bu diş kaplama yöntemi hangi durumlarda yapılır?

  • Diş beyazlatma ve kalıtsal yapı renklenmesi gibi bazı işlemlerden sonuç alınamayan durumlarda,
  • Ayrışık dişlerde, metal destekli köprü dişlerde, önceden kesilmiş dişlerde veya kaplama olan dişlerde,
  • Kırış dişlerde,
  • Eğri ve çapraşık olan dişlerde,
  • Aşırı madde kaybı bulunan dişlerde
  • Tek ve çoklu diş eksikliklerinde
  • Diş eti sorunları yaşayanlarda
  • Kanal tedavisi diş uygulama sonrasında
  • Estetik görünüm elde etmek amacıyla gülüş estetiğine sahip olmak isteyenlere

Baskı ve gerilme kuvvetlerine karşı dirençli olması nedeniyle eski diş formunu kazanmak isteyenler tarafından mutlaka tercih edilmelidir. Doğal diş yapısına en uygun kaplamalardan olması avantaj sağlayacaktır. Lamina porselen diş kaplama dışında alternatif sunacaktır.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları Nasıldır?

zirkonyumTedaviye ismini veren ana maddenin sert bir malzeme olması ve işlenememesi, estetik diş hekimliğinde kullanılmasını engellemiştir. Ancak son yıllarda gelişen diş hekimliği teknolojisi ile birlikte kolaylıkla kullanılmaya başlanmıştır. Peki, bu tedavi süreci nasıl ilerlemektedir? İşte detaylar!

  • Diş kaplama yapılırken ilk olarak diş modelinin çıkarılması ile işe başlanır. Alınan ölçülerle birlikte dişler diş hekimi tarafından kesilir. Sonrasında dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır.
  • Dijital diş hekimliği alanında CAD CAM adı verilen sistemle zirkon bloklar hazırlanır ve kaplama dişlerin alt yapısı oluşturulur. Zirkonyum oksit bloğa aktarılan kaplamalara son şekli verilir.
  • Daha sonra ise fırınlama aşamasına geçilir. Fırınlama aşamasından sonra kaplama için son kısma geçilir.
  • Son kısımda ise diş yapıları üzerine uygun renge sahip porselenler eklenerek çalışma bitirilir.
  • Dişler üzerine yapıştırılan kaplama, alt yapı zirkonyum diş provası sonrası ağız içi herhangi bir sorun oluşturması hâlinde yeniden gözden geçirilir.
  • Herhangi bir sorun yoksa dişlere sabitlenir ve kullanılmaya başlanır.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisinin Avantajları

Bahsi geçen kaplama, metal diş kaplamalarının yapay görünümünü ortadan kaldırır. Bunun yanında yaşam kalitenizi arttıracak avantajlar da sunar. Diş yapınıza uygun olarak uygulanan diş kaplama ile elde edeceğiniz avantajlar şu şekildedir;

Zirkonyum Kaplama Avantajları
Diş eti sağlığınızı korur ve alerjiye neden olmaz.

 

Doğal diş görünümünüzün yakalanmasını sağlar.

 

Işık geçirgenliği vardır ve doğal diş rengindedir.

 

Porselene nazaran kırılganlığı daha azdır.

 

Dişe uyumu ve sabitlenişi mükemmeldir.

 

Diğer metallere göre daha dayanıklıdır.

 

Diş eti çekilmesine neden olmamaktadır.

 

Sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşturmamaktadır .

 

Ağız dokularıyla tam uyumludur.

 

Metal kaplama yapılarına göre diş eti kenarında oluşan renk farklılıklarının önüne geçer.

 

Kanal tedavisi sonrasında rengi değişmiş dişlere de uygulanabilmektedir.

 

Yaşam kalitesini artırır.

Zirkonyum Kaplama Dezavantajları Nelerdir?

zirkonyum18 yaşını dolduran ve çeneye gelişimini tamamlayan kişilere uygulanan zirkonyum kaplama zararlı mı? Sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Özellikle genç yaşta kaplama diş yaptırmak isteyen kişilerce en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Ancak teknik olarak zirkonyum kaplama zararları bazı durumlarda öne çıkmıştır. Bunlar;

  • Bu kaplama metal destekli bir materyalden oluşmadığı için fiyat olarak diğer kaplamalardan daha yüksektir.
  • Hastanın çok sayıda eksik dişi olması durumunda bu yöntem tercih edilmemektedir. Özellikle uzun diş boşluklarının giderilmesinde zirkonyum tedavisi iyi bir sonuç vermemektedir.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıldır?

Kaplama ve diş taşı temizliği için normal diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanımı büyük önem taşır. Ayrıca diş ipi bulunmayan yerlerde gargara gibi yöntemlerin kullanılması gerekir. Özellikle 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek ve oluşabilecek uyum sorunlarını gözlemek gerekmektedir.

Genel ağız diş sağlığı noktasına dikkat edildiği sürece yapılan kaplama herhangi bir zarar görmeyecektir. Galaksi Diş Kliniği olarak gerekli işlemler yapıldıktan sonra hastalarımızla olan bağımızı ve iletişimimizi koparmamaktayız. Böylelikle dişleriyle alakalı durumları takip etmekteyiz.

Zirkonyum Diş Yaptırdım Pişmanım Dememek İçin Ne Yapmalısınız?

Bahsi geçen tedavinin malzemesi uzun ömürlü ve dayanıklı olması bakımından kaplama diş yaptıranlar arasında oldukça popülerdir. Ancak zirkonyum diş yaptıranlar arasında kaplama yaptırdım pişmanım diyen çok sayıda insanın olduğu görülmektedir.

Tâbi kaplama yorumları incelendiğinde memnun olanların sayısı daha fazladır. Peki, siz tedavi sonrası pişman olmamak için neler yapmalısınız? İşte, öneriler!

  • Bütçenizi göz önünde bulundurup uygun fiyatlı araştırmalar yapmalısınız.
  • Alanında uzman ve donanımlı bir klinikten randevu alarak tedavinizi burada olmalısınız.
  • Sadece tek tip çalışan değil, kişiye özel tedavi seçenekleri sunan kliniklerle çalışmalısınız.
  • Son derece titiz ve gelişmiş teknolojik cihazlarla çalışan klinikleri araştırmalısınız.

Galaksi Diş Kliniği’mizde size özel tedavi seçenekleri sunmaktayız. Ayrıca uzman diş hekimlerimiz duruma göre gerekli diğer diş sorunlarına çözüm üretmektedir. Bu noktada; diş taşı temizliği, çekim, diş dolgusu, kanal tedavisi gibi işlemleri halletmeden bu tedavi uygulamasına geçilmemektedir.

Zirkonyum Kaplama Fiyat 2023

zirkonyumZirkonyum diş fiyatları TDB tarafından belirlenen fiyatlar baz alınarak güncellenmektedir. Diş kaplama fiyatları yapılacak işlem, kaplamanın materyali ve işlemin yapılacağı diş sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kaplama fiyatları diğer klasik kaplama yöntemlerinden bir tık fazla olmaktadır.

Özellikle 18 yaşını doldurmuş hemen hemen her hastaya uygulanabilen diş kaplama fiyatları; kaplamanın dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda oldukça uygundur. Çünkü uzun ömürlü bir kullanım sunan bu kaplamalar için zirkonyum kaplama diş fiyatları bütçe zorlamayacaktır.

 Sık Sorulan Sorular

Estetik duruşu ve uzun yıllar kullanımı ile öne çıkan diş kaplama, ortodontik tedavileri arasında en çok tercih edilenlerden biridir. İşte, tercih edilen diş uygulaması hakkında en sık sorulan sorular;

1 – Zirkonyum Kaplama Kaç Gün Sürer?

Bahsedilen diş tedavileri genellikle 2 ila 3 seansta tamamlanmaktadır. Ancak hastanın dişlerinin durumu ve hasta talepleri tedavinin daha uzun sürmesine neden olmaktadır. Diş hekimleri; dişlerin daha estetik ve istenilen bir duruma getirilmesi için genel olarak 5-6 seansa kadar çıkabilmektedir.

2 – Zirkonyum Kaplama Düşer mi?

Özel diş yapıştırma içeriğine sahip yapıştırıcılar ile dişe sabitlenen malzeme; dişlerin oynaması ve  düşmesi gibi durumların yaşanmasının önüne geçmektedir.

3 – Zirkonyum Kaplama Ömrü Ne Kadar?

Tamamen hastaların kullanım şekline ve ağız hijyenlerine dikkat etmeleri neticesinde kaplamanın ömrü uzamaktadır. Bazı hastalar kaplamalarını 5 ila 10 yıl arası kullanabilirken, bazıları ise düzenli bakım ile ömür boyu kaplamaları ilk günkü gibi kullanabilmektedir.

4 – Zirkonyum Diş Nasıl Yapıştırılır?

Dişlerde yapıştırılmayı engelleyecek herhangi bir sorunun söz konusu olmaması durumunda; kaplamalar özel bir yapıştırıcı ile dişlere kalıcı olarak yapıştırılmaktadır.

5 – Diş Kaplama Zararlı mı?

Diş tedavilerinde yapılan kaplama uygulamalarının, diş yüzeyine herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

6 – En İyi Diş Kaplama Hangisi?

Zirkonyum ve porselen kaplama yöntemleri, diğer yöntemlere göre daha dayanıklı ve uzun süreli bir şekilde kullanılabilmektedir.

7 – Çürük Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Çürük dişe kaplama yapabilmek için, öncelikle diş yüzeyinin ölçüsü alınır. Sonrasında laboratuvar ortamında kişilere özel ya da ölçüsü alınan dişe göre kuronlar hazırlanmaktadır. Ardından hazırlanan kuronlar doğru yöntemlerle dişe yapıştırılmaktadır.

8 – Zirkonyum Diş Tek Tek mi Takılır?

Eğer hastalarda eksik bir diş yoksa, bukaplama tek tek dişe takılabilmektedir.

9 – Sadece Ön Dişlere Zirkonyum Kaplama Yapılır mı?

Özellikle çürük dişlerin restorasyonu için tercih edilen diş kaplama yöntemi, estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenlere olanak tanır. Hem ön hem de arka dişlere yapılabilmektedir. Bu noktada on diş zirkonyum kaplama uygulaması, ön dişlere yapılabilmektedir.

10 – Diş Kaplamada Kullanılan Beyaz Sert Madde Nedir?

Günümüzde dişlerin kaplama tedavisinde kullanılan; renk geçirgenliğine sahip, beyaz renkte ve sıcağa dayanıklı madde, zirkonyumdur.

11 – Tek Diş Kaplama Olur mu?

Evet. Birden fazla dişe kaplama yapılabildiği gibi, tek dişe kaplama yapılması da mümkün olmaktadır. Genellikle kaplama; kırık, çürük, şekil bozukluğu ve renklenme sorunlarının düzeltilebilmesi adına tercih edilir. Bu sorunların düzeltilmesi noktasında, kaplama yöntemi oldukça etkilidir.