fbpx

Dolgu Tedavisi

Dolgu tedavisi diş kaybını önleyebilmek için diş hekimlerinin kullandığı tedavi yöntemlerinden biridir. Öyle ki hastaların dişlerini daha uzun süre kullanabilmeleri için diş hekimleri her yöntemi denerler. Bu yöntemlerden biri de diş dolgusu tedavisidir. Peki, dolgu tedavisi nedir? Diş dolgusu neden yapılır?

Diş Dolgusu Nedir?

dolgu-tedavisiDolgu, zaman içinde, çeşitli sebeplerle dişte oluşan çürümüş ve zarar görmüş dokuların uzaklaştırıp, o bölge temizlendikten sonra açılan boşluğun dolgu malzemesiyle doldurulmasıdır. Çürüyen diş tedavi edilmezse bir süre sonra kaybedilebilir. Dolgu tedavisi ile zamanında müdahale edilmeyen çürükler mine ve dentin seviyesini geçerek sinirlere ulaşarak “kanal tedavisi” gerektirebilir. O yüzden çürüme ilerlemeden önlem almak her zaman faydalıdır.

Ayrıca diş kırıkları ve çatlakları da dolgu gerektirebilir. Çürük, pek çok insanı mutlaka hayatlarının bir döneminde farklı seviyelerde etkileyen, önlenebilir minör bir hastalıktır. Aldığımız gıdalar (şekerli, unlu, nişastalı besinler, süt, meyve suları, kolalı içecekler, meyve ve sebzeler vb) tüketilirken dişlerimizin üzerinde bir miktar artık bırakırlar. Özellikle nişastalı ve şekerli gıdaların artıkları ağzımızda doğal olarak bulunan bakteriler tarafından aside dönüştürülür.

Bu asit ise zaman içerisinde dişin dış yüzeyini kaplayan koruyucu mine tabakasını eriterek (demineralizasyon) dişi zayıflatır ve çürüğün başlamasına sebep olur. Diş çürüğü temizlendikten sonra dişe uygun materyallerle diş restore edilir. İnley ve Onley dolgular porselen dolgulardır. Dişle son derece estetik acıdan uyum sağlarlar. Ölçü alındıktan sonra laboratuar işlemlerine tabi tutuldukları için tek seansta bitmez.

Kliniğimizde çürük dişlerinize uygulanacak müdahaleler oldukça titiz ve Türkiye’nin sayılı kliniklerinde bulunan konforla hazırlanmaktadır. Bu sebeple dolgu tedavisi işlemleri oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Peki, dişlerin çürük olduğu nasıl anlaşılır?

Dişlerdeki Çürük Nasıl Anlaşılır?

Dolgu tedavisi yapılmadan önce çürükler nasıl anlaşılır? Çürükleri anlamanın en kolay yolu ağrı gibi bilinse de, çürüme mine tabakasında başlar ve ağrı yapmaz. Ağrı, çürük dentin tabakasına gelince başlar. Özellikle belirli uyaranlar (sıcak, soğuk yiyecek ve içecekler gibi) ağrıyı şiddetlendirir.

Çürük derinlere ulaştıkça ağrı şiddetlenir ve kanal tedavisine ihtiyaç duyulur. Çürük olduğunu anlamanın çeşitli yolları vardır. Çürükler siyah/kahverengi renkte görünürler ve gözle görülebilirler. Ancak özellikle diş aralarında oluşan çürükleri tespit etmek daha zordur. Bunlar ağızda çalkalanan özel boyalı sıvılarla ya da radyografik yöntemlerle görüntülenir. Diş çürüğünü anlamanın yolları ise şöyledir:

  • Diş hekimine muayene olmak
  • Kötü ağız kokusu
  • Ağız içerisinde kötü tat
  • Soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı hassasiyet
  • Diş üzerinde beliren siyah beyaz noktalar

Peki, çürükleri tespit ettikten sonra diş dolgusu nasıl yapılır? On diş dolgusu nasıl yapılır?

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

dolgu-tedavisiDolgu tedavisi diş hekimlerinin en çok yaptığı işlemlerden biridir. Elbette ki kalite malzeme kullanılması ve muazzam bir işçilik ile ortaya harika sonuçlar çıkmaktadır. Peki, dolgu tedavisi nasıl yapılır?

  • Öncelikle, diş hekimi dolgu yapılacak dişi lokal anesteziyle uyuşturur.
  • Ardından el aletleri ve frez ile çürük alan temizlenir.
  • Açılan boşluk dolgu için şekillendirilir.
  • Çürüğü temizlemenin bir diğer yolu da lazerle yapılan tedavidir. Bu yöntem özellikle diş aletlerinin sesinden korkan yetişkinler ve çocuklar için tercih sebebidir.
  • Dolgunun hazırlanması kullanılacak dolgu malzemesine göre değişir.

Dolgu tedavisi işlemlerinde 3 çeşit dolgu malzemesi vardır:

  • Amalgam dolgu,
  • Kompozit dolgu,
  • Porselen dolgu.
Diş Dolgusu Çeşitleri
Amalgam Dolgu Gri metalik rengi sebebiyle kullanımı azalan bir dolgu malzemesidir.

İçeriğinde cıva bulundurması sebebiyle de alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor.

Kompozit Dolgu Estetik görünüm açısından oldukça avantajlı olan bu dolgu malzemesi

Oldukça dayanıklıdır. Amalgam dolguya göre biraz daha pahalı bir yöntemdir.

Porselen Dolgu Diş ile en uyumlu dolgu malzemesidir. Estetik açıdan diş ile en uyumlu

olan porselen dolgular son derece dayanıklıdır. Tek dezavantajı işlemler

iki seansta yapılmaktadır.

Dolgu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusu ne kadar sürer? Dolgu tedavisi işlemi uzun süren bir işlem değildir. Ortalama olarak 30 dakika süren bu işlem diş hekimleri tarafından kolaylıkla uygulanmaktadır. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem hastaların ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.

dolgu-tedavisiKanal Tedavisi Diş Dolgusu Öncesinde mi Uygulanır?

Endodonti tedavisi olarak da adlandırılan kanal tedavisi, dişin sorunlu ya da enfekte olmuş kısmının çıkarılmasına denmektedir. Ardından diş dezenfekte edilir ve dolgu ile kapatılır. Bu sebeple hasarlı bir dişte dolgu tedavisi uygulamasından önce gerekli tedaviler yapılır. Böylece en son dolgu tedavisi işlemi uygulanarak dişin sağlıklı olması sağlanır.

Hangi Dişe Dolgu Yapılmaz?

Dolgu diş, çürüklerin tedavisinde oldukça başarılı ve avantajlı bir tedavi yöntemidir. Fakat dolgu tedavisi her dişe uygulanmayabiliyor. Çünkü dişte meydana gelen çürük diş köklerine kadar inmişse öncelikle kanal tedavisi uygulanır. Ardından dolgu tedavisi uygulanır. Bunun dışında dişin üst bölümünde dolguyu tutmaya yarayacak bir madde kalmadıysa dişlere kaplama tedavisi yapılır.

Dolgu Tedavisi ile Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?

Aslında hemen hemen her çürük dişe dolgu yapılabilir. Burada belirleyici olan çürüğün tipi ve büyüklüğüdür. Çünkü çürük dişin derinine yani köküne kadar ulaşmışsa ve dişe zarar vermişse hemen çürük diş dolgusu yapılmaz. Öncelikle kanal tedavisi uygulanır.

Dolgu Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dolgu tedavisi sonrası nelere dikkat etmek gerekir? Dolgudan sonra özellikle anestezi uygulandıysa 1-2 saat anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yememek gerekir. Çünkü çene ve yanaklarda uyuşma ısırma esnasında ağızda yaralanmalara neden olabilir. Dolgunun tam sertliğe ulaşması 24 saat süreceğinden ilk gün çok sert yiyeceklerden uzak durmakta da fayda vardır.

Dolgu yaptırdıktan sonra hassasiyet oluşabilir. Özellikle baskı, sıcak/soğuk yiyecek ve içecekler, tatlı yiyecekler duyarlılığa neden olabilir. Bu durum 2 hafta içinde sona ermezse, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Dolgu çok yaygın olmamakla birlikte bazı hastalarda dolgu sonrası ağrı da görülebilir. Özellikle anestezinin etkisi geçer başlayan, çiğneme sırasında görülen ağrı dolgunun şekli ve yüksekliğinden kaynaklı olabilir.

dolgu-tedavisi
Dolgu Tedavisi

Dolgu tedavisi sonrası ağrı olur mu? Aynı şekilde dolgu çevresinde veya sürekli geçmeyen ağrınız da varsa diş hekiminiz sorunun kaynağını belirleyerek, tedavi yöntemi geliştirecektir. Bazen dolgu cilalanırken bazı keskin uçlar gözden kaçmış olabilir. Bunları da doktorunuza düzelttirmeniz ağız içinde olası bir yaralanmayı önler. Dolgu yapıldıktan sonra özellikle şu maddelere dikkat etmeniz faydalıdır:

  • Çok sıcak içeceklerden kaçının,
  • Sert ve yapışan şekerli yiyecekleri tüketmeyin,
  • Bir hafta yemek yerken dolgulu dişinize çok basınç yapmayın,
  • Anti bakteriyel ağız gargarası veya tuzlu suyla gargara yapın,
  • Günde 2 kere fırçalamayı ihmal etmeyin.

Peki, dolgu tedavisi için hangi bölüm tercih edilmelidir? Diş dolgusu fiyatları ne kadar?

Dolgu Bölümünün Adı Nedir?

Dolgu tedavisi yaptırmak isteyen kişiler restoratif diş tedavisi ana bilim dalını tercih etmelidirler. Galaksi Diş Kliniği olarak alanında uzman diş hekimlerimiz ile hastalarımızı tedavi etmekteyiz. Peki, diş dolgusu fiyatları 2023 yılında ne kadar? Dolgu tedavisi fiyatları nasıl belirlenir?

Diş Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

Diş dolgu fiyatları kullanılan malzemelere göre ve hastanın tercih edeceği dolgu malzemesine göre farklılık göstermektedir. Bunun yanında her kliniğin ve hastanenin kullanmış olduğu diş dolgu malzemeleri de farklılık göstermektedir. Bu sebeple de fiyatlar değişiklik gösterecektir. Eğer kırık diş dolgusu, ön diş dolgu ya da çürük dişe dolgu yaptırmak istiyorsanız klinik doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Dolgu tedavisi ile ilgili merak edilen diğer konu başlıkları ise şöyledir:

1 – Dolgu Tedavisi Ömrü Ne Kadardır?

Gümüş amalgam dolgular ile kompozit dolgular yaklaşık olarak 15-20 yıl kadar dayanmaktadır. Fakat porselen dolguların dayanıklılık süresi 5-10 yıl arasında değişmektedir.

2 – Dolgu Diş Çürür mü?

Dolgu tedavisi ile dişlerin ağız içerisinde uzun süre kalması ve görevini yerine getirmesi beklenir. Fakat her ne kadar dişlere dolgu yapılmış olsa da tekrar çürümesi mümkündür. Bu sebeple ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir.

3 – Dolgu Diş Fırçalanır mı?

Diş dolgusu sonrası diş hijyenine önem göstermek önemlidir. Yemeklerden sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılarak detaylı temizlik yapılmalıdır.